Kultúra

Kulcsfontosságú vezetők távoznak a Zeneakadémiáról, a HÖK szerint összeroppanhat a az intézmény támogató területe

BRANSTETTER SÁNDOR / MTVA
BRANSTETTER SÁNDOR / MTVA

Ahogy mi is megírtuk, március 12-én a Zeneakadémián tartott szenátusi ülésen megjelent mintegy hatvan diák, és beszédet mondott a Hallgatói Önkormányzat elnöke, Németh Zoltán István is. Az intézmény kancellárját, Kotán Attilát bíráló Németh többek között azt mondta akkor, hogy

ha aggályaikra és kérdéseikre nem születik megfelelő és időszerű válasz, akkor a hallgatói közösség az elmúlt 149 évben nem tapasztalt módon fejezi ki elégedetlenségét, ami tovább súlyosbíthatja az egyetem jelenlegi helyzetét és mélyítheti az intézmény iránti bizalom hiányát, ezáltal országos és nemzetközi botrányt válthat ki.

Az egyetem alapvető problémákkal küzd; a közelgő felvételiket nem tudják önkéntesek nélkül lebonyolítani (ezért a munkáért egyébként sütivel tudnak fizetni), sorban hagyják el az egyetemet a felkészült szakemberek (sokak szerint a kancellár vezetési stílusa miatt), de infrastrukturálisan is sok a hiányosság.

Kapcsolódó
A Zeneakadémia sütivel toboroz önkénteseket, a kancellár szerint elegen dolgoznak az osztályon
A Zeneakadémián egyre feszültebb a helyzet az intézményt elhagyó szakemberek és az általános forráshiány miatt, a kancellár most reagált a felmerülő kritikák egy részére.

Most megint tovább fokozódik a helyzet a Zeneakadémián: három kulcsfontosságú vezető is otthagyja az intézményt.

A Hallgatói Önkormányzat egy Facebook-bejegyzésben számolt be róla, hogy ismét óriási kihívásokkal néznek szembe.

„Az intézményünk a hónap végétől három kulcsfontosságú vezető, nevezetesen a gazdasági igazgató, a jogi igazgató, a kommunikációs igazgató, illetve egy főkönyvelő munkatárs nélkül fog működni. Ez a váratlan fordulat óriási kihívásokat jelenthet számunkra már a jövő héttől kezdve, és jelentős nehézségeket okozhat mindannyiunk számára, a napi működéstől kezdve egészen akár az ösztöndíjakig” – olvasható a bejegyzésben.

„Legutóbbi információink szerint kancellár úr egy személyben tervezi ezeknek a szerepeknek az átvételét. Ez a döntés azonban olyan súlyos hatalmi centralizálást eredményezne, amelyre a kancellári rendszer bevezetése óta még nem volt példa a magyar felsőoktatásban. Ha a centralizált működtetés demokratikusnak közelről sem nevezhető részétől eltekintünk, kérdéses az, hogy az egyetem működése hogyan marad szabályos és kellően hatékony ilyen esetben. Ez a lépés igen komolyan érinti az intézményünk működési és döntéshozatali folyamatait. Ráadásul az egyetem jelenleg 29 felmondott munkavállalónál tart az elmúlt bő fél évben, ám ez csak azoknak a létszáma, akiről tudunk, ez a szám ennél még magasabb lehet. Talán nem meglepő, a botrányt kiváltó tanszéki ügyintéző pótlására a mai napig nem kapott engedélyt az Oktatási és Tanulmányi Osztály”.

Intézményünk azon a ponton már túl van, ahol az egyetem jól működő szervezetének visszaépítése gyorsan menne; ezen folyamat rendkívül időigényes lesz. Az elődjeink által kialakított jól működő rendszer, melynek célja egy művészeti egyetem hatékony működése volt, nem állítható vissza egyik napról a másikra. Azonban nekünk, mint Hallgatói Önkormányzatnak, immáron hatványozottan az a feladatunk, hogy megküzdjünk ezekkel a kihívásokkal, és képviseljük a ti érdekeiteket, és küzdjünk az egyetem zavartalan működéséért és annak anyagi biztonságáért

– írják, a HÖK szerint rövid időn belül összeroppanhat az intézmény támogató területe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik