Nagyvilág

Tüntetők próbáltak behatolni a városházára Belgrádban

Andrej ISAKOVIC / AFP
Andrej ISAKOVIC / AFP

Könnygázt vetett be a rendőrség vasárnap éjjel Belgrádban a tüntetők ellen, miután azok betörték a városháza ablakát. A tömege egy része megpróbált behatolni az épületbe is.

Emlékeztetőül: a heves tiltakozás oka, hogy a tüntetők szerint a kormány manipulálta a múlt heti választásokat, amelyet végül az eddigi kormánypárt nyert meg. Alekszandar Vucic elnök szerint a csalással kapcsolatos vád hazugság. A választások óta minden este békés tüntetések zajlanak ugyan, a vasárnapi volt viszont az első eset, amikor a tiltakozás erőszakban fordult.

A BBC azt írja, ellenzéki aktivisták szerint a szerb rendőrség vasárnap túlzott erőszakot alkalmazott. A Zöld Baloldali Front társelnöke, Radomir Lazovic szerint a rendőrök gumibotokkal verték őt és több másik embert is.

A BBC szerint a városházára a Szerbia az Erőszak Elleni Ellenzéki Koalíció támogatói megpróbáltak betörni.

A híradásból kiderült: két ellenzéki vezető, Srdjan Milivojevic és Vladimir Obradovic próbálta kinyitni az épület ajtaját. A rendőrség pedig paprikaspray-vel verte őket vissza. Az ellenzéki vezetők azt gyanítják, hogy az ablakok betörésében provokátorok vettek részt.

A tüntetésre összegyűlteknek Sofija Mandic ügyvéd azt mondta, hogy Vucicnak „békésen kell átadnia a hatalmat”, amelyet szerinte jelenleg bitorol.

Az ellenzék a választások előtt abban reménykedett, hogy képes lesz többséget szerezni a parlamentben, és meglesz a kormányzáshoz szükséges ereje, a hivatalos eredmények ennek azonban épp az ellenkezőjét mutatják: a kettő közül egyik célt sem sikerült elérniük.

A tiltakozáshoz éhségsztrájkkal is csatlakoztak. A BBC szerint egyikük a vasárnapi tüntetésen azt mondta: Vucic szavazatok ezreit lopta el. A választási bizottság szerdán bejelentette, hogy a választást az országosan nyolcezer szavazóhelyiségből mintegy harmincban szükséges megismételni.

Németország szerint a választási visszaélésekkel kapcsolatos vádak „elfogadhatatlanok” egy olyan ország esetében, amely az Európai Unióhoz készül csatlakozni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik