Kultúra

Sam Neillel készült titokban dokumentumfilm a kisiskolásokról, akik egy T-rex maradványaira bukkantak

Archives du 7eme Art / Photo12 via AFP
Archives du 7eme Art / Photo12 via AFP

Három éles szemű fiatal dínórajongó, a hétéves Liam Fisher tízéves testvérével, Jessinnel és kilencéves unokatestvérükkel, Kaiden Madsennel életük felfedezését tették, amikor 2022-ben rátaláltak egy Tyrannosaurus rex maradványaira az észak-dakotai Hell Creek kőzetformáció területén, ami történelmi jelentőségű felfedezés lehet. Mivel azt hitték, hogy egy viszonylag gyakori kacsacsőrű dinoszauruszt találtak, nem csináltak nagy ügyet a felfedezésből, de elküldtek róla egy képet a család barátjának, Dr. Tyler Lyson paleontolóusnak.

Ő szervezte meg aztán a tizenegy hónappal később kezdődő ásatást, bár eleinte még maga sem tudta, mivel áll szemben.

Egy fog kiásása után jöttek csak rá, hogy a fiúk egy ritka, fiatal korú példány maradványaira bukkantak, ami a becslések szerint 67 millió éve lapult már a földben.

A tinédzser T. rex-leletet közel két évig titokban tartották, miközben egy díjnyertes dokumentumfilmes stáb, neves paleontológusok, a világ több vezető természettudományi múzeuma és animátorok fogtak össze, hogy drámai filmes formában mutassák be a gyerekek felfedezését. A dokumentumfilmes stáb részt vett az ásatáson, így azt a pillanatot is lencsevégre kapták, mikor Dr. Lyson felismerte, hogy a gyerekek egy Tyrannosaurus rex csontjait találták meg.

A T. REX című film narrátora ráadásul Sir Sam Neill új-zélandi színész lesz, aki a Jurassic Park-filmekben Dr. Alan Grantet alakította. A filmet június 21-én vetítik le először Denverben, majd a készítők reményei szerint világ körüli útra indulhat az alkotásuk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik