Kultúra

Magyar rövidfilmet is vetítenek Cannes-ban

24.hu
24.hu

2017. 04. 12. 11:02

Szentpéteri Áron Láthatatlanul című vizsgafilmjét is meghívta a 70. Cannes-i Filmfesztivál a Cinéfondation programjába. A válogatás a filmes egyetemek legjobbjait vonultatja fel, a 32 perces alkotás pedig az SZFE-n készült. A vizsgafilm egy találkozás története, az emberi kapcsolatok bizonytalan és többnyire láthatatlan határairól.

Az idén 70. jubileumát ünneplő május 17-én kezdődő cannes-i filmfesztivál kihirdette a vizsga- és diplomafilmeket felvonultató Cinéfondation válogatást. A Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) filmrendező mesterképzésén Enyedi Ildikó osztályában tanuló Szentpéteri Áron vizsgafilmje, a Láthatatlanul is meghívást kapott a rangos programba.

A félórás rövidfilm teljes sötétben kezdődik  egy olyan kiállításon, ahol a látóknak lehetőségük van kipróbálni, milyen fény nélkül tapasztalni a világot. Itt találkozik egymással Anna, aki a pasijával érkezik a kiállításra, és Balázs, a vak tárlatvezető. A találkozást máshogy élik meg, de mindkettőjükben nyomot hagy. Vajon mit kezdenek ezzel, amikor újra találkoznak?

A legnyilvánvalóbb kérdéseken túl – mint például a viszonyulás a fogyatékkal élőkhöz, vagy, hogy megpróbáljuk vizualizálni egy vak ember érzékelését – sokkal jobban érdekeltek a történet univerzálisabb, emberi vonatkozásai. Vágyak, szorongások, kíváncsiság, bizonytalanság, mindaz, ami ugyanúgy működik, ha lát az ember, és akkor is, ha nem.

– mondta a forgatókönyvet is jegyző rendező.

A Láthatatlanult egy személyes élmény és a Barkó Tamás született vak mozgásművésszel való találkozás inspirálták, aki Józsa Bettina pályakezdő színésznővel együtt a film főszereplője.

Szentpéteri Áron korábbi tanulmányait és rövidfilmjeit (Nagymosás, 2013; Delfinkirály) követően 2015 szeptembere óta a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatója. A Láthatatlanul a mesterképzésen készült első éves vizsgafilmje, és jelenleg már a diplomafilmjén dolgozik, melyet a tervek szerint nyáron forgat Berlinben.

A cannes-i Cinéfondation zsűrijének elnöke idén az Arany Pálma és Európai Filmdíj nyertes román sztárrendező Cristian Mungiu (4 hónap, 3 hét, 2 nap, Dombokon túl, Érettségi) lesz. A vizsga- és diplomafilmeket bemutató rangos programban korábban Mundruczó Kornél, Kocsis Ágnes, Szimler Bálint, Kárpáti György Mór és Andrasev Nadja szerepelt.

Láthatatlanul / Invisibly (2017, SZFE vizsgafilm, 32 perc)

  • Írta és rendezte: Szentpéteri Áron
  • Fényképezte: Dévényi Zoltán, Vágó: Vághy Anna, Sound design: Horváth Andor
  • Látvány: Ninausz Anna, Jelmez: Rubi Anna
  • Szereplők: Barkó Tamás, Józsa Bettina, Ladányi Jákob, Ócsváry Áron
  • Producerek: Szentpéteri Áron, Mécs Mónika, Muhi András, Koproducer: Muhi András Pires
  • Gyártó: SZFE, Inforg M&M
Szeretnél személyre szabottan híreket olvasni a mobilodon?
Töltsd le a 24.hu app-ot, és tájékozódj hiteles forrásból megbízhatóan és gyorsan! A 24.hu
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Hands touching global connection and icon customer networking data exchanges on glitter bright lights colorful background
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.