Kultúra

Mundruczó Kornél filmje is versenyez Cannes-ban

Legújabb filmje, a Jupiter holdja a versenyfilmek között harcol az Arany Pálmáért.

A korábban még Felesleges ember munkacímen futó alkotás Mundruczó Kornél hetedik nagyjátékfilmje. A rendező legutóbbi alkotása, a Fehér Isten 2014-ben szintén Cannes-ban debütált, igaz akkor nem a versenyszekcióban, hanem az Un Certain Regard-filmek között, sőt a mostanival együtt már ötödik alkalommal szerepel a világelső filmfesztivál hivatalos programjában. A Filmalap sajtóközleménye szerint:

A Jupiter holdja egy olyan világban játszódik, ahol elveszítettük az erkölcsi kapaszkodókat. Zuhanunk. Elfelejtettünk felfelé nézni. Korunk Európájában, olyan sorsfordító helyzetekben, mint a menekültválság nincs iránytűnk ahhoz, hogy hogyan kell helyes döntéseket hozni.

Fotó: Filmalap

A Jupiter holdja a hitről, a megváltódásról, a csoda lehetőségéről szól, egy különös barátság történetén keresztül. Egy menekülő fiút, Aryant, meglőnek a határon. Csodálatos módon levitálni kezd. A menekülttábor racionális, meghasonlott orvosa, Dr. Stern kimenekíti őt, mert üzletet lát a fiú különös képességében. Útlevelet ígér neki. A fiú rááll a kétes szövetségre. A csodával való találkozás azonban felbolygatja az orvos életét. Új válaszokat kell találnia mindenre, amiben eddig hitt.

A filmet a magyar közönség 2017. júniusában láthat először a mozikban az Intercom forgalmazásában, magyar-német koprodukcióban készült a Proton Cinema gyártásában, és a Magyar Nemzeti Filmalap 697 millió forint értékű támogatásával.

A forgatókönyvet Wéber Kata írta, a főszerepet a Színház- és Filmművészeti Egyetem tavaly végzett hallgatója, Jéger Zsombor alakítja, de feltűnik Cserhalmi György és Balsai Móni is. A menekülttábor orvosát Sternt Merab Ninidze játssza.

A Jupiter holdja mellett Kristóf György Out című alkotását is levetítik Cannes-ban, de nem a versenyfilmek között, hanem az Un Certain Regard szekcióban, aminek elég menő jelenetfotója van:

Mundruczó Kornél filmje is versenyez Cannes-ban 2
Fotó: Filmalap

Arról pedig szerdán számoltunk be, hogy Szentpéteri Áron Láthatatlanul című vizsgafilmjét is meghívta a 70. Cannes-i Filmfesztivál a Cinéfondation programjába. A válogatás a filmes egyetemek legjobbjait vonultatja fel, a 32 perces alkotás pedig az SZFE-n készült. A vizsgafilm egy találkozás története, az emberi kapcsolatok bizonytalan és többnyire láthatatlan határairól.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik