Élő Nagyvilág

Izrael „taktikai fegyverszünetet” jelentett be Gáza déli részén

Menahem KAHANA / AFP
Menahem KAHANA / AFP

Az előző napi eseményekről itt olvashatnak. 

Rishi Sunak: Máris túl sok civil halt meg

Rishi Sunak brit miniszterelnök a hétfői skóciai látogatásán újságíróknak nyilatkozva, a gázai hadműveletekre utalva kijelentette:

máris túl sok civil halt meg, és senki nem szeretné, hogy ez a konfliktus a szükségesnél akár csupán egyetlen nappal is tovább tartson.

Mint mondta, London fenntartható tűzszünetet szorgalmaz, amelynek részét képezi a Hamász által Izraelből elhurcolt túszok szabadon engedése, az izraeli területek elleni rakétatámadások beszüntetése és a jelenleginél több segélyszállítmány bejuttatása a Gázai övezetbe.

A kormányfő szerint Izraelnek egyértelműen jogában áll az önvédelem a Gázai övezetet uraló Hamász iszlamista csoport októberi terrortámadása nyomán, de ezt a jogát csak a humanitárius törvények betartásával gyakorolhatja.

(MTI)

Újabb kereskedelmi hajókat támadtak a Vörös-tengeren

Két kereskedelmi hajót ért támadás hétfőn a Vörös-tengeren, a jemeni húti lázadók szóvivője szerint a Swan Atlantic tankert és a Clara nevű konténerszállítót vették célba.

Jahja Szarí a felkelők ellenőrizte al-Maszíra televíziónak nyilatkozva elmondta, hogy katonai műveletet hajtottak végre, miután a hajók nem reagáltak figyelmeztetéseikre. Hozzátette, hogy a felkelők folytatni fogják az Izrael felé tartó hajók elleni támadásokat.

A Swan Atlantic norvég tulajdonosa, az Inventor Chemical Tankers társaság közlése szerint a tankert egy azonosítatlan objektum találta el, de a legénység tagjai közül senki sem sérült meg és a hajó is működőképes maradt. Az amerikai haditengerészet egyik hajója sietett a tanker segítségére. A másik hajó panamai zászló alatt közlekedik.

Espen Barth Eide norvég külügyminiszter aggodalmát fejezte ki a térségben kialakult helyzet miatt, elfogadhatatlannak nevezve a polgári hajózás elleni önkényes támadásokat.

Az utóbbi időben több hasonló támadást követtek el az Irán támogatását élvező húti lázadók. A gázai övezeti háború miatt a felkelők azzal fenyegetnek, hogy akadályozni fogják az Izraelbe tartó hajóforgalmat a Vörös-tengeren.

Több tengeri szállítmányozási vállalat, köztük a Hapag-Lloyd, a Maersk és a minap a BP is úgy döntött, hogy egyelőre elkerülik a Vörös-tengert a Földközi-tengerrel összekötő Szuezi-csatornát, amely a legrövidebb tengeri útvonal Ázsiából Európába. A világ áruforgalmának nagyjából tíz százaléka a Vörös-tengeren halad keresztül.

(MTI)

Irán és a Hezbollah kibertámadást hajtott végre egy izraeli kórház ellen

Irán és a libanoni síita Hezbollah szervezet kibertámadást hajtott végre egy izraeli kórház ellen novemberben – jelentette be Izrael Nemzeti Kiberigazgatósága hétfőn. Az izraeli védelmi szervek közös nyomozással kiderítették, hogy az iráni hírszerzési minisztériummal kapcsolatban álló Agrius kibercsoport a Hezbollah kiberegységének (Libanoni cédrus) bevonásával indított támadást az ország északi részén, Cfaton működő Ziv Kórház ellen mintegy három héttel ezelőtt. A támadás célja a kórház működésének megzavarása volt. Ezt a célt nem érték el, a támadás nem volt hatással az egészségügyi ellátásra, azonban adatokat tudtak lopni a kórházból – derül ki a beszámolóból.
(MTI)

Leállítja a szállításokat a Vörös-tengeren az egyik legnagyobb brit olajvállalat

A British Petrol (BP) is csatlakozott azokhoz cégekhez, melyek szüneteltetik a Vörös-tengeren keresztül történő szállításokat a jemeni húti lázadók támadásai miatt. A brit olajvállalat hétfőn jelentette be, hogy a „romló biztonsági helyzet” miatt nem szállítanak a Szuezi-csatornán, ám hangsúlyozták azt is, hogy az intézkedés csak ideiglenes.

A Szuezi-csatorna a globális kereskedelem egyik legfontosabb útvonala, különösen a Kelet-Ázsiából érkező olaj, gabona és fogyasztási cikkek szállítása szempontjából.

Az Irán által támogatott síita húti lázadók az Izraellel szembeni nyomásgyakorlásra használják a Vörös-tengeren közlekedő hajók elleni támadásokat, de Izrael legdélebbi városát, Eilatot rakétával is célba vették.

Jemenben 2014 augusztusa óta tart a polgárháború az Irán támogatását élvező hútik, valamint a Szaúd-Arábia és más arab országok által támogatott, a nemzetközileg elismert jemeni elnökhöz – a Rijádban tartózkodó Abed Rabbó Manszúr Hádihoz – hű erők között.

A harcokban – a sajtóban rendszeresen felidézett becslések szerint – több mint tízezren haltak meg, és kétmillió embernek el kellett hagynia otthonát.

(Sky News)

Sajtóértesülés: A CIA igazgatója Varsóban egyeztet a Moszad vezetőjével a túsztárgyalásokról

Bill Burns, a CIA igazgatója hétfőn Varsóban találkozik Mohammed bin Abdulrahman Al Thani katari miniszterelnökkel és az izraeli Moszad kémügynökség vezetőjével, hogy megvitassák a Hamász által a Gázai övezetben fogva tartott izraeli túszok szabadon bocsátását biztosító lehetséges új megállapodást – értesült két amerikai és egy izraeli tisztviselőtől az Axios amerikai hírportál.

A cikk megemlíti, hogy Burns az előző túsztárgyalás lebonyolításában is kulcsszerepet játszott, amikor több mint 100 túszt engedtek szabadon Gázából és Izraelből.  A varsói találkozót három nappal azután bonyolíthatják le David Barnea Moszad-igazgató egy másik európai nagyvárosban megpróbálta újraindítani a katari közvetítéssel zajló túsztárgyalásokat.

Egy holland bíróság engedélyezte, hogy Hága F-35-ös repülőgép-alkatrészeket küldjön Izraelnek

A holland kormánynak nem kell leállítania az F-35-ös amerikai vadászgépek alkatrészeinek szállítását Izraelbe – közölte ítéletében a hágai kerületi bíróság, amelyet a Dutch News című angol nyelvű holland napilap szemlézett hétfőn.

Hollandiában nemzetközi civil szervezetek december 5-én indítottak pert a kormánnyal szemeben annak érdekében, hogy leállítsák az F-35-ös vadászrepülőgépek alkatrészeinek szállítását Izraelbe. Azzal érveltek, hogy a lépés sérti a nemzetközi jogot. A szervezetek szerint az amerikai gyártó tulajdonában lévő, de a hollandiai Woensdrecht légibázisának raktárában tárolt repülőgép-alkatrészek szállítása bűnrészessé teszi Hollandiát a Gázai övezetben elkövetett háborús bűnökben.

A holland kormány azzal érvelt, hogy az F-35-ös repülőgépek izraeli bevetéséről szóló jelenlegi információk alapján nem állapítható meg a háborús humanitárius jog megsértése.

Az illetékes hágai bíróság ítéletében azt írta: az alkatrészek szállítása elsősorban politikai döntés, amelybe a bíráknak nem szabad beavatkozniuk.

Az ügyben illetékes miniszter megfontolásai nagymértékben politikai természetűek, és a bíráknak nagy szabadságot kell hagyniuk a miniszteri döntéseknek

fogalmaztak. Gázában a háborús helyzet nagyon összetett, sok részlet még mindig tisztázatlan – tették hozzá.

A bíróság azt is közölte, hogy a holland kormány a jelenlegi konfliktus ismeretében sem köteles felülvizsgálni az F-35-ös alkatrészek szállítására 2016-ban kiadott engedélyt.

(MTI)

Izrael evakuálásra szólított fel, és „taktikai fegyverszünetet” tart az övezet déli részén

Az izraeli hadsereg (IDF) a palesztin Gázai övezet déli részén evakuálásra szólította fel Hán-Júnisz lakóit, és bejelentette, Rafahnál négyórás fegyverszünetet tart hétfőn a humanitárius segélyek eljuttatásának megkönnyítése érdekében.

Az IDF erőteljesen harcol a Hamász és a Gázai övezet terrorszervezetei ellen, a Hán-Júnisz térségében zajló harcok és a katonai előrehaladás bizonyos szakaszokon nem teszik lehetővé a veszélyes csatatérré vált Szaladin úton a forgalmat. Az IDF lehetővé teszi a civilek mozgását egy elkerülő úton a város nyugati felén

jelentette ki a hadsereg szóvivője. Közölte azt is, hogy helyi idő szerint tíz és tizennégy óra között lesz „taktikai fegyverszünet” a rafahi menekülttábor környékén a humanitárius segítségnyújtás érdekében.

Palesztin források szerint az IDF tüzérségi támadást hajtott végre, amely a Hán-Júniszban található Nasszer Kórház szülészeti osztályát érte, ahol az egyik jelentés szerint egy kislány életét vesztette. A Gázai övezet egészségügyi minisztériuma hétfő reggel azt is tette, hogy az övezet északi részén, az es-Sifá kórház sebészeti szárnyát ért izraeli csapásban többen meghaltak és megsebesültek.

Korábban az IDF számos alkalommal felszólította az övezet északi részén élő civil lakosságot, hogy a harcok időtartamára költözzön át az övezet déli részén kialakított biztonságos zónába.

Daniel Hagari, az IDF szóvivője elmondta, hogy a hadsereg két újabb terroralagutat tárt fel. Vasárnap videofelvételeken mutattak be egy különösen széles és kiépített járatot, mely Dzsabalija menekülttábor és az erezi személyforgalmi átkelő között haladt. „A jövőben feltárjuk, és terveink szerint megsemmisítjük a további központokat, melyek egy terrorista város méretét öltik” – mondta Hagari.

A szóvivő tudatta, hogy Dzsabalija körzetében átkutatták a Hamász egyik magas rangú tisztviselőjének otthonát, ahol mintegy ötmillió sékel készpénzt találtak. Az egyik izraeli egység vasárnap megtámadott egy terrorista erődítményt, ahol sok fegyverre és robbanóanyagra, harci felszerelésekre és vállról indítható páncéltörtő rakétákra leltek.

Egy pincére is rábukkantak, ahol aknavető- és lőszerkészleteket tároltak. Feltárásuk után továbbá megsemmisítették több alagút lejáratát és rakétakilövő-állásokat is – írta az MTI összefoglalójában.

Az izraeli hadsereg hétfőn nyilvánosságra hozta négy újabb elesett katona nevét is. Hárman vasárnap vesztették életüket a Gázai övezet déli részén egy robbanószerkezet miatt, illetve tűzharcban, a negyedik katona pedig belehalt a múlt héten az övezet déli részén kapott sebeibe.

A fegyveres konfliktus kiéleződése, október 7-e óta az izraeli hadsereg hírportálja szerint négyszázötvennyolc izraeli katona esett el a harcokat kirobbantó terrortámadás kivédésében, majd a Hamász elleni háborúban.

A Hamász egyik magas rangú libanoni tisztviselője, Oszama Hamdan a palesztinokat segítő, libanoni Hezbollahhoz kötődő al-Majadín tévécsatorna-hálózatnak azt mondta, hogy a tűzszünet előtt nem kezdenek tárgyalásokat az Izraelből elhurcolt túszok elengedéséről.

Izraeli számítások szerint százhuszonkilenc, Izraelből elhurcolt túsz van a Hamász fogságában, akik közül húsznak már csak a holttestét őrzi a terrorszervezet fogolycserealku reményében.

Az IDF bejelentette, hogy a légierő egyik vadászgépe Libanonban megtámadta a Hezbollah infrastruktúráját és egyik osztagát, amely megpróbált páncéltörő rakétát indítani Izraelbe a határvidékről.

A szíriai ellenzékkel kapcsolatban álló Szíriai Emberi Jogi Központ arról számolt be, hogy ketten meghaltak a Damaszkusztól nyugatra fekvő ed-Dimaszhoz közeli katonai létesítmény elleni izraeli támadásban.

A gázai segélyekről és a NATO-bővítésről egyeztetett az amerikai és a török külügyminiszter

A gázai humanitárius segítségnyújtás felgyorsításáról és a svéd NATO-tagságról egyeztetett telefonon az amerikai és a török külügyminiszter – derül ki az amerikai külügyminisztérium vasárnap kiadott közleményéből.

A külügyi szóvivő közlése szerint Antony Blinken és török kollégája, Hakan Fidan telefonon egyeztetett, amelynek során az Izrael és a Hamász közötti konfliktust illetően hangsúlyozták a Gázai övezetbe irányuló humanitárius segítségnyújtás kiszélesítésének és felgyorsításának fontosságát.

A rövid amerikai közlemény szerint a két külügyminiszter megvitatta a Svédország NATO-felvételéről szóló döntés mielőbbi ratifikációjának fontosságát török részről.

Az amerikai külügyminiszter szombaton kuvaiti kollégájával egyeztetett telefonon, akivel megerősítették a két ország közötti stratégiai kapcsolatok fontosságát. Antony Blinken részvétét fejezte ki a kuvaiti uralkodó, Naváf el-Ahmad el-Dzsábir Ál Szabáh halála miatt.

A kuvaiti emír halála miatt a Közel-Keleten tartózkodó amerikai védelmi miniszter is kifejezte részvétét szombaton. Lloyd Austin a 86 éves korában elhunyt uralkodót az Egyesült Államok nagyra értékelt partnerének és barátjának nevezte, aki elkötelezett volt a közel-keleti feszültségek csökkentése mellett.

Austin közel-keleti látogatásán érintette Izraelt, valamint Katarba és Bahreinbe is ellátogatott. Emellett felkeresi a Földközi-tenger keleti medencéjében tartózkodó amerikai repülőgéphordozót, a USS Gerald R. Fordot, amely a parancsnoki hajója az október 7-e után a térségbe vezényelt, több egységből álló amerikai harci köteléknek.

(MTI)

A gázai tűzszünetről szavaz hétfőn az ENSZ Biztonsági Tanácsa

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa hétfőnegy új határozatról szavaz, amely „az ellenségeskedések sürgős és fenntartható beszüntetésére” szólít fel Gázában – írja a Guardian. Eközben Washington egyre türelmetlenebb a kulcsonfontosságú szövetségesének számító Izraellel szemben.

Az AFP jelentése szerint a szavazásra napokkal azután kerül sor, hogy az Egyesült Államok megvétózta a Biztonsági Tanács egy korábbi határozatát, amely „humanitárius tűzszünetre” szólított volna fel a sújtott palesztin területen. A közgyűlésben azonban az ENSZ 193 tagjából 153-an a tűzszünet mellett.

Az Egyesült Arab Emírségek által kidolgozott új tervezet „az ellenségeskedések sürgős és fenntartható beszüntetésére szólít fel, hogy lehetővé váljon a biztonságos és akadálytalan humanitárius bejutás a Gázai övezetbe”. Megerősíti továbbá a kétállami megoldás támogatását a térségben, és „hangsúlyozza a Gázai övezet és Ciszjordánia egyesítésének fontosságát a Palesztin Hatóság irányításával”.

Az új biztonsági tanácsi határozatot az arab országok terjesztették elő, amelyek a múlt keddi közgyűlési szavazáson a széles körű nemzetközi támogatással megerősödve távoztak, de a friss szöveg sorsa továbbra is bizonytalan. Például a tervezet felszólít „az összes túsz azonnali és feltétel nélküli szabadon bocsátására”, és elítél „minden válogatás nélküli, civilek elleni támadást”, de nem nevezi meg a Hamászt, amit Izrael és az Egyesült Államok is bírált.

Diplomáciai források szerint az új szövegről szóló tárgyalások vasárnap folytatódtak, hogy elkerüljék az újabb patthelyzetet, néhány nappal azután, hogy Joe Biden amerikai elnök arra figyelmeztetett, hogy Izrael a nemzetközi támogatás elvesztését kockáztatja a Gázai övezet „válogatás nélküli” bombázása miatt – írja a Guardian.

Olvasói sztorik