Tudomány

Örülhet, aki szeretne még sarki fényt látni Magyarországon

Pinviczky Rajmund / Időkép
Pinviczky Rajmund / Időkép

A vártnál is erősebb, G5 fokozatú geomágneses vihar zajlott le éjszaka, ilyen utoljára 2003. novemberben történt. Nem csoda, hogy egészen elképesztő színű és megjelenésű sarki fényt csodálhattunk meg szerte az országban, írja az Időkép.

Eleinte nagyon sok helyen fátyolok zavarták az észlelést, később szerencsére azonban csökkent a felhőzet és egyre többfelé lehetett megpillantani ezt a ritka eseményt. A ritka némileg túlzás, ugyanis idén már ötödik alkalommal tűnt fel felettünk, az viszont meglehetősen ritka, hogy szabad szemmel is látni lehessen. A sarki fény először mindent pirosas-rózsaszínre festett, később megjelentek a zöldes árnyalatok is, ami különösen ritka látvány hazánk égboltján.

Általában 20-30 évente van csak erre lehetőség, most viszont úgy tűnik, igazán szerencsés periódusban vagyunk, hiszen erre tavaly novemberben is lehetőség volt idehaza.

Mivel a Nap okozta gerjesztésnek 11 éves ciklusa van és most épp az aktív Nap időszakát éljük, így az észlelési valószínűség a következő 2-3 évben lesz a maximális, aztán várhatóan újra csökkenni fog. Így tehát jó eséllyel a közeljövőben láthatjuk még hazánk felett az aurora borealist. A mostani esemény annyiban is különleges, hogy az előző napfoltciklus legerősebb geomágneses vihara sem volt olyan heves, mint a mostani.

Kapcsolódó
Éjszaka tombolt igazán a sarki fény Magyarországon
Az egyik leglátványosabb fotót a dobai Szent István kilátóban található webkamera készítette.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik