Kultúra

Videón, ahogy felrobbantják Mindszent közel ötvenéves víztornyát

Magyar Építőművészet, 1977/2. / Arcanum Digitális Tudománytár, ill. Youtube
Magyar Építőművészet, 1977/2. / Arcanum Digitális Tudománytár, ill. Youtube
Tökéletes példa ez arra, hogy a folyamatos állagmegóvást helyettesítő, utolsó pillanatig való halogatás bizony hungarikum.

Néhány nappal ezelőtt, október 10-én harminchárom kilogrammnyi robbanóanyag segítségével, egy méretes bumm után eldőlt a Hódmezővásárhely közelében fekvő Mindszent víztornya – olvasható a település Facebook-oldalán.

Az egyszer már elhalasztott robbantásra a város szerint azért volt szükség, mert

a vasbeton tartószerkezet rendkívül rossz állapotban van, teherbíró képessége számottevően csökkent, rendeltetésének megfelelően már nem használható.

A vonatkozó poszt hozzáteszi:

Felújítása nem költséghatékony, ugyanis nem biztosítja a víztorony hosszútávú és biztonságos üzemeltethetőségét. Rendeltetésétől eltérő használata ugyanúgy magával vonná a felújítás és rendszeres karbantartás szükségességét, mely rendkívül nagy terhet róna a városra,

így a képviselő-testület két évvel ezelőtt, 2021 októberében zöld utat engedett a munkáknak.

A helyzet kitűnően mutatja az elmúlt évtizedekben tökéletesen átlagossá vált gyakorlatot: a méretes pénzkötegekből született épületeket, vagy akár víztornyokat a különböző települések igyekeznek a végtelenségig használni, fenntartásra, illetve folyamatos állagmegóvásra pedig nem tudnak, vagy nem szeretnének költeni, így

a kár alig néhány év, vagy évtized alatt helyrehozhatatlanná válik.

A 10,7 méter magas tartályában ötszáz köbméternyi vizet tárolni képes, 50,4 méterrel a környéken élők fölé nyúló torony nem rendeltetésszerű használata ettől függetlenül egy egészséges helyzetben persze nem lett volna kivitelezhetetlen, hiszen ha nem a teli tartály okozta terheléssel kell dacolnia, akkor voltaképp csak a saját súlyát kell megtartania, illetve ellen kell állnia a szélnyomásnak, cserébe pedig hosszú időn át tetszőleges célra használható.

Galéria
Magyar Építőművészet, 1977/2. / Arcanum Digitális Tudománytár

Az Általános Épülettervező Vállalat (ÁÉTV), majd a Csongrád Megyei Tanácsi Tervező Vállalat (CSOMITERV) munkatársa, Bakonyi Tibor építészeti, illetve Sántha Gyula és Rónyai Károly 1972-ben született szerkezettervei nyomán, 1973-1975 közt született körszeletes víztorony szerencsére nem volt egyedi:

Barcson, Kunszentmiklóson, illetve Mezőhegyesen például ma is pontosan ugyanilyenek működnek.  

A robbantásról egy hosszú fotósorozat itt, a Magyar Építők oldalán látható.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik