A következő élő közvetítés része A brit és az amerikai kormány szankciókat jelentett be Irán ellen

Rábólinthatott az USA Rafah ostromára

Egyiptomi tisztségviselők egy katari hírügynökségnek elmondták, hogy az Egyesült Államok elfogadta Izrael műveleti tervét a Gázai övezet déli részén fekvő Rafah városában. Az amerikai vezetés cserébe azt kéri szövetségesétől, hogy ne hajtson végre nagyszabású válaszcsapást Irán ellen, miután a síita állam április 13-án 300 drónt és rakétát lőtt Izraelre, tudta meg az Al-Araby Al-Jadeed.

A nevük elhallgatását kérő tisztviselő azt is elmondták, hogy folyamatban vannak az előkészületek annak érdekében, hogy Kairó kezelni tudja a támadás esetleges hatásait (Rafah közvetlenül az egyiptomi határ mellett fekszik).

A napokban a CNN arról írt, hogy Izrael a héten indította volna a rafahi offenzívát, de ezt a tervet elhalasztották, amíg az iráni válaszcsapáson tanakodnak.

A Gázai övezet legdélibb részén fekvő Rafah a háború előtt egy 250 ezer lakosú kisváros volt. Most közel másfél millió, az övezet északi részéről elüldözött palesztin zsúfolódott itt össze. Izrael most ennek a városnak a lerohanására készül, ami az ENSZ szerint katasztrofális következményekkel járna, „egy mészárlás lenne”. Az izraeli légierő az eredeti forgatókönyv szerint hétfőn szórólapokon tájékoztatta volna az ott lévő civileket, hogy távozzanak.

Benjamin Netanjahu korábban egyértelművé tette, hogy az izraeli csapatok bevonulnak Rafahba, ha kell az USA támogatása nélkül is. Az izraeli miniszterelnök rendkívül fontosnak nevezte a rafahi offenzívát annak érdekében, hogy a Hamász utolsó bástyáját is elfoglalják.

(The Times of Israel)

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik