Belföld

Kilenc választókerületben győzte le a Tisza Párt a Fideszt

Adrián Zoltán / 24.hu
Adrián Zoltán / 24.hu

Az európai parlamenti választás különlegessége, hogy teljesen arányos választás, csak listákra szavaznak a választók, így valós képet ad a politikai pártok tényleges támogatottságáról. Az országgyűlési választásokon, így majd 2026-ban is, azonban egyéni jelöltekre is szavazhatunk, ami a nagyobb támogatottsággal rendelkező pártoknak – 2014 óta a Fidesznek – kedvez.

Az alábbi elemzésben azt vizsgáltuk meg, hogyan néz ki a 2024-es európai parlamenti választáson egy százalék fölötti eredményt elérő pártok listás eredménye az egyes országgyűlési választókerületekben. Képet kaphatunk tehát arról, hogy a Tisza Párt megjelenésével hogyan alakultak át az erőviszonyok a körzetekben. Természetesen egy az egyben nem lehet az európai parlamenti választás eredményeiből következtetni a 2026-os egyéni eredményekre, hiszen a választók átszavazhatnak a lista mellett a számukra szimpatikusabb vagy esélyesebbnek ítélt jelöltre, azonban az adatok alkalmasak az átrendeződés szemléltetésére.

Kilenc egyéni mandátum a Tiszának

A 2024-es EP-listás adatok alapján a Tisza Párt több egyéni választókerületben is mandátumot nyert volna, így hét fővárosi választókerületben, valamint Szegeden és Nyíregyházán is. Utóbbiban 2022-ben a Fidesz jelöltje nyert, a másik nyolc körzet az ellenzéké lett.

További öt választókerületben két százalékon belül volt a különbség a kormánypárti és a Tisza listás szavazatai között, így a fővárosi 3-as és 18-as, Pest megyében a Dunakeszi és az Érd központú, valamint a debreceni 1-es választókerületben. Ezek közül a fővárosiakban nyert az összefogott ellenzék 2022-ben, a három vidékiben viszont a Fidesz-KDNP győzött.

A szavazatok megoszlása a Tisza és a többi ellenzéki párt között ugyanakkor a Fidesz relatív többségét eredményezte a listás szavazatok tekintetében 2024-ben több olyan választókerületben is, ahol az ellenzék 2022-ben még nyerni tudott: ilyen a budapesti 1-es, 6-os, 9-es, 12-es, 13-as, 15-ös, 16-os és 17-es, valamint a pécsi 1-es egyéni választókerület.

Erőviszonyok a kisebb településeken

Magyar Péter országjárása kapcsán gyakran felmerült, hogy kisebb településeken is számottevő érdeklődés mutatkozott az irányába. Az alábbi táblázat azt mutatja, hogy a pártok milyen eredményt értek el összességében az 5000 választó alatti településeken a 2022-es országgyűlési és a 2024-es EP választás során. Ezeken a településeken 2024-ben összesen 2 726 790 választó szerepelt a névjegyzékben, ami az összes választásra jogosult harmada.

Szembetűnő, hogy amíg 2022-ben a Fidesz-lista a szavazatok 62 százalékát szerezte meg a vizsgált kisebb településeken, ez az arány 2024-ben kevesebb, 54 százalék. A Tisza ezeken a településeken a 29 százalékos országos eredményéhez képest alulreprezentált ugyan 24 százalékkal, de az adatok azt mutatják, hogy a Fidesztől is mentek szavazatok Magyar Péterékhez a kisebb településeken.

 

Mikecz Dániel, tudományos főmunkatárs, HUN-REN Társadalomtudományi Kutatóközpont, Politikatudományi Intézet

Ajánlott videó

Olvasói sztorik