Nagyvilág

Kompország a Mekong folyón: vietnámi hintapolitika Amerika és Kína között

Bob Henry / UCG / Universal Images Group / Getty Images
Ho Si Minh-város.
Bob Henry / UCG / Universal Images Group / Getty Images
Ho Si Minh-város.
Joe Biden nemrégiben Vietnámba utazott, ahol az ország vezetőivel tárgyalt, a többi között a kialakítandó diplomáciai partnerségről, illetve annak lehetőségéről, hogy Vietnám jobban függetlenedni tudjon Kínától. Honnan és hogyan jutott el a szinte baráti viszonyig a két korábbi ellenség?

Hogyha az Amerikai Egyesült Államok és Vietnám kapcsolatára gondolunk, valószínűleg a vietnámi háború jut az eszünkbe: a ’70-es években az észak-vietnámi kommunisták és a Vietkong (Nemzeti Front Dél-Vietnám Felszabadításáért) erői legyőzték a világ legerősebb hadseregét. Igaz, ehhez hathatós szovjet és kínai segítséget kaptak. A dolgok azóta igencsak összekavarodtak. Az USA és Vietnám kapcsolatát első ránézésre ugyanis már-már a szövetségesi viszony jellemzi. A közös rivális, amely miatt a két állam egymásra van utalva, Kína, de Hanoi azért a régi baráttól sem tud szabadulni, és nem is teljesen akar.

A francia gyarmatosítástól Rambóig

Vietnám a második világháború kitörése és a vietnámi háború vége között gyakorlatilag nem tapasztalt egyetlen teljes békés évet sem. Az  1800-as évek vége óta francia gyarmati uralom alatt álló országot 1941-ben Japán szállta meg. Tokió 1945-ben a függetlenség kikiáltására vette rá az ország franciabarát uralkodóját, Bao Dait. A világháború idején az országot később vezető kommunista Ho Si Minh baloldali gerillamozgalmat szervezett Viet Minh (Liga Vietnám Függetlenségéért) néven. Ők szemben álltak a franciákkal, a japánokkal és a monarchiával is.

AFP A Vietnámi Demokratikus Köztársaság elnökét, Ho Si Minh-t Marius Moutet francia miniszter fogadja 1946 júniusában a Le Bourget repülőtéren.

Amikor a japán megszállók 1945 végén elhagyták az országot, a függetlenségi láz nekik, és nem az uralkodónak kedvezett, aki így kénytelen volt átadni a hatalmat a kommunistáknak. Párizs azonban hallani sem akart egy önálló Vietnámról. A saját függetlenségét is éppen csak visszanyerő Franciaország ezért 1945-46 során, brit segítséggel, támadást indított Ho Si Minhék ellen. A gyarmattartók az ország északi felére szorították vissza a kommunistákat, délen pedig autonóm gyarmati adminisztrációt hoztak létre, névleg az ekkoriban idejét inkább párizsi mulatókban töltő Bao Dai uralma alatt.

Ekkor állandósult az ország történelmét a ’70-es évekig meghatározó észak-dél megosztottság.

1946-ban aztán a konfliktus háborúvá szélesedett. Az első indokínai konfliktus 1954-ig tartott, amikor is a katasztrofális Dien Bien Phu-i ütközet után a franciáknak fel kellett adniuk a gyarmatukat.

Az USA ekkor került képbe, Washington ugyanis nem akarta hagyni, hogy az ázsiai ország szovjet befolyás alá kerüljön. Ho Si Minh erőit a második világháborúban az Egyesült Államok még támogatta a japánok elleni harcban, amikor azonban azok a francia gyarmattartók ellen fordultak, Washington inkább a franciákat segítette. Végül amikor Párizs 1954-ben feladata indokínai gyarmatait, Vietnámot névlegesen is a kommunista északra (Vietnámi Demokratikus Köztársaság) és a kezdetben francia-, később Amerika-barát délre (1955-ig Vietnámi Állam, majd Vietnámi Köztársaság) osztották.

Dél-Vietnám helyzete közel sem volt stabil. Az államügyeket elhanyagoló Bao Dait az Amerika-barát Ngo Diem puccsal távolította el az ország éléről, majd kikiáltotta a köztársaságot. Ezzel egyidejűleg az országban kommunista felkelés tört ki, amit Észak-Vietnám is aktívan támogatott. Mindezek miatt az USA is belesodródott a konfliktusba, és megkezdődött a két ország húsz évig tartó, öldöklő konfliktusa.  A Tonkini-öbölben 1964-ben történt incidens után Washington közvetlenül is bekapcsolódott a háborúba.

A vietnami háború története jól ismert, azt azonban ki kell emelni, hogy mivel az USA a háború alatt Dél-Vietnámot ismerte el és támogatta, így a később az egész országot elfoglaló kommunista Vietnámmal nem volt diplomáciai kapcsolata, hiszen háborúban álltak. 1972-ben azonban az USA Párizsban békeszerződés aláírására kényszerült az északiakkal, aminek értelmében az amerikaiak 1973-ban kivonultak az országból. Végül 1975-ben Észak-Vietnám bevette Saigont, a déliek fővárosát, és az ország Ho Si Minh vezetése alatt egyesült. Az USA kereskedelmi embargót vezetett be az országgal szemben, és a diplomáciai kapcsolatokat sem állították helyre. Bár voltak lépések a viszony normalizálására, Vietnám például szeretett volna amerikai befektetőket csábítani az országba, és Jimmy Carter hajlott is a megegyezésre, végül ez 1994-ig váratott magára.

1994. május 7-én a vietnámi Dien Bien Phuban rendezett ünnepségen a negyven évvel korábban a franciák ellen aratott győzelmet ünneplik.

Kommunista belviszály Indokínában

Az USA kivonulása után Kína lépett színre, a vietnámi háború eseményei pedig egész Indokínára kihatottak. Amikor ugyanis az amerikaiak kivonultak a térségből, annak mindhárom állama, tehát Vietnám mellett Laosz és Kambodzsa is kommunista uralom alá került. Csakhogy amíg az előbbi két ország hagyományos marxista-leninista, azaz szovjet befolyási övezet lett, addig Kambodzsában Peking 1975-ben maoista felkelőket segített hatalomra. Ők voltak a rettegett Vörös Khmerek, akik őrült és véres diktatúrát alakítottak ki.

Bár az amerikaiak ellen a Vörös Khmer és a Vietkong  együtt harcolt, a győzelem gyorsan egymás ellen fordította őket. Kambodzsa történelmi okokból tartott a nagyobb és erősebb Vietnám dominanciájától. Pol Pot emellett a szovjet irányvonalat képviselő Ho Si Minht revizionistának tekintette. A konfliktusra rátelepült a szovjet-kínai ellentét is: Vietnám Moszkva, Kambodzsa pedig Peking proxyjának volt tekinthető.

A konfliktus 1977-ben mérgesedett el végleg. Pol Pot nem nézte jó szemmel, hogy a szerinte országa elfoglalására törő vietnámiak kambodzsai területeken is átvonultak. A Vörös Khmerek ezért lőni kezdték a vietnámi hadsereg egységeit, emellett vietnámi falvakon ütöttek rajta, ahol civileket mészároltak le. A vietnámiak nem maradtak adósak a válasszal, és ők is kambodzsai területekre törtek be. Megindult a harmadik indokínai háború, ami Vietnám és áttételesen a szovjetek győzelmével zárult a Vörös Khmerek ellenében.

Paradox módon az USA Pol Potot támogatta. Washington és Peking ugyanis a ’70-es évek végén rendezte viszonyát, mivel az „ellenségem ellensége a barátom” elve alapján mindketten Moszkvában látták a fő veszélyforrást. Az USA tehát inkább a Kína-barát mészárost, Pol Potot látta volna szívesen Kambodzsa élén, mint a végül győzedelmeskedő Vietnám bábkormányát. A vietnámi győzelem így nem javította Hanoi és Washington viszonyát. Bár a ’70-es években, főleg Carter alatt, volt róla szó, hogy – amennyiben az amerikai hadifoglyok hazatérhetnek – a két ország helyreállítja a diplomáciai viszonyt, Ronald Reagan ezt már Kambodzsa vietnámi megszállásának végéhez kötötte. Így a hidegháború ismét közbeszólt.

A ’90-es években újabb fordulat következett be. A Szovjetunió 1991 végén felbomlott, a hidegháború pedig véget ért. Az USA-nak így megszűnt a közvetlen érdekütközése a kommunista Vietnámmal és annak kambodzsai bábkormányával. A két ország viszonya így enyhülni kezdett. 1994-ben Bill Clinton amerikai elnök feloldotta a Vietnámmal szemben 1975-ben hozott embargót.

1995-ben pedig a két ország hivatalosan és kölcsönösen elismerte egymást, majd felvették a diplomáciai kapcsolatot.

Az USA első vietnámi nagykövete egy háborús veterán és hadifogoly lett.

Rossz testvérek: Kína és Vietnám

A két ország változó viszonyának megértéséhez fontos látni, hogy Ho Si Minh valójában a háború befejezése után azonnal megkörnyékezte Washingtont, és erre komoly geopolitikai indoka volt. Kereskedelmi egyezményt, sőt amerikai befektetéseket, és nem utolsósorban hivatalos diplomáciai kapcsolatfelvételt akart elérni. A kommunista vezetés ugyanis egyszerre akart békés és baráti viszonyt Amerikával, miközben a szovjet blokk része maradt volna. Vietnámot nem a hidegháború izgatta, és nem Washingtontól rettegett: Kínával szemben akart védelmet szerezni.

HOANG DINH Nam / AFP A Kínai Népköztársaság elnöke, Csiang Cö-min és a Vietnámi Kommunista Párt Központi Bizottságának főtitkára, Do Muoi 1994. november 22-én Hanoiban.

Ehhez fontos tudni, hogy a kulturálisan és vallásilag is hasonló két ország közös történelme évezredekre tekint vissza. A két ősi civilizáció mindig is rivalizált egymással, és ebből általában a sokkal népesebb és nagyobb Kína került ki győztesen.

Vietnám gyakorlatilag fennállása óta hol kínai hűbéres volt, hol küzdött a pekingi befolyás ellen.

A francia gyarmatosítás és az amerikai jelenlét azonban Vietnámot arra késztette, hogy egy időre félretegye a konfliktust, és Peking kegyeit keresse. Kína a franciák elleni küzdelemben és a vietnámi háború alatt is támogatta szomszédját. Kiképzőket és fegyvereket küldött, ám Ho Si Minh végig gyanakodott arra – nem alaptalanul –, hogy Kína vissza akarja nyerni befolyását országa felett. Amikor a háború véget ért, a régi sérelmek kiújultak: Vietnám minden olyan nyilatkozatot visszavont, melyben lemondott a Kínával szembeni területi követeléseiről. Ráadásul a közben létrejövő szovjet-kínai ideológiai szakítás is súlyosbította a helyzetet, hiszen Hanoi a szovjetek, és nem a maoisták mellett állt. A kambodzsai konfliktus pedig végleg éket vert a két állam közé. Kína és Vietnám még egy rövid háborút is vívott egymással 1979 tavaszán.

A XX. század végén aztán a viszony rendeződött, és Kína befektetésekkel árasztotta el Vietnámot. Csakhogy a gazdasági terjeszkedés együtt járt a kínai befolyás növekedésével. Amikor Hszi Csin-ping került hatalomra, Kína a korábbi, látszólag békés külpolitikát agresszív terjeszkedéssel váltotta fel. Ennek – a Fülöp-szigetek ügyéhez hasonlóan – Vietnámmal szemben is a területi viták felmelegítése volt a fő eszköze. Vietnám és Kína a többi között a Paracel-, és Spratley-szigetek hovatartozásán vitatkozik. 2011-ben Vietnám törvényben rögzítette területi követeléseit, és hadgyakorlatokba kezdett ezeken a tengerszakaszokon. Válaszul Kína vietnámi halászhajókat kezdett el elsüllyeszteni. Ilyen incidensek 2013 óta folyamatosan történnek. 2014-ben Peking és Hanoi egy tengeri olajkitermelő-helyen veszett úgy össze, hogy az Vietnámban véres kínai-ellenes pogromokhoz vezetett.

Régi ellenségek, ha összejönnek

És itt érnek egybe a szálak. Mivel az USA célja a Dél-kínai-tenger szabad hajózhatóságának biztosítása, Vietnám pedig szeretné elejét venni a kínai dominancia kialakulásának a térségben, az USA és Vietnám érdekei egybecsengenek e téren. A kiegyezésnek már a tengeri viták előtt is volt előszele. 2007 óta több amerikai hadihajó is megfordult vietnámi kikötőkben.

A fordulat azonban 2013 után következett be, amikor a vietnámi és az amerikai haditengerészet elkezdtek együttműködni, és közösen járőrözni, hogy elejét vegyék a halászhajók elleni kínai támadásoknak.

Bill Clinton első vietnámi látogatása óta a hasonló vizitek gyakorivá és kölcsönössé váltak, 2023 őszén Joe Biden amerikai elnök is Hanoiba látogatott. Ugyanekkor tárgyalások kezdődtek arról, hogy Vietnám fegyvereket és hadianyagot, például F-16-os vadászgépeket vásárolna az Egyesült Államoktól.

A két ország emellett, szintén tavaly, a kétoldalú kapcsolatokat a legmagasabb szintre emelte. Az USA megkapta Vietnámtól a legmagasabb partneri szintet, amit Kína is élvez. Mindenhez hozzá kell tenni, hogy Biden után Hszi elnök is sietve Hanoiba látogatott, ahol arról egyezett meg Vietnámmal, hogy forró drótot létesítenek a tengeri incidensek kezelése érdekében. Ezt Greg Polling, a Center for Strategic and International Studies kutatója azonban „kármentő” látogatásnak nevezte Kína részéről, ami kevés konkrét eredménnyel zárult.

Nhac NGUYEN / POOL / AFP Vietnám elnöke, Vo Van Thuong kezet fog Joe Biden amerikai elnökkel a hanoi elnöki palotában 2023. szeptember 11-én.

Ugyanakkor Kína még mindig Vietnám egyik fő kereskedelmi és gazdasági partnere, és ezen a javuló viszony Hanoi és Washington között nem változtat érdemben.

Mindazonáltal a diplomáciai és a katonai együttműködés mellett a két ország gazdasági kapcsolatainak javítása is kilátásban van. Amióta az USA kereskedelmi szempontból egyre inkább ellenfélként tekint Kínára, Washington igyekszik csökkenteni Peking szerepét a globális ellátási láncokban. A Chips Actnek nevezett törvény értelmében az Egyesült Államok kormánya mind belföldön, mind a baráti országokban támogatja a félvezetők gyártását, hogy azt ne Kínából kelljen beszerezni. Ilyen gyárat létesíthetnek hamarosan amerikai cégek Vietnámban is. Az ország emellett a szintén az elektronikában nélkülözhetetlen ritkaföldfémek egyik legfőbb lelőhelye. Az USA eddig ezen a téren sikertelenül kísérletezett partnerség kialakításával Vietnámmal. Most ez is lökést kaphat.

Két nagyhatalom között lavírozva

Vietnám tehát kicsit hasonló helyzetben van ahhoz, mint amikor a ’70-es években egyszerre akarta javítani a kapcsolatait az USA-val és a Szovjetunióval. Annál is inkább, mivel az ország fő fegyverbeszállítója jelenleg Oroszország.

Vietnám tehát a blokkosodó világ mindkét felével próbál jó viszonyt ápolni, és így megőrizni mozgásterét és függetlenségét, miközben fő célja a kínai befolyás elkerülése.

Hanoi harcol a Kína jelentette fenyegetés ellen, de kereskedelmi és partneri viszonyát megtartja Pekinggel. Az ország azért tűnhet „Amerika-barátnak”, mert amíg Kínával fennálló viszonya évezredes múltra tekint vissza, az USA-val a diplomáciai kapcsolatot is csak harminc éve vette fel.

Vietnám tehát nem szeretne teljesen szabadulni a kínai befolyástól, és amerikai szövetségessé se válna. Célja, hogy a két nagyhatalom között ellavírozva minél többet megőrizzen a saját függetlenségéből.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik