Élő Nagyvilág

Moszad: a Hamász ramadán idején akarja lángra lobbantani a Közel-Keletet

GIL COHEN-MAGEN / AFP
David Barnea, a Moszad igazgatója.
GIL COHEN-MAGEN / AFP
David Barnea, a Moszad igazgatója.

Pénteki közvetítésünket itt olvashatják vissza.

Az izraeli hadsereg jóváhagyta a háború folytatásának terveit

Az IDF az X-en közölte, hogy a hadsereg magas rangú tisztjei elfogadták a háború folytatásának terveit.

A haditerveket megvitató tanácskozáson a hadsereg által közzétett felvételek tanúsága szerint Herzi Halevi vezérkari főnök, Ronen Bar, a Shin Bet belbiztonsági főnöke és Yaron Finkelman, az izraeli déli parancsnokság vezetője vett részt.

A Hamász pénteken azt mondta, hogy csak akkor engedi szabadon az izraeli túszokat, ha Izrael kivonul a Gázai övezetből és tartós tűzszünet lép életbe.

Az Egyesült Államok megerősítette, hogy levegőből dobott le Gázába élelmiszert

Az Egyesült Államok Központi Parancsnoksága szerint a műveletben az amerikai légierő C-130-as repülőgépei és az amerikai hadsereg „humanitárius segélyek légi szállítására” szakosodott katonái vettek részt.

A segélyt, amely 41 400 adag ételt és 23 000 palack vizet tartalmazott, Gáza északi részére dobták le, a közlemény szerint „nagy szükség volt rá”.

Pénteken öt ember meghalt és tízen megsebesültek Gázában, amikor egy raklapnyi humanitárius szállítmány ejtőernyője nem nyílt ki, és ráesett az élelemre váró csoportra. Az Egyesült Államok később közölte, hogy ez nem az ő szállítmányuk volt.

Moszad: A Hamász lángba akarja borítani a régiót ramadán idején

A Moszad, Izrael nemzeti hírszerző titkosszolgálata közleményében azt írja, a Hamász egyre szigorúbb feltételeket szab a túsztárgyalások során.

Jelenleg a Hamász úgy szilárdítja meg pozícióját, mintha nem lenne érdekelt a megállapodásban, és a Gázai övezet palesztin lakosságának kárára igyekszik a ramadán idején lángra lobbantani a régiót

– áll a közleményben.

A ramadán – az iszlám holdnaptár 9. hónapja, amikor a muszlimok hajnalhasadástól napnyugtáig tartózkodnak többi között az evéstől, az ivástól és a dohányzástó – idén március 10-től április 8-ig tart.

David Barnea, a Moszad kémfőnöke pénteken a CIA vezérével, Bill Burnsszel is megvitatta a túsztárgyalásokat.

(The Times of Israel)

A spanyol kormányfő elárulta, mikor ismerik el a palesztin államiságot

Pedro Sanchez spanyol miniszterelnök már korábban kijelentette, hogy az országot irányító baloldali kormánykoalíció egyik prioritása a palesztin állam elismerése, de mivel ezt nem akarja egyedül meglépni, Franciaországot és Németországot is győzködi arról, hogy tegyenek ugyanígy.

A spanyol kormányfő most azt ígérte, országa még miniszterelnöki mandátumának lejárta, vagyis 2027 előtt elismeri a független Palesztinát.

Erkölcsi meggyőződésből fogjuk ezt tenni, mert ez egy igaz ügy, de azért is, mert ez az egyetlen módja annak, hogy két állam – Izrael és Palesztina – békében és biztonságban élhessen együtt, létezzen egymás mellett

– mondta Sánchez.

Európában Sánchez mellett egyedül a belga és az ír kormányfő ítélte el Izrael Gáza elleni támadását, amely idáig több mint 30 ezer emberéletet követelt.

A palesztin államot több mint 130 ország, köztük Magyarország is elismeri, de a legtöbb nyugati ország még mindig nem tette ezt meg.

(al-Dzsazíra)

Dél-Gáza legmagasabb toronyházát támadták izraeli gépek az egyiptomi határ közelében

Izrael szombaton csapást mért a Gázai övezet déli részén fekvő Rafah egyik legmagasabb, az egyiptomi határnál lévő toronyházára – jelentette a Reuters hírügynökség helyi lakosok beszámolója alapján.

Az egyiptomi határtól mintegy ötszáz méterre lévő 12 emeletes épület megrongálódott a támadás során, több tucat lakás vált lakhatatlanná. Áldozatokról nem érkeztek jelentések. Az épület mintegy 300 lakója közül az egyik a Reuters hírügynökséget arról tájékoztatta, hogy Izrael részéről figyelmeztetés érkezett a csapás előtt 30 perccel.

Ciszjordániában, a másik palesztinok által lakott területen, a korlátozott autonómiával rendelkező Palesztin Hatóságot vezető Fatah párt egyik rafahi tisztségviselője fejtette ki, hogy szerinte a toronyház elleni támadás egy közelgő izraeli invázió jeleként értelmezhető. Az izraeli hadsereg egyelőre nem reagált a Reuters hírügynökségnek az incidenssel kapcsolatban feltett kérdésére. Rafah és környéke a Gázai övezet északi részéről az izraeli hadműveletek elől elmenekült mintegy egymillió palesztin lakosnak ad otthont.

Húszi rakétavető ütegeket semmisített meg az Egyesült Államok

Az amerikai fegyveres erők a húszi milícia két, teherautóra szerelt hajóelhárító rakétavető ütegét semmisítették meg Jemenben még pénteken az illetékes regionális parancsnokság a Platform X-en szombat reggel tett bejelentése szerint.

A beszámoló szerint a húszi milícia péntek délután két hajó elleni ballisztikus rakétát is kilőtt Jemenből az MV Propel Fortune nevű hajóra az Ádeni-öbölben. A szingapúri zászló alatt közlekedő teherhajót azonban nem érte találat és sérülésekről vagy károkról sem érkezett jelentés.

A Vörös-tengeren közlekedő hajók ellen intézett rakétatámadásokkal az iszlamista húszik a Gázai övezetben végrehajtott izraeli támadások befejezését akarják kikényszeríteni. Tekintettel a hajóforgalomra jelentett kockázatra a hajózási társaságok egyre inkább kerülik az Ázsia és Európa közötti legrövidebb tengeri szállítási útvonal használatát, ami mostanra már érzékelhető hatást gyakorol a világkereskedelmi forgalomra. Az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság ezért már több ízben mért csapást húszi célpontokra Jemenben. (MTI)

Öt ember meghalt, amikor rájuk zuhant egy segélyszállítmány

Öt ember meghalt és tízen megsebesültek Gázában, amikor egy raklapnyi humanitárius szállítmány ejtőernyője nem nyílt ki, és ráesett az élelemre váró csoportra.

Szemtanúk elmondása szerint a baleset péntek délelőtt történt az al-Shati tengerparti menekülttábor közelében, Gáza azon a részén, amelyet leginkább pusztítottak az elmúlt hónapok harcai. A lap információi szerint a csoport tagjai, férfiak és fiatalok abban reménykednek, hogy élelmet szerezhetnek az amerikai segélycsomagból, a repülőgépből kidobott szerkezet azonban nem működött megfelelően, írta a brit Guardian.

Gáza északi részén több százezer embert fenyeget az éhínség, az emberek itt egykori otthonaik romjai között élnek, villany, víz és egyéb alapvető szolgáltatások nélkül.

A sérülteket a gázai város al-Sifa kórházába szállították, mondta a lapnak Mohammed al-Sejk, a sürgősségi osztály főápolója.

Olvasói sztorik