Kultúra

A Zeneakadémia hallgatói szerint országos és nemzetközi botrányt válthat ki az elégedetlenségük

Sopronyi Gyula / 24.hu
Sopronyi Gyula / 24.hu

Egyre feszültebb a helyzet a Zeneakadémián, ahol kedden délelőtt a szenátusi ülésen megjelent mintegy hatvan diák, majd beszédet mondott Németh Zoltán István, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Hallgatói Önkormányzatának (LFZE HÖK) elnöke, aki az Indexen közzétett beszédében bírálta az intézmény kancellárját, Kotán Attilát.

A beszédét Németh azzal zárta, hogy ha aggályaikra és kérdéseikre nem születik megfelelő és időszerű válasz, arra számíthatunk, hogy

a hallgatói közösség az elmúlt 149 évben nem tapasztalt módon fejezi ki elégedetlenségét, ami tovább súlyosbíthatja az egyetem jelenlegi helyzetét és mélyítheti az intézmény iránti bizalom hiányát, ezáltal országos és nemzetközi botrányt válthat ki. A döntés a kancellár úr kezében van.

A diákok többek között aggasztónak tartják, hogy a kancellár több mint egy éve nem vesz részt a szenátus ülésein; szerintük az, hogy nagy számban távoznak az intézmény munkatársai, az egyetem egészét érintő problémákat is felvet. Szerintük ilyen etikus környezetben „nem fér bele az egyetem egykori rektorával történő üvöltözés” a kancellár részéről, és azt is aggasztónak találják, hogy a teljes egyetemi átszervezés menetét a hallgatók elől teljesen elzárva kommunikálták le, a hallgatókat pedig másodrendű polgárként kezelik.

A múlt héten már Fekete Gyula tudományos és nemzetközi rektorhelyettes jelezte, hogy a Zeneakadémia oktatóinak közel hetven százaléka csatlakozott az ELTE és a BME dolgozóinak bérköveteléséhez és akciójához. A rektorhelyettes azt is jelezte, elfogadhatatlannak tartják Kotán Attila vezetési stílusát, a szervezeti kultúra lerombolását, ami miatt az egyetemet nagy számban hagyják el felkészült szakemberek. Azt megelőzően, februárban a Zeneakadémia oktatásszervezési felelőse jelezte: akkora a baj, hogy önkénteseket keresnek, mert a felvételi időszakkal járó munkákat nem tudják megoldani. Az intézményben a béremelés és a fluktuáció is nagy problémát jelent.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik