A következő élő közvetítés része ENSZ: észak-koreai gyártmányú rakéta csapódott be Ukrajnában

Amerikai taktikai rakétákat lőtt Ukrajna a Krím-félszigetre

Oleksandr Gimanov / AFP
Oleksandr Gimanov / AFP

Ukrajna amerikai gyártású taktikai rakétákkal (ATACMS) támadta a Krímet, hogy megpróbálja áttörni az elcsatolt félsziget oroszok által ellenőrzött légvédelmét. A rakétákból az orosz védelmi minisztérium közlése szerint hatot lelőttek.

A Reuters emlékeztetett rá, hogy egy amerikai illetékes szerint Washington titokban szállította a nagy hatótávolságú rakétákat Kijevnek egy 300 millió dolláros katonai segélycsomag részeként Ukrajnának, amit Joe Biden amerikai elnök március 12-én hagyott jóvá.

Az akár háromszáz kilométeres hatótávolságú ATACMS rakéták küldése hónapokig vita tárgyát képezte a Biden-kormányzaton belül. A közepes hatótávolságú ATACMS rakétákat végül tavaly szeptemberben szállították le.

Szergej Akszijonov, a Krím-félsziget kollaboráns vezetője szintén közölte, hogy ATACMS rakétákat lőttek le a félsziget felett.

Tíz pilóta nélküli ukrán légi járművet, hat, az Egyesült Államok által gyártott ATACMS taktikai rakétát és két, Franciaország által gyártott irányított „Hammer” repülőbombát lőtt le a légvédelem

– részletezte a minisztérium.

Leonyid Ivlev orosz parlamenti képviselő, a szovjet légierő nyugalmazott tagja, azt közölte, hogy Ukrajna 12 ATACMS rakétával csapott le a krími légibázisokra, és hozzátette, hogy a támadások szerinte erősödhetnek Vlagyimir Putyin jövő heti elnöki beiktatása előtt.

Az oroszbarát Rybar Telegram-csatorna szerint az elmúlt napokban harminc ilyen rakétát lőttek ki a Krímre.

Az ATACMS rakétákat először április 17-én, a kora reggeli órákban vetették be, egy krími orosz repülőtér ellen, amely mintegy 165 kilométerre van volt az ukrán frontvonaltól – mondta egy amerikai illetékes a Reutersnek Washingtonban.

A Pentagon kezdetben ellenezte a nagy hatótávolságú rakéták bevetését, mivel ez készlethiányt eredményezhet az amerikai hadseregnél. Az amerikaiak attól is tartottak, hogy Ukrajna mélyen Oroszországon belüli célpontok megtámadására használná fel őket, ami a háború eszkalálódásához vezethet, illetve az Oroszország és az Egyesült Államok közötti közvetlen konfrontációt idézhetne elő.

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik