Kultúra hátsó ablak

A középkori majmok még sokkal dolgosabbak voltak: egy sárga asztalt is összeraktak

The Met
The Met
És talán egy hokedlit is!

A középkori művészet legmeglepőbb alkotásai közt körülnézve nem csak meztelen tomporokat, vagy csigákkal küzdő lovagokat mutató kódexillusztrációkra, szobrokra, festményekre, sőt, akár ólomüvegablakokra is akadhatunk.

Tökéletes példa erre a jelenleg a New York-i Met Cloisters gyűjteményében látható, valamikor 1480-1500 közt a mai Németország területén született munka, amin egy kecskelábú asztal összerakása látszik.

A munkát szokatlan módon azonban

nem ácsok, hanem három majom végzi: ketten a sárga lapot hozzák épp a kockás padlójú teremben álló, szintén sárga lábakhoz, amik közül az egyiket egy harmadik társuk teszi megfelelő helyre.

A képen egy sárga ülőhely is látszik, annak összerakásán a főemlősök azonban már túl voltak, mire megörökítették őket.

The Met

A művön a névtelen alkotó nem az asztalosokat csúfolja ki, hanem talán épp ellenkezőleg:

megdícséri őket, mert jó munkát végeztek, így a kép tulajdonképpen a céh reklámjává vált, rajta a már akkor is igen intelligensnek tartott majmokkal.

Más kutatók másként gondolják ugyanezt: annak is fennáll ugyanis az esélye, hogy mindössze egy szatirikus történet leképeződését látjuk, hiszen

a korszakban előszerettel ábrázoltak például analfabétákat könyvtárosként, így akár az is beleférhetett, hogy egy csapatnyi, a munkára nyilvánvalóan képtelen majmot asztalosként mutatnak be.

A pontos magyarázatra talán sosem derül majd fény.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik