Élő Nagyvilág

A Hamász elfogadta a tűzszüneti javaslatot

Menahem KAHANA / AFP
Menahem KAHANA / AFP

Az előző nap legfontosabb eseményeit itt olvashatják.

Izrael megkezdte a légicsapásokat Rafah ellen

Kevesebb mint huszonnégy órával azután, hogy az Izraeli Védelmi Erők (IDF) szórólapokat dobtak le, amelyekben több tízezer embert szólítottak fel arra, hogy meneküljön el Rafah keleti részéről, az izraeli erők megkezdték a terület támadását.

Az IDF azt tweetelte, hogy „jelenleg célzott csapásokat hajtanak végre a Hamász terrorista célpontjai ellen a Gázai övezet déli részén fekvő Rafah keleti részén.”

Az izraeli hadsereg már korábban bejelentette, hogy korlátozott műveletre és nem Rafah elfoglalására készül.

Az IDF becslése szerint mintegy százezer palesztin él az evakuálásra felszólított területeken.

Hamász-vezér: Izrael térfelén pattog a labda

Hoszein Amirabdollahián iráni külügyminiszter elmondta, hogy a Hamász vezetője telefonon közölte vele, hogy a labda most Izrael térfelén pattog, miután a csoport beleegyezett egy egyiptomi-katari tűzszüneti javaslatba.

Amirabdollahian az X-en azt írta, hogy Iszmail Haníje Hamász-vezér arról is tájékoztatta, hogy „a szándékuk őszinte”.

(The Guardian)

Az Egyesült Államok vizsgálja a Hamász által elfogadott tűzszüneti javaslatot

Matthew Miller amerikai külügyminisztériumi szóvivő közölte, hogy Washington mindaddig nem értékelni a Hamász tűzszüneti javaslatra adott válaszát, amíg nem lesz ideje teljes körűen áttekinteni azt.

„Megerősíthetem, hogy a Hamász küldött egy választ. Ezt a választ most felülvizsgáljuk, és megvitatjuk a térségbeli partnereinkkel” – mondta Miller, aki arra nem tért ki, hogy a Hamász az Egyesült Államok által jóváhagyott tűzszüneti megállapodást vagy egy attól eltérő javaslatot fogadott-e el.

„Mint tudják, Burns [CIA] igazgató a térségben van, és folyamatosan ezen dolgozik. Az elkövetkező órákban megvitatjuk a választ partnereinkkel” – közölte.

(al-Dzsazíra)

Mi áll a tűzszüneti megállapodásban?

Erről hivatalos tájékoztatás idáig nem érkezett, de az al-Dzsazíra forrásai szerint az egyiptomi-katari tűzszüneti javaslat – amelyre a Hamász már rábólintott, de Izrael a hírek sajtóértesülések szerint nem fog, mert úgy gondolja, hogy túl messzire megy – három szakaszból állna, melyek mindegyike 42 napig tartana.

  • Az első szakasz során tűzszünet venné kezdetét, majd az izraeli csapatok elhagynák a Netzarim folyosót, amelyet Izrael a Gázai övezet északi és déli részének szétválasztására használ. Ekkor egy izraeli-palesztin fogolycserére is sor kerülne, melynek részeként azok az izraeli civilek is visszanyernék a szabadságukat, akiket október 7-én rabolt el a Hamász.
  • A második szakaszban a javaslat értelmében a felek berekesztenének minden katonai tevékenységet, majd az izraeli erők kivonulnának a Gázai övezet teljes területéről.
  • A javaslat tartalmaz egy olyan rendelkezést is, amely a harmadik szakaszban megszüntetné a Gázai övezet 16 éve tartó izraeli blokádját.

Egybehangzó sajtóértesülések szerint Izrael nem fogadja el a tűzszüneti javaslatot

A Reuters után az izraeli újságok is arról írnak, hogy Izrael nem fogja jóváhagyni a Hamász által elfogadott tűzszüneti javaslatot, amely egyiptomi és katari közvetítéssel született meg.

Az N12 News című izraeli híroldal magas rangú izraeli tisztviselőkre hivatkozva azt írja, Izrael számára nem elfogadható a javaslat, mivel úgy véli, hogy az „túl messzire megy”.

A Hamász elfogadta az egyiptomi-katari tűzszüneti javaslatot

A Hamász azt állítja, hogy elfogadta az egyiptomi-katari tűzszüneti javaslatot.

A Gázai övezetet uraló iszlamista terrorcsoport hétfőn kiadott közleményében az áll, hogy minderről a szervezet vezetője, Iszmail Haníje telefonon tájékoztatta a tűzszüneti tárgyalások közvetítőit, vagyis a katari miniszterelnököt és az egyiptomi hírszerzési minisztert.

A két közel-keleti ország hónapok óta közvetít az Izrael és a Hamász közötti tárgyalásokon.

A megállapodás részleteit egyelőre nem hozták nyilvánosságra, így rögtön nem világos, hogy a fegyvernyugvás Izrael jóváhagyása esetén meddig fog tartani, és hogy mit jelent mindez a Gázában raboskodó túszok számára.

Izrael egyelőre nem kommentálta a hírt, ám a Reuters egy meg nem nevezett izraeli tisztviselőre hivatkozva azt írja:

a Hamász az Egyiptom által „felpuhított” javaslatot fogadta el, amelyet Izrael nem hagy jóvá.

A tisztviselő hozzátette, hogy a Hamász bejelentése valójában egy trükk, mely azt a cél szolgálja, hogy úgy tűnjön, mintha Izrael utasítaná el a megállapodást.

(The Guardian / BBC)

Izrael Rafahban kiadott evakuálási utasítása elfogadhatatlan – állítja az EU külügyi vezetője

Az izraeli hadseregnek a rafahi civilek számára kiadott evakuálási parancsa a legrosszabbat vetíti előre: még több háborút és éhínséget; ez elfogadhatatlan – figyelmeztetett hétfőn az X-en közzétett jegyzésében Josep Borrell, az Európai Unió kül-és biztonságpolitikai főképviselője.

Az EU a nemzetközi közösséggel együtt cselekedhet és cselekednie is kell, hogy megakadályozza ezt a forgatókönyvet

– tette hozzá.

Borrell felhívta a figyelmet: Izraelnek le kell mondania a szárazföldi offenzíváról, és végre kell hajtania az ENSZ Biztonsági Tanácsának márciusi határozatát, miszerint azonnali tűzszünet szükséges Izrael és a Hamász között.

Az izraeli hadsereg hétfőn a terület elhagyására szólította fel a Rafah keleti részén élő civileket. Bejelentette egyúttal, hogy korlátozott műveletre és nem Rafah elfoglalására készül.

Egyiptomi közlések szerint a rafahi határátkelőn keresztül humanitárius segélyszállítmányok még hétfőn is átjutottak az övezetbe.

Josep Borrell felhívta az izraeli kormány figyelmét, hogy továbbra is kötelessége, hogy teljes körű, biztonságos, gyors és akadálytalan hozzáférést biztosítson a humanitárius segélyekhez a rászorulók számára.

(MTI)

Bevonul az izrael hadseregbe a Hamász egykori magyar túsza

Katonának áll a 18 éves Noga Weiss, akit édesanyjával együtt október 7-én rabolt el a Hamász a Be’eri kibbucban lévő otthonából. Ugyanezen a napon a terroristák az édesapját lelőtték.

A magyar állampolgársággal is rendelkező lány édesanyjával együtt egy túszalku keretében szabadult ki a Gázai övezetből.

„Mindig is szerettem volna bevonulni és a nemzetemnek szentelni magam” – nyilatkozta a bevonulásáról Weiss. „Emlékszem, hogy aznap, amikor anyámmal elengedtek, elvittek minket a Kerem Salomba, és ott volt egy hangár tele katonákkal. A katonák jelenléte biztonságérzetet adott, és ez csak megerősítette bennem azt a vágyat, hogy a hadseregben szolgáljak” – tette hozzá.

(Hetek)

Hamász: Következményekkel fog járni a Rafahban kiadott evakuálási utasítása

Az izraeli hadsereg Rafahban kiadott evakuálási utasítása veszélyes eszkaláció, amely következményekkel fog járni, közölte hétfőn Számi Abu Zuhri, a Hamász iszlamista terrorszervezet egyik magasrangú tisztségviselője.

A megszállók mellett az Egyesült Államok kormánya felelős ezért a terrorista tettért

– nyilatkozta Zuhri a Reuters hírügynökségnek az izraeli-amerikai szövetségre utalva.

A Rafahra vonatkozó evakuálási utasításra reagálva a Hamász és Katar, a gázai konfliktus legfontosabb közvetítője is arra figyelmeztetett, hogy az egyiptomi határon fekvő Rafah megszállása zsákutcába juttathatja a tűzszüneti tárgyalásokat.

(MTI)

New York Times: Nem sokon múlt, de megint megakadtak a tűzszüneti tárgyalások Izrael és a Hamász között

Ismét megakadtak a tűzszüneti tárgyalások Izrael és a Hamász közötti, annak ellenére, hogy közeledtek az álláspontok – állítja a New York Times.

Az amerikai napilap szerint Izrael néhány követelését enyhítette, a Hamász pedig pozitív hozzáállást mutatott, ám a tűzszünet időtartamával kapcsolatos fő akadály nem hárult el: a Hamász tartós fegyverszünetet akar, míg Izrael csak ideigleneset.

Mindezek miatt egyelőre sem a Gázában élő palesztinok, sem a Hamász által fogva tartott izraeli túszok számára nincs békés megoldás.

A háború árnyékában nyitották meg az izraeli holokauszt emléknapot egy magyar túlélő közreműködésével

A Hamász elleni háborúról is szóltak beszédükben az izraeli állam- és kormányfők a jom hasoá, az izraeli holokauszt emléknap vasárnapi nyitómegemlékezésén Jeruzsálemben, a Jad Vasem holokauszt emlékközpont központi emlékünnepén.

Az idén is hat túlélő gyújtotta meg az emlékezés fáklyáit a meggyilkolt hatmillió zsidó előtt tisztelegve. Egyiküket, Arie Eitanit, akkori nevén Guttman Ármint Egerből deportálták Auschwitzba, ahonnan továbbvitték munkatáborokba, majd túlélt egy halálmenetet is. A háború után visszatért Egerbe, majd Palesztina felé indult. Először elfogták és Ciprusra vitték, ahonnan Izrael megalakulásakor kiszabadult és Izraelben egy kibuc egyik alapítója lett.

Egy másik fáklyát az erdélyi Szilágynagyfaluból származó Pnina Hefer, akkori nevén Pnina Weiss lobbantott lángra. Édesapja a falu rabbija volt, és huszonegyen voltak testvérek, ő volt a huszadik. Szilágysomlyóról deportálták őket, több lágert is megjárt. A háborút hat gyermek élte túl, Izraelbe vándoroltak, ahol ő maga tanárnőként dolgozott.

Benjámin Netanjahu miniszterelnök emléknapi beszédében kijelentette, hogy a Hamász palesztin szervezet október 7-i terrortámadása nem volt holokauszt, de nem azért, „mert nem állt szándékukban elpusztítani minket, hanem mert nem volt meg hozzá a képességük”. A továbbiakban párhuzamot vont a korábbi antiszemita vádak, és a gázai övezeti háborúban Izrael elleni népirtás-vádak között.

Szót emelt a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság esetleges – háborús bűnök címén kiadott – elfogatóparancsa ellen; mint mondta, szerinte ez a lépés veszélyezteti Izrael önvédelemhez való alapvető jogát.

Még ha Izrael kénytelen is egyedül maradni, egyedül fogunk állni, és továbbra is hatalmas csapást mérünk ellenségeinkre a győzelemig

közölte a gázai övezeti háború folytatását ígérve.

Jichák Hercog államelnök nyitóbeszédében emlékeztetett arra, hogy Izrael több mint kétszáz napja háborúban áll, s az iszlamista Hamász terrorszervezet továbbra is izraeli túszokat tart fogva a Gázai övezetben.

Felelevenítette az október 7-i Izrael elleni terrortámadást, és hangsúlyozta annak különbségét a holokauszttól, mert a mintegy fél évvel ezelőtti tragédia ellenére jelenleg egy állam védi a zsidókat a fenyegetésekkel szemben, és kiemelte az egység jelentőségét. Azt is nyomatékosította, hogy Izrael vállvetve áll a diaszpórában élő, jelenleg az antiszemitizmus erősödésével szembenéző zsidókkal.

A holokauszt óta eltelt évtizedekben rendre biztosítottuk magunkat arról, hogy »soha többé«, hogy a zsidó nép soha többé nem áll védtelenül. És mindezek ellenére az októberi mészárlások során mindannyiunkat a holokauszt borzalmai ráztak meg, és visszhangoznak szívünkben

mondta Herzog.

A megemlékezés a Gázai övezetbe hurcolt izraeli túszokért és a háború különböző frontjain harcoló izraeli katonákért elmondott imával kezdődött.

A központi ünnepséggel egy időben Izrael számos helyén, köztereken és magánlakásokban tartottak közösségi megemlékezéseket, melyeken túlélők köré gyűlve izraeliek ezrei hallgatták meg a visszaemlékezéseket a második világháború során történt zsidók elleni népirtásról.

(MTI)

Izrael megkezdte a palesztin civilek evakuálását Rafahból

Az izraeli hadsereg (IDF) hétfő hajnalban megkezdte a palesztin civilek evakuálását a Gázai övezet legdélibb, még el nem foglalt városából, Rafahból – írja az MTI.

A térségben tervezett szárazföldi hadművelet előkészítése érdekében szórólapokon, hangüzenetekben és telefonhívásokkal távozásra szólították fel a várostól keletre fekvő, és az Egyiptommal szomszédos lakónegyedekben élőket.

Arra utasították a civileket, hogy meneküljenek a tengerparti al-Mavaszi negyedbe vagy Hán-Júnisz környékére. Az IDF becslése szerint mintegy százezer palesztin él az evakuálásra felszólított területeken. Az IDF bejelentette, hogy korlátozott műveletre, és nem Rafah elfoglalására készül.

A civilek elköltöztetéséről az IDF tájékoztatta a nemzetközi és a palesztin segélyszervezeteket. A hadsereg szóvivője azt közölte, hogy kiterjesztik a humanitárius övezetet al-Mavaszira, ahol sátorvárost állítottak fel, élelmiszerraktárakat emeltek, és létrehoztak egy tábori kórházat is. Arról is beszámoltak, hogy a kiürítés fokozatosan, a változó helyzetértékeléseknek megfelelően fog haladni.

Izrael azt reméli, hogy a lakosság távozása meggyőzi az Egyesült Államokat a rafahi szárazföldi hadművelet támogatásáról. Joáv Galant védelmi miniszter vasárnap este beszélt Lloyd Austin amerikai védelmi miniszterrel. A Pentagon közleménye szerint Austin hangsúlyozta Galantnak, hogy minden rafahi izraeli katonai műveletnek „hiteles tervet kell tartalmaznia a palesztin civilek evakuálására és a humanitárius segélyek Gázába áramlásának fenntartására”. Austin megismételte Galantnak az Egyesült Államok elkötelezettségét Izrael védelme mellett.

Az izraeli hadsereg hétfő reggel megerősítette, hogy az éjszaka folyamán légicsapásokat hajtottak végre, és terrortámadásokat hiúsítottak meg Rafahban.

Galant vasárnap azt mondta, hogy várhatóan hamarosan megkezdődik a rafahi hadművelet. Egyelőre zárva tartják Kerem Salomnál az áruforgalmi átkelőt, miután vasárnap Rafahból számos lövedéket lőttek ki gázai iszlamista egységek, melyek megöltek három, és megsebesítettek mintegy tíz izraeli katonát. Az átkelőhely megnyitásáról a további helyzetértékelések alapján döntenek majd.

A többi gázai átkelőnél, Ereznél és az övezet közepén kialakított útvonalon továbbra is bejuthatnak Gázába a humanitárius segélyek.

Olvasói sztorik