Tudomány

Továbbra sem térhetnek haza az ISS-en rekedt űrhajósok

Satellite image ©2024 Maxar Technologies / AFP
Satellite image ©2024 Maxar Technologies / AFP

Jelen állás szerint június 22-én térhet csak haza a Nemzetközi Űrállomásról (ISS) a Földre a Boeing Starliner űrhajója és annak legénysége – írja az Orlando Sentinel. A NASA múlt hét pénteken közölte, hogy ismét elhalasztják a hazatérést, a plusz idő lehetővé teszi a szükséges műveletek elvégzését.

A Starliner tesztküldetése június 5-én indult. A fedélzeten utazó Butch Whitmore és Suni Williams már másnap elérték az ISS-t, ám az út során héliumszivárgást észleltek a kapszula hajtóműrendszerében.

A páros eredetileg egy hetet töltött volna el az űrállomás fedélzetén, ám előbb június 18-ára, majd 22-re halasztották a hazatérést.

A NASA mérnökei már megállapították, hogy a szivárgások nem befolyásolhatják a hazatérést, az űrhivatalnál mégis a további ellenőrzések mellett döntöttek.

A Starlinert első alkalommal bocsátották fel űrhajósokkal a fedélzetén. A kapszula a jövőben a mostaninál hosszabb időket is eltölthet majd az ISS-nél, Mark Nappi, a Boeing kereskedelmi emberes repülési programjának alelnöke szerint a jelenlegi csúszás lehetőséget ad a tervezettnél több teszt elvégzésére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik