Kultúra

Fődíjat nyert a magyar rövidfilm Tokióban

Deák Kristóf Mindenki című filmje ezzel jelölhetővé vált az Oscar-díjra is.

Deák Kristóf Mindenki című alkotása nyerte a tokiói Short Shorts fesztivál nemzetközi kisjátékfilm-kategóriájának fődíját. Ezen felül a három főkategória díjazottjai közül a zsűri szintén a Mindenkinek ítélte a fesztivál nagydíját, ezzel a díjjal az Oscar-díjra való jelölhetőség is együtt jár.

A Mindenki idén márciusban, a Friss Hús Budapest nemzetközi rövidfilmfesztiválon mutatkozott be először a magyar közönségnek, ahol a fesztivált szervező rövidfilmes portál, a Daazo külön kiemelte a filmet az esztétikumot előtérbe helyező és a hatalom és a gyermekek viszonyát érzékletes módon bemutató ábrázolásmódjáért. Ez azzal is járt, hogy a film fesztiváloztatását a Daazo csapata szervezi. Az utóbbi hónapokban a film több elismerésben is részesült, közönségdíjas lett a lille-i Európai Filmfesztiválon és a torontói TIFF Kids fesztiválon is.

A tokiói siker hatalmas szakmai elismerést és nagy lehetőséget jelent a fiatal alkotónak. A díjakat Naomi Kawase filmrendező adta át, aki a múlt hónapban Cannes-ban is adott át díjat magyar alkotónak: akkor Andrasev Nadja lett harmadik a Cinéfondation szekció versenyében A nyalintás nesze című animációs rövidfilmjéért, amelyet szintén a Friss Húson láthatott először a magyar közönség.

Mindenki_Erika_Concert_Intense_3k_mini

Deák Kristóf a Friss Hús filmfesztivál keretében megrendezett második magyar pitchfórumon is nagy sikerrel szerepelt idén márciusban: A legjobb játék című filmterve kapta a fődíjat, a 300.000 forintos pénzdíjjal járó, Lovas Nándorról elnevezett elismerést. A zsűri díjazta az izgalmas témaválasztást, a projektben rejlő ígéretes vizuális koncepciót, illetve a prezentáció magas minőségét.

A tokiói Short Shorts 1999 óta létezik, a mostani, 2016. június 2. és 13. között megrendezett fesztivál volt a 18. kiadása. Mára az egyik legkomolyabb rövidfilmes eseménnyé nőtte ki magát Japánban és Kelet-Ázsiában. A Grand Prix nyertese minden évben jelölhetővé válik az Oscar-díjra az ehhez egyébként szükséges kaliforniai moziforgalmazásban való bemutatás nélkül. A fesztivál versenyében, az animációs szekcióban idén szerepelt egy másik magyar alkotás is: Harsányi Hajnalka Hobart című 3D animációs kisfilmje

short shorts winners

Ajánlott videó