A következő élő közvetítés része Izrael „taktikai fegyverszünetet” jelentett be Gáza déli részén

Újabb kereskedelmi hajókat támadtak a Vörös-tengeren

Mati Milstein / NurPhoto / NurPhoto via AFP
Mati Milstein / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Két kereskedelmi hajót ért támadás hétfőn a Vörös-tengeren, a jemeni húti lázadók szóvivője szerint a Swan Atlantic tankert és a Clara nevű konténerszállítót vették célba.

Jahja Szarí a felkelők ellenőrizte al-Maszíra televíziónak nyilatkozva elmondta, hogy katonai műveletet hajtottak végre, miután a hajók nem reagáltak figyelmeztetéseikre. Hozzátette, hogy a felkelők folytatni fogják az Izrael felé tartó hajók elleni támadásokat.

A Swan Atlantic norvég tulajdonosa, az Inventor Chemical Tankers társaság közlése szerint a tankert egy azonosítatlan objektum találta el, de a legénység tagjai közül senki sem sérült meg és a hajó is működőképes maradt. Az amerikai haditengerészet egyik hajója sietett a tanker segítségére. A másik hajó panamai zászló alatt közlekedik.

Espen Barth Eide norvég külügyminiszter aggodalmát fejezte ki a térségben kialakult helyzet miatt, elfogadhatatlannak nevezve a polgári hajózás elleni önkényes támadásokat.

Az utóbbi időben több hasonló támadást követtek el az Irán támogatását élvező húti lázadók. A gázai övezeti háború miatt a felkelők azzal fenyegetnek, hogy akadályozni fogják az Izraelbe tartó hajóforgalmat a Vörös-tengeren.

Több tengeri szállítmányozási vállalat, köztük a Hapag-Lloyd, a Maersk és a minap a BP is úgy döntött, hogy egyelőre elkerülik a Vörös-tengert a Földközi-tengerrel összekötő Szuezi-csatornát, amely a legrövidebb tengeri útvonal Ázsiából Európába. A világ áruforgalmának nagyjából tíz százaléka a Vörös-tengeren halad keresztül.

(MTI)

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik