Kultúra

A feleségem története – bolgárul

Megjelent bolgárul Füst Milán (1888-1967) Kossuth-díjas magyar író, költő, drámaíró A feleségem története című regénye.

Az Ergo gondozásában napvilágot látott bolgár kiadást kedden mutatják be a Szófiai Magyar Kulturális Intézetben. A keddi könyvbemutatón részt vesz Szvetla Kjoszeva műfordító és Martin Hrisztov kiadóvezető mellett Jordan Eftimov irodalomkritikus is, aki a Füst Milán-regényről beszél majd. A könyvből a szófiai színművészeti egyetem két hallgatója olvas fel részleteket.

Füst Milán 1942-ben megjelent regényét Szvetla Kjoszeva ültette át bolgár nyelvre. A Budapesten élő műfordító a szófiai Ohridi Szent Kelemen Egyetemen végzett történelem-filozófia szakon, s 1991 óta a Budapesten megjelenő kétnyelvű kulturális-közéleti folyóirat, a Hemus főszerkesztője. Eddig több mint 20 magyar könyvet, köztük Kertész Imre, Krasznahorkai László, Bodor Ádám, Esterházy Péter és Kukorelly Endre műveit tette elérhetővé a bolgár közönség számára.

A szófiai Ergo Kiadó vezetője és tulajdonosa, Martin Hrisztov, aki a debreceni egyetem magyar szakán diplomázott, jól ismeri a kortárs magyar irodalmat, és a Modern Európai Próza sorozatban a nyugat-európai és az orosz szerzők mellett rendszeresen kiadja magyar írók, köztük Márai Sándor, Zilahy Péter, Csáth Géza, Bibó István, Kukorelly Endre és Tar Sándor műveit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik