Élő Nagyvilág

Támadás érte a Kerem Salom-i határátkelőt

MENAHEM KAHANA / AFP
MENAHEM KAHANA / AFP

Izrael lekapcsolja az Al Jazeera hírtelevíziót, a rendőrség lerohanta az irodájukat

Az izraeli rendőrség vasárnap razziát tartott egy jeruzsálemi szállodai szobában, amelyet az Al Jazeera de facto irodájaként használt. Mindez nem sokkal azután történt, hogy a kormány úgy döntött: bezárja a katari tulajdonú tévécsatornát.

Egy interneten terjedő videón civil ruhás rendőrök láthatóak, amint szétszerelik a kamerákat és felszereléseket egy szállodai szobában. Az Al Jazeera forrása szerint a szálloda, ahol az izraeli rendőrség az újságírókon rajtaütött, Kelet-Jeruzsálemben található.

Benjamin Netanjahu miniszterelnök háborús kormánya arra hivatkozva záratta be a katari televíziót, hogy az nemzetbiztonsági kockázatot jelent Izrael államra nézve.

Az Al Jazeera hírtelevízió a döntést „bűncselekménynek” nevezte, és „veszélyes, nevetséges hazugságként” utasította vissza az izraeli kormány vádjait, amely szerintük veszélybe sodorja az újságírókat. Ezzel együtt jogi lépéseket is fontolgatnak.

Tény, hogy az Al Jazeela hírcsatorna kritikusan viszonyul Izrael Gázai övezet elleni háborújához, amelyről éjjel-nappali tudósításban számolnak be a háború kezdetétől fogva.

Netanjahu a katari hírcsatornát „uszítónak” bélyegezte a közösségi médiában, miután a bezárásról szóló döntést egyhangúlag megszavazták. Az izraeli kormány közleménye szerint az izraeli kommunikációs miniszter aláírta a „haladéktalan cselekvésre” vonatkozó utasításokat, de egy, a bezárást támogató törvényhozó szerint az Al Jazeera még megpróbálhatja bíróságon megakadályozni a bezárást. A közlemény szerint az intézkedés magában foglalja az Al Jazeera izraeli irodáinak bezárását, a műsorszóró berendezések elkobzását, a csatorna lekapcsolását a kábel- és műholdas szolgáltatóknál, és a honlapok blokkolását is.

Ehhez hasonló intézkedéseket például Oroszország is végrehajtott korábban, de többek között Európában is lekapcsoltak orosz hátterű médiaszolgáltatókat az orosz-ukrán háború kezdetén.

A katari kormány egyelőre nem kommentálta az intézkedést, de az ENSZ Emberi Jogi Hivatala bírálta a csatona lekapcsolását.

Az izraeli parlament a múlt hónapban ratifikálta azt a törvényt, amely lehetővé teszi a nemzetbiztonságra nézve veszélyesnek ítélt külföldi műsorszolgáltatók ideiglenes bezárását Izraelben. Ennek alapján Netanjahu és háborús kormánya negyvenöt napra bezárathatja az általa veszélyesnek ítélt médiaszolgáltatók izraeli irodáit, ami meghosszabbítható, így az arab hírcsatorna kitiltása július végéig, vagy akár a gázai hadjárat végéig érvényben maradhat.

Egy család négy tagja meghalt egy izraeli légicsapásban Libanonban

Izraeli légicsapás végzett egy család négy tagjával egy dél-libanoni határ menti falu egyik házában vasárnap – közölte polgári védelmi és biztonsági forrásokra hivatkozva a Reuters. A négy ember az Izraellel szomszédos Libanonban, Meiss al-Dzsabalban esett az izraeli hadsereg áldozatául. A falu a tavaly október óta tartó gázai háború miatt igen gyakori célpontja az izraeli hadsereg Hezbollah elleni támadásainak.

A Hezbollah közleményben tudatta, hogy a civilek haláláért megtorlásul „több tíz” Katyusa rakétát lőtt ki a libanoni határhoz közeli izraeli városra, Kirját Smonára.

A Hezbollahnak október óta több mint kétszázötven tagja halt meg a Libanoni területekre mért izraeli csapások miatt, de emellett 75 civil áldozat is volt – állítják libanoni biztonsági források. Izraelben a Libanonból érkező rakétatűzben mintegy tucatnyi katona és több civil vesztette életét – állítják izraeli források.

Támadás érte a Kerem Salom-i határátkelőt

Rakétákkal támadták vasárnap a Kerem Salom-i határátkelőt, elkövetőként a palesztin Hamász radikális iszlamista szervezet jelentkezett.

A Hamász katonai szárnya, az al-Kasszám Brigádok közlése szerint az izraeli csapatok voltak a célpont. Izraeli sajtóértesülések áldozatokról is beszámoltak. A határátkelőn eddig nemzetközi segélyszállítmányok haladtak át a háború sújtotta Gázai övezetbe.

A ynet izraeli hírportál az izraeli hadseregre hivatkozva arról számolt be, hogy mintegy tíz rakétát lőttek ki Rafah felől Kerem Salomra. A határátkelőt a történtek miatt lezárták, így azon a humanitárius konvojok nem haladhatnak át.

A nap folyamán a Hamász Katarban élő vezetője, Iszmail Haníje arról beszélt, hogy a palesztin szervezet olyan átfogó tűzszüneti megállapodásra törekszik, amely egyrészt véget vet az izraeli agressziónak és biztosítja a zsidó állam erőinek kivonását a Gázai övezetből, másrészt pedig komoly fogolycserét tudnak elérni általa.

Haníje közleményében Benjámin Netanjahu izraeli kormányfőt vádolta azzal, hogy „folytatja az agressziót és kiterjeszti a konfliktus körét, illetve szabotálja a közvetítőkön, valamint különböző szereplőkön keresztül tett erőfeszítéseket”.

Jelenleg Kairóban folynak tárgyalások egyiptomi, illetve katari közvetítéssel egy esetleges fegyvernyugvásról.

A Hamász megállapodást akar, de nem mindenáron

Egy, a tűzszüneti tárgyalásokhoz közel álló palesztin tisztviselő szerint a Hamász küldöttsége azzal az elhatározással érkezett Kairóba, hogy megállapodást köt, de nem mindenáron.

A megállapodásnak véget kell vetnie a háborúnak és ki kell vonnia az izraeli erőket a Gázai övezetből, Izrael pedig még nem kötelezte el magát, hogy hajlandó lenne erre

– mondta a tisztviselő a Reutersnek. Egy másik palesztin tisztviselő a Reutersnek elmondta, hogy Izrael egyelőre nem hajlandó elkötelezni magát egy átfogó tűzszünet mellett.

A tisztviselő hozzátette, hogy a Hamász küldöttsége még mindig az egyiptomi fővárosban tartózkodik abban a reményben, hogy a közvetítők nyomást tudnak gyakorolni Izraelre, hogy változtasson álláspontján.

Netanjahu miniszterei már nyilvánosan összevesztek azon, hogy továbblépjenek-e a tűzszüneti javaslattal: koalíciójának szélsőjobboldali tagjai azzal fenyegetőztek, hogy kilépnek a kormányból, ha Izrael “megadja magát” a Hamász követeléseinek, míg a centristák azt mondták, hogy kilépnek, ha nem születik túszalku.

Legkevesebb hatan meghaltak az izraeli támadásban

Legalább hat ember meghalt a szombat reggeli izraeli csapásokban a Gázai övezetben – közölték tisztviselők. Három holttestet találtak egy rafahi épület romjai alatt, a Gáza középső részén lévő Nuseirat menekülttáborra mért csapásban szintén három ember hunyt el – írja a The Guardian.

Több tízezren követeltek tűzszüneti megállapodást Tel-Avivban

Izraeliek tízezrei gyűltek össze késő éjszakáig Tel-Avivban, hogy a további tűzszüneti tárgyalások előtt egyezséget követeljenek a túszok hazahozataláról – írja a BBC.

A tüntetők azt skandálták, hogy

a háború nem szent, az élet az.

Egyesek azzal vádolják Benjamin Netanjahu miniszterelnököt, hogy a konfliktus meghosszabbítására törekszik.

A Hamász küldöttsége szombaton közvetítőkkel találkozott Egyiptomban. A csoport közölte, hogy nem történt új fejlemény, de hozzátette, hogy vasárnap új forduló kezdődik. A tárgyalók Kairóban – Egyiptom és Katar közvetítésével – újrakezdték a régóta tartó tárgyalásokat Izrael gázai offenzívájának szüneteltetéséről cserébe a túszok kiszabadításáért.

Olvasói sztorik