Élő Nagyvilág

Zelenszkij meghívta Orbánt, jöhet az ukrán-magyar csúcs

AFP PHOTO / Russia's state nuclear agency Rosatom / Atomflot
Oroszország nukleáris meghajtású teherhajója, a Szevmorput 2016 május 6-án.
AFP PHOTO / Russia's state nuclear agency Rosatom / Atomflot
Oroszország nukleáris meghajtású teherhajója, a Szevmorput 2016 május 6-án.

Az orosz-ukrán háború előző napi eseményeit itt lehet visszaolvasni.

Sojgu: Az oroszok elfoglalták Marjinka városát

Orosz csapatok elfoglalták a donyecki Marjinka várost, ezzel jelentősen hátrébb szorítva az ukrán tüzérséget Donyeck várostól, ami lehetővé teszi utóbbi hatékonyabb védelmét – közölte hétfőn Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter Vlagyimir Putyin orosz elnöknek tett jelentésben.

Ami kevésbé sem lényegtelen, hogy sikerült jelentősen hátrébb, nyugat felé szorítani az ukrán tüzérség vonalát Donyecktől, és ez lehetővé teszi, hogy hatékonyabban megvédjük az utóbbit

– mondta Sojgu.

A védelmi tárca vezetője hangsúlyozta, hogy Marjinka elfoglalása csökkenti az ukrán erők védelmi képességeit, míg az orosz csapatoknak további cselekvési lehetőségeket nyit meg ezen a fronton. Sojgu szerint az ukrán hadsereg az utóbbi kilenc évben igazi erődítménnyé változtatta a Donyecktől mindössze öt kilométerre délnyugatra található várost, föld alatti járatokat épített ki alatta. „Gyakorlatilag minden utcában jól megerősített, illetve légi- és tüzérségi csapásoktól megfelelően védett tüzérségi állásokat, bunkereket és föld alatti alagutak bonyolult hálózatát építették ki. Köszönhetően katonáink elszántságának az erődítményt bevettük” – tette hozzá.

Az ukrán hadsereg tagadta az orosz bejelentést. Olekszandr Stupun ukrán katonai szóvivő úgy fogalmazott, hogy „nem helytálló Marjinka elfoglalásáról beszélni”. „Erőink a városban vannak” – tette hozzá.

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök, aki a nap folyamán Szentpéterváron tett látogatást, kijelentette, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök lassan kezdi belátni a politikai rendezés szükségességét.

Úgy vélem, itt a lehetőség, (hogy 2024-ben megoldást találjunk az ukrajnai konfliktusra). Szorosabban együtt fogunk működni a kijevi vezetéssel, hogy megértsék, ez az egyetlen esélyük. Ha nem élnek vele, akkor teljes összeomlás lesz

– mondta Lukasenka.

Mára ez (a felismerés) a politikusokat is elérte. A katonák mindig igyekeznek nyomást gyakorolni (rájuk), mert ők látják a helyzetet. A nyomás nagyon erős. Önök Zelenszkij sajtótájékoztatói alapján bizonyára észrevették, hogy ő is elkezdte ezt megérteni

– fűzte hozzá a fehérorosz elnök.

(MTI)

Zelenszkij meghívta Orbánt, jöhet az ukrán-magyar csúcs

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök meghívta Orbán Viktor magyar miniszterelnököt, a két vezető egy kétoldalú találkozó keretében ül tárgyalóasztalhoz a tervek szerint, közölte Ihor Zsovkva, az ukrán elnöki hivatal helyettes vezetője hétfőn.

Az ukrán Interfax alapján az Index azt írja: a tárgyalások a kétoldalú kapcsolatok széles skáláját érinthetik a gazdaságtól kezdve a nemzeti kisebbségek helyzetéig.

A Korrespondent című lap szerint Orbán elfogadta a meghívást, igaz ezt más ukrán lap még nem erősítette meg. Az elnöki hivatal helyettes vezetője ugyanakkor már a találkozó előkészítéséről beszélt.

Az ukrán elnöki hivatal helyettes vezetője emlékeztetett arra, hogy Ukrajna az Európai Bizottság ajánlásainak megfelelően elfogadta a nemzeti kisebbségekről szóló kerettörvényt, a Velencei Bizottság kérésére egy kivételével minden ajánlást végrehajtottak. Ez azért fontos, mert a magyar kormány leghangosabban a nemzeti kisebbségek jogai miatt bírálja Ukrajnát.

A Nyugat ármánykodását látja Oroszország a durvuló szerbiai tüntetések mögött

A kollektív Nyugat nyilvánvalóan kísérleteket tesz a szerbiai helyzet destabilizálására – közölte Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő hétfőn az orosz Ria Novosztyi állami hírszolgáltató szerint.

Vasárnap este ellenzéki tüntetők próbálták elfoglalni a városházát Belgrádban. Ablakokat is betörtek, a rendőrség pedig könnygázzal és paprikaspray-vel, valamint gumibottal lépett fel a tüntetők ellen.

Szerbiában december 17-én tartottak parlamenti és helyhatósági választásokat, amelyeken Aleksandar Vucic elnök pártja fölényes győzelmet aratott. A tüntetők az eredményt nem fogadják el, és választási csalással vádolják az elnököt. A Kreml üdvözölte a szerbiai választások eredményeit. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője erről korábban azt mondta: reméli, hogy a választások eredménye a Szerbia és Oroszország közötti „barátság további erősödéséhez” vezet.

(The Guardian)

Ismét a Krím felől támadták Ukrajnát drónokkal

Harmincegy drónt és két rakétát lőtt ki Ukrajnára az éjszaka Oroszország. Az ukrán légvédelem közlése szerint ebből huszonnyolc drónt és mindkét rakétát megsemmisítették. A Sahid harci drónokat az oroszok által megszállt Krím-félszigetről indították – ismertette a hadsereg. A támadás során károk is keletkeztek:

  • A lezuhanó dróntörmelék az odesszai kikötőben műszaki létesítményeket,
  • egy használaton kívüli kormányzati épületet
  • és egy raktárt is megrongált.
  • Herszon térségében egy raktárépület gyulladt fel.

Személyi sérülés nem történt.

Az ukrán hadsereg megismételte azt a korábbi közlését is, hogy lezuhant két orosz katonai repülőgép, az egyik Mariupol közelében az Azovi-tengeren, a másik Donyeck közelében.

Vasárnap orosz és ukrán katonai illetékesek egyaránt ellenséges repülőgépek lelövéséről számoltak be de a hírek hitelességét egyelőre nem sikerült ellenőrizni – írta a Reuters.

Kigyulladt a legendás orosz atommeghajtású jégtörő hajó

Tűz ütött ki vasárnap az atommeghajtású orosz teherszállító és jégtörő hajó, a Szevmorputy egyik kabinjában – közölte a katasztrófavédelmi minisztérium hozzátéve, hogy a tüzet eloltották. A tűz harminc négyzetméteren égett. A hajót üzemeltető állami cég, az Atomflot szerint a tűznek nem voltak áldozatai, és a reaktor biztonságát sem veszélyezteti semmi. A hajó jelenleg az észak-oroszországi Murmanszk városának kikötőjében van.

A Szevmorputy atommeghajtású teherszállító és jégtörő hajó egyike a világ négy eddig megépített atommeghajtású teherszállító hajójának. Közülük ez az egyetlen napjainkban is üzemelő példány. Az 1988-ban szolgálatba állított és egy évtizede átfogó korszerűsítésen átesett hajó a Roszatom szerint Oroszország egyetlen nukleáris meghajtású jégtörő szállítóhajója.

Olvasói sztorik