Kultúra

A friss Kossuth-díjas Orbán János Dénes szerint nem szabad hagyni, hogy a baloldali újidiotizmus leigázzon bennünket

Mónus Márton / MTI
Mónus Márton / MTI

A művészet egy része nem veszítette el a társadalomszervező erejét, de egy másik része sajnos egyenesen szétzilálja azt – mondta az Origónak a kedden Kossuth-díjjal kitüntetett Orbán János Dénes. A költő, prózaíró, a Magyar Művészeti Akadémia levelező tagja azt fejtegeti, hogy Magyarországon is súlyos a helyzet,

hiszen a baloldali művészetben fontosabb az ideológia az esztétikumnál, de nyugaton már katasztrofális. Gondoljunk a genderőrületre, a woke-ra, a politikai korrektség elburjánzására.

Az Előretolt Helyőrség Íróakadémia vezetője így folytatja eszmefuttatását:

Mennyire szürreális például a Dead White Dudes, azaz a Halott Fehér Csávók jelensége, ami alatt az értendő, hogy a szélsőbaloldali diákok megtagadják a nyugati kultúra fehér bőrű elméit, Arisztotelésztől Shakespeare-ig, és elnyomott civilizációk nagyságaival akarják behelyettesíteni őket. Ha léteznek olyan elmék, ha nem, mert például az ausztrál őslakosok között, hogy úgy mondjam, roppant ritkák voltak a filozófusok meg a drámaírók… Hogyan normalizálódhatnak a dolgok? Hát úgy, ha nem hagyjuk, hogy ez az újdiotizmus leigázzon bennünket. Ha bátran szembeszállunk ezzel az agresszív csőcselékkel.

Kiderült az interjúból az is, hogy elsősorban szerelmes költőnek tartja magát, ez a fő témája. „Ki is kezdtek már szexizmusért, ugyanis az újidióták szerint, ha versben esdekelsz a múzsa kegyeiért, akkor szexuális tárggyá degradálod őt” – mondja.  Az interjú csúcspontja vitathatatlanul az a rész, amikor Orbán János Dénes ezt bontja ki:

Manapság tilos dicsérni egy hölgy idomainak szépségét, szemének huncut csillogását, de még az értelmét is, hiszen abba is bele tudnak kötni: na mi van, rácsodálkozol, hogy egy nő is lehet értelmes? Maholnap be fogják tiltani a központosítást is, mert a vesszőt fallikus szimbólumnak minősítik, a kettőspontot a herékhez hasonlítják, a felkiáltójelet vagy a kérdőjelet…ki sem merem mondani.

Azt is elmondta, hogy:

  • magasról szarik a social mediára, réges-rég kiszállt belőle,
  • ribillió törne ki, ha Janus Pannonius ma kiposztolná a Facebookra az Optat coitum puellae (Egy leánnyal szeretne lefeküdni) című epigrammáját,
  • éppen alkotás utáni fázisban van, a minap fejezte be az évezred első operettjét („bizony, több mint 60 éve nem írt senki operettet”).

Az MTI a kedden Kossuth-díjjal kitüntetettek kapcsán a következőket írja Orbán János Dénesről: babérkoszorú és József Attila-díjas költő, prózaíró, a Magyar Művészeti Akadémia levelező tagja Magyarország számára kivételesen értékes művészi pályafutása során a kortárs magyar irodalmat egyedi stílusú, formailag és nyelvileg is bravúros költeményeivel, prózáival és drámáival gazdagító írásművészete, valamint példaadó irodalomszervező és tehetséggondozó tevékenysége elismeréseként.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik