Kultúra

Meghalt Steve Ditko, akinek Pókembert is köszönhetjük

90 éves korában elhunyt Steve Ditko, akinek olyan ikonikus képregényhősöket is köszönhetünk, mint Pókember vagy Doktor Strange – írja a Variety. A rendőrség beszámolója szerint a képregényrajzolóra június 29-én találtak rá manhattani lakásában, és ekkor már napok óta halott volt, de a hír csak – magyar idő szerint – szombat hajnalban látott napvilágot.

Az 1927-ben született Ditko már egészen fiatalon elkezdett képregényrajzolással foglalkozni: 1945-ben a középiskola után besorozták, és először a hadsereg számára készített rövid képregényeket. Miután leszerelt, a Batmanen dolgozó Jerry Robinson alatt tanult az 50-es évek elején, majd ugyanebben az időszakban találkozott a Marvel későbbi főszerkesztőjével Stan Lee-vel.

Steve Ditko egyik legendás rajza a The Amazing Spider-Man #33-ban – Forrás: Marvel

Habár Pókember karakterét eredetileg Stan Lee találta ki, a világ legnépszerűbb szuperhőse nem létezne, legalábbis nem a jelenlegi formájában, ha nincs Steve Ditko. A pók képességekkel megáldott tinédzser alteregójának kinézetét ugyanis Ditko alkotta: a legendás rajzoló ötlete nyomán született meg a mára mindenki által ismert piros/kék kosztüm a hálós mintával, és a hős csuklóra pattintható hálóvetője is.

Pókember először 1962-ben, az Amazing Fantasy 15-ben bukkant fel,

és akkor sikert aratott, hogy a Marvel 1963-ban elindította az első saját sorozatát, a The Amazing Spider-Man-t, a mind a mai napig futó képregényt (a sorozat nemrég érte el a 800. számot), aminek az első alkotópárosa Stan Lee (író) és Steve Ditko (rajzoló) volt.

Ditko később többek között olyan híres képregényhősök megalkotásából vette ki a részét, mint Doktor Strange, Squirrel Girl vagy éppen Captain Atom, illetve neki köszönhető több híres szuperbűnöző (pl. Dr. Octopus, Elektró, Zöld Manó) kinézete. A rajzoló 60-as évek közepén hagyta ott a Marvelt, miután többször is összekülönbözött Stan Lee-vel. Viszont ezt követően sem hagyott fel az alkotással, később dolgozott a DC Comics-nak és több más kiadónak is (idővel a Marvelnek is újra dolgozott), és még a 2000-es éveket követően is jelentek meg munkái, jobbára saját kiadásban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik