Kultúra

Vírusként terjed a levél, melyben Sinéad O’Connor a hírnév veszélyeire figyelmeztette Miley Cyrust

Jason Kempin / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / AFP
Jason Kempin / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / AFP

A napokban elhunyt Sinéad O’Connor tíz évvel ezelőtti levelét felkapta az internet népe. A nyílt levelet O’Connor Miley Cyrusnak írta, és a zeneipar kizsákmányoló természetére figyelmezteti benne az akkor még csak húszéves pályatársát. A levél azért született, mert Cyrus az akkor megjelent Wrecking Ball című daláról azt nyilatkozta, hogy azt O’Connor slágere, a Nothing Compares 2 U ihlette. Akkor a lapok hosszan próbálták kommentárra bírni O’Connort, aki végül inkább a honlapjára posztolt nyílt levélben írta meg gondolatait „anyáskodó szellemben és szeretettel”. Cyrus ugyanakkor nem fogadta jól a levelet, a Twitteren csinált belőle viccet, amin meg O’Connor akadt ki, és a tweetek eltávolítását követelte. Sinéad azt írta:

Borzasztóan aggódom érted amiatt, hogy a körülötted lévők elhitették veled és támogattak abban, hogy a videóidban kalapácsokat nyalogatni meztelenül cool. Miközben a tehetségedet homályosítod el azzal, hogy áruba bocsátod a testedet, akár a zeneipar nyomására, akár önszántadból.

 

Semmi nem fog többet ártani neked hosszú távon, mint az, ha hagyod magad kizsákmányolni, és abszolút SEMMILYEN MÓDON nem erősít téged vagy más fiatal nőket, hogy azt üzened, hogy értékesebb vagy a szexuális vonzerőd, mint a nyilvánvaló tehetséged miatt.

 

Örülök, hogy valamiféle példaképed vagyok, és remélem, emiatt odafigyelsz majd arra, amit mondok. A zeneipar le se szar téged, vagy, ami azt illeti bármelyikünket. Prostituálnak majd téged mindazért, amit érsz, és okosan azt is elhitetik veled, hogy mindezt TE akartad így… és amikor rehabra kerülsz mindennek eredményeképpen, ők majd bezárkóznak az antigua-i yachtjaikra, amiket abból a pénzből vettek, amit a te tested áruba bocsátásval kerestek, miközben te teljesen egyedül maradsz.

 

És a férfiak, akik rajtad csorgatják a nyálukat, azok is leszarnak, ebben biztos lehetsz. Rengeteg nő tévesztette már össze a vágyat a szerelemmel. Hogy vágynak rád szexuálisan, az nem jelenti azt, hogy kicsit is érdekelnéd őket. Mindez még inkább így van, ha akaratlanul te magad is azt üzened, hogy le se szarod, mi van veled, és amikor olyan embereket alkalmazol magad mellé, akik szintén ezt sugallják. Senki, aki valóban törődik veled, nem támogathatja azt, hogy áruba bocsásd a tested. Ez rád is igaz. Igen, arra célzok, hogy nem törődsz magaddal. Ennek meg kell változnia, mint értékes fiatal nőt mindenkinek védenie kell téged, az alkalmazottaidnak, a körülötted lévőknek, és neked magadnak is. Ez egy veszélyes világ. (…)

 

Több vagy, mint a tested vagy a szexuális vonzerőd. A showbusiness nem így látja ezt, hanem pont fordítva, akár magazinokról beszélünk, akik a borítójukra tennének, akár másról. Ne legyenek illúzióid, MIND azért akarnak téged, mert a fiatalságod és a szépséged pénzt hozhat nekik… amit nem tehetnének meg, ha a fiatalságod nem tenne vakká a szakma gonoszságaira. Ha ártatlan a szíved, nem látod, hogy kié nem az.

 

Ismétlem, elég tehetséges vagy ahhoz, hogy ne szorulj rá arra, hogy a zeneipar prostituálttá tegyen. Nem szabad hagynod, hogy hülyét csináljanak belőled. (…)

 

Annak idején én úgy döntöttem, inkább a tehetségem, és nem a külsőm alapján szeretném, hogy megítéljenek. Örülök, hogy így döntöttem, mert így most, negyvenhét évesen nem a szemétdombon vagyok, ahol sajnos oly sok női művész, aki a szexualitásra alapozta az imidzsét találja magát, amint elérik a középkort.

 

Az igazi női felhatalmazás az lesz az életedben, amikor úgy döntesz, nem engeded kizsákmányolni a testedet és a szexualitásodat azért, hogy férfiak pénzt kereshessenek rajtad. Nem is kell kérdeznem, elég régóta vagyok a szakmában ahhoz, hogy tudjam, a férfiak többet keresnek a meztelenségeden, mint te. Ebben nincs semmi menő. És nagyon veszélyes üzeneteket küld a többi fiatal nőnek. (…) A tested legyen a tiéd meg a szerelmedé. Nem minden pöcscibáló szemétládáé az interneten vagy a kabzsi lemezkiadó-fejeseké, akik a testedből vesznek gyémántokat a szeretőiknek. (…)

 

Akár tetszik, akár nem, mi, nők ebben az iparágban példaképek vagyunk, ezért nagyon óvatosnak kell lennünk, milyen üzeneteket küldünk más nőknek. Az üzenetek, amiket te küldesz, azt üzenik, hogy cool prostituálódni… nem cool, Miley, hanem veszélyes. A nők értékét nem a szexualitásuk határozza meg. Nem csak vágytárgyak vagyunk. Egészségesebb üzeneteket kellene küldened a kortársaidnak arról, hogy ők és te is többek vagytok, mint a jelenlegi karrieretek. És kérlek, rúgj ki mindenkit, aki nem fejezte ki aggodalmát, mert ők nem törődnek veled

– így a levél, amely azért született, mert Cyrus az akkor megjelent Wrecking Ball című daláról azt nyilatkozta, hogy azt O’Connor slágere, a Nothing Compares 2 U ihlette. Akkor a lapok hosszan próbálták kommentárra bírni O’Connort, aki végül inkább a honlapjára posztolt nyílt levélben írta meg gondolatait „anyáskodó szellemben és szeretettel”. Cyrus ugyanakkor nem fogadta jól a levelet, a Twitteren csinált belőle viccet, amin meg O’Connor akadt ki, és a tweetek eltávolítását követelte.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik