Élő Nagyvilág

A brit és az amerikai kormány szankciókat jelentett be Irán ellen

Yasser Qudih / Middle East Images / Middle East Images via AFP
Yasser Qudih / Middle East Images / Middle East Images via AFP

A háború tegnapi történéseiről itt olvashat.

Szankciókat jelentett be Irán ellen a brit és az amerikai kormány az Izrael elleni támadás miatt

Szankciókat jelentett be Irán ellen csütörtökön a brit és az amerikai kormány az Izrael ellen múlt szombaton végrehajtott támadás miatt. A közösen kidolgozott és bevezetett intézkedéscsomag elsősorban az iráni fegyveres erők irányító testületeit, magas rangú vezetőit és kiszolgáló intézményeit érinti.

Irán szombat éjjel – a damaszkuszi konzulátusa ellen két hete végrehajtott, Teherán által Izraelnek tulajdonított légicsapásra válaszul – több száz drónt és rakétát indított Izrael ellen. Ezek nagy többségét az izraeli légvédelem a szövetséges országok – köztük Nagy-Britannia – légierőivel együttműködve megsemmisítette.

A londoni külügyminisztérium csütörtöki ismertetése szerint a szankciók értelmében az érintett személyek nem utazhatnak be Nagy-Britanniába és nem részesülhetnek finanszírozásban londoni székhelyű pénzügyi szolgáltatók részéről. Ez utóbbi tilalom a szankciókkal sújtott iráni katonai intézményekre is vonatkozik. (MTI)

Az izraeli rendőrség azt állítja, letartóztatott egy Iszlám Államhoz köthető férfit, aki terrortámadásra készült

Az izraeli határrendőrség őrizetbe vett egy palesztin férfit, aki állítólag kapcsolatban állt az Iszlám Állammal, és a közeljövőben terrortámadást tervezett elkövetni.

A gyanúsítottat a ciszjordániai Beitunia városában, Rámalláh közelében fogták el, a Sin Bet belbiztonsági szolgálat információira hagyatkozva.

A rendőrség szerint a gyanúsított megpróbált elmenekülni, amikor elérték az otthonában, és az előállítás alatt megpróbálta megragadni az egyik járőr fegyverét.

A férfit átadták a belbiztonsági szolgálatnak kihallgatásra.

(The Times of Israel)

Rábólinthatott az USA Rafah ostromára

Egyiptomi tisztségviselők egy katari hírügynökségnek elmondták, hogy az Egyesült Államok elfogadta Izrael műveleti tervét a Gázai övezet déli részén fekvő Rafah városában. Az amerikai vezetés cserébe azt kéri szövetségesétől, hogy ne hajtson végre nagyszabású válaszcsapást Irán ellen, miután a síita állam április 13-án 300 drónt és rakétát lőtt Izraelre, tudta meg az Al-Araby Al-Jadeed.

A nevük elhallgatását kérő tisztviselő azt is elmondták, hogy folyamatban vannak az előkészületek annak érdekében, hogy Kairó kezelni tudja a támadás esetleges hatásait (Rafah közvetlenül az egyiptomi határ mellett fekszik).

A napokban a CNN arról írt, hogy Izrael a héten indította volna a rafahi offenzívát, de ezt a tervet elhalasztották, amíg az iráni válaszcsapáson tanakodnak.

A Gázai övezet legdélibb részén fekvő Rafah a háború előtt egy 250 ezer lakosú kisváros volt. Most közel másfél millió, az övezet északi részéről elüldözött palesztin zsúfolódott itt össze. Izrael most ennek a városnak a lerohanására készül, ami az ENSZ szerint katasztrofális következményekkel járna, „egy mészárlás lenne”. Az izraeli légierő az eredeti forgatókönyv szerint hétfőn szórólapokon tájékoztatta volna az ott lévő civileket, hogy távozzanak.

Benjamin Netanjahu korábban egyértelművé tette, hogy az izraeli csapatok bevonulnak Rafahba, ha kell az USA támogatása nélkül is. Az izraeli miniszterelnök rendkívül fontosnak nevezte a rafahi offenzívát annak érdekében, hogy a Hamász utolsó bástyáját is elfoglalják.

(The Times of Israel)

Olvasói sztorik