Kultúra

A New York-i Természettudományi Múzeum eltávolítja a kiállításairól az emberi maradványokat, egy részüktől pedig meg is válik

Wikimedia Commons
Wikimedia Commons
Tizenkétezer maradvány sorsáról döntenek.

A világ egyik legfontosabb természettudományi gyűjteménye, a New York-i American Museum of Natural History bejelentette, hogy az összes emberi maradványt eltávolítja a nyilvános kiállításairól, és a maradványok kezelésén is változtat azzal a céllal, hogy minél többet visszajuttasson származási helyére, illetve kellő tisztelettel őrizze azokat.

A múzeum jelenleg mintegy

tizenkétezer emberi maradványt őriz, köztük őslakosok és fekete rabszolgák csontjait, amelyeket a XIX. és XX. században egyebek mellett azzal a céllal is gyűjtöttek be, hogy a fizikai tulajdonságaik alapján bizonyítsák be a faji felsőbbrendűséggel foglalkozó elméleteket. Más maradványok emellett az orvosképzésből kerültek a múzeum birtokába.

Sean Decatur, a Természettudományi Múzeum első afroamerikai elnöke hozzátette: a gyűjteményben található maradványokat nagyrészt a halottak vagy leszármazottaik egyértelmű beleegyezése nélkül szerezték meg, így a közeljövőben azon dolgoznak majd, hogy eltávolítsák őket a tárlatokról.

Így tesznek majd többek közt

egy emberi csontból készült hangszerrel, egy több mint ezeréves mongóliai csontvázzal, illetve egy csontokat tartalmazó tibeti műtárggyal is.

A más kultúrákból származó emberi maradványok és műtárgyak visszaszolgáltatása az utóbbi évtizedekben kapott nagy hangsúlyt, sőt, több őslakos amerikai törzs egy 1990-ben elfogadott amerikai törvény alapján kezdte meg azok visszaigénylését.

Decatur közlése szerint a múzeum gyűjteményének mintegy 2200 darabja maradvány sorolható ebbe a kategóriába – ilyen annak az öt afroamerikainak az esete is, akiknek a csontjait az 1900-as évek elején, egy útépítés miatt távolították el egy manhattani temetőből.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik