Élő Nagyvilág

Júniusban érkezhetnek az első F16-osok Ukrajnába

AHMAD AL-RUBAYE / AFP
AHMAD AL-RUBAYE / AFP

Az orosz-ukrán háborúról szóló pénteki közvetítésünket itt olvashatja el.

Öten meghaltak ukrán támadásokban az orosz határ mentén

Öt ember életét vesztette és kilenc megsebesült Ukrajna drón- és tüzérségi csapásaiban, amelyek az orosz határ menti belgorodi és kurszki régiót, valamint a megszállt Donyeck városát érték, közölték helyi tisztségviselők szombaton.

Gyenyisz Pusilin, a megszállt kelet-ukrajnai Donyeck megye Oroszország által beiktatott vezetője a Telegramon közzétett nyilatkozatában közölte, hogy három civil meghalt és további nyolc megsebesült, amikor egy ukrán rakéta csapódott be egy étterembe Donyeckben.

Vjacseszlav Gladkov, a belgorodi régió kormányzója a Telegramon közzétett nyilatkozatában elmondta, hogy egy ember meghalt, egy másik pedig megsebesült, miután egy ukrán drón egy parkoló teherautóba csapódott egy határ menti faluban.

A szomszédos kurszki régióban Roman Sztarovojt kormányzó közölte, hogy egy civil életét vesztette a kórházban, miután megsebesült a határ menti Szudzsa városra mért dróncsapásban.

Mind a belgorodi, mind a kurszki régiót rendszeres támadások érik azóta, hogy Moszkva 2022 februárjában megtámadta Ukrajnát.

A szintén megszállt kelet-ukrajnai luhanszki régióban az orosz hatóságok tájékoztatása szerint négyre emelkedett a halálos áldozatok száma és tizenegyen megsebesültek abban a rakétacsapásban, amely jelentős károkat okozott egy üzemanyag-raktárban Rovenki városában.

Az orosz védelmi minisztérium szombaton közölte, hogy korábban több drón- és rakétatámadást is meghiúsítottak a térségben. A minisztérium közleménye szerint 21 rakétát és 16 drónt semmisítettek meg Oroszország Belgorodi, Kurszki és Volgográdi megyéjében.

(MTI)

Orosz védelmi minisztérium: Oroszország öt falut foglalt el Harkiv régióban

Az orosz erők öt határ menti falut foglaltak el pénteken indított offenzívájuk során Harkiv régióban – közölte az orosz védelmi minisztérium szombaton.

A minisztérium tájékoztatása szerint az orosz erők elfoglalták Pletyenyivka, Ohirceve, Boriszivka, Pilna és Sztrilecsa hátárhoz közel lévő falvakat. A sajtótájékoztatón elhangzottak szerint az orosz csapatok elfoglalták a délebbre fekvő Donyeck régióban lévő Keramikot is.

Ukrán tisztségviselők pénteken közölték, hogy Oroszország újabb offenzívát indított Harkiv régió ellen. Oroszország szombaton is folytatta támadásait Harkiv térségében, és megpróbált továbbnyomulni – közölte Oleh Szinyehubov, Harkiv kormányzója.

Az orosz csapatok először 2022 februárjában intéztek támadást az ukrajnai Harkiv megye ellen, de az év szeptemberében az ukrán ellentámadás kiszorította őket a megye nagy részéből. A határ másik oldalán fekvő, oroszországi Belgorod régiót azóta rendszeres ukrán drón- és tüzérségi csapások érik.

Oroszország Ukrajna területének mintegy 18 százalékát tartja ellenőrzése alatt. (MTI)

1775 embert evakuáltak a harkivi régióból

Szombaton folytatódott az orosz hadsereg erőteljes támadása Harkivban és környékén. A pénteken váratlanul megindított támadásban két ukrán civil meghalt, többen pedig megsebesültek – idézi Oleh Szinjehubovot, Harkiv regionális katonai közigazgatásának vezetőjét a cnn.com.

A határ menti falvak lakóit evakuálásra szólították fel a hatóságok. A rendőrség fotókat és videókat tett közzé a közösségi médiában, amelyeken a rendőrök segítenek az embereknek bepakolni a holmijukat a rendőrségi járművekbe, mielőtt biztonságosabb helyekre irányítanák őket.

Eddig összesen 1775 embert evakuáltak Harkiv régióból, egy nappal Oroszország meglepetésszerű támadása után – közölte a régió katonai igazgatásának vezetője.

MTI / EPA / Szergej Kozlov

Hozzátette: a mostani Oroszország legsúlyosabb, határon átnyúló szárazföldi támadása azóta, hogy Ukrajna 2022 nyarának végén visszafoglalta az orosz erőktől az északi harkovi régió területét, amit az invázió első heteiben vont az ellenőrzése alá az orosz hadsereg.

Sziniehubov szerint a mostani orosz offenzíva nem éri el azt a célt, hogy elfoglalják az orosz határtól mindössze 30 km-re délre fekvő Harkivot.

Az ellenséges erők nem jelentenek veszélyt Harkiv városára, a támadás csak provokációnak elegendő

– fogalmazott.

Júniusban érkezhetnek az első F16-osok Ukrajnába

Kijev várhatóan június-júliusban kapja meg első F-16-os vadászrepülőgépeket a nyugati szövetségeseitől – idéz egy magas rangú ukrán katonai forrást a reuters.com.

Ukrajna már többször is kérte a Kijev mellett elkötelezett országoktól, hogy segítsék az oroszokkal szemben vívott háborújukat amerikai gyártmányú F-16-os vadászrepülőgépek átadásával. A katonai forrás csak a közeli szállításról árult el információt, azt nem közölte, hogy melyik ország szállítja majd a repülőgépeket.

Eddig Dánia, Hollandia, Norvégia és Belgium jelezte, hogy kész F-16-osokat küldeni Ukrajnába – emlékeztet a reuters.com.

Ilja Jevlash, a légierő szóvivője pár nappal ezelőtt jelentette be, hogy néhány ukrán pilóta hamarosan befejezi a harci repülőgépek vezetésére vonatkozó – hónapok óta tartó – kiképzését. A pilótákat és a földi személyzetet Ukrajna nyugati partnerei képzik ki.

Az Egyesült Államok 400 millió dolláros hadifelszerelést küld Ukrajnába

Az Egyesült Államok 400 millió dollár (mintegy 170 milliárd forint) értékű újabb fegyverszállítmányt és katonai felszerelést küld az ukrán hadsereg számára, közvetlenül a hadszíntérre. Az amerikai külügyminisztérium közleménye szerint sürgősen szükséges katonai képességekről van szó, amelyek az amerikai hadsereg készleteiből jutnak el rövid időn belül az ukrajnai harctérre.

A biztonsági segítségnyújtás keretében Patriot-rendszerekben használatos rakéták, Stinger légvédelmi rakéták is szerepelnek. Ezek mellett 105 és 155 milliméteres tüzérségi lövedékek, precíziós, romboló- és kézifegyver-lőszerek, páncélozott csapatszállító járművek, járőrhajók és különböző pótalkatrészek is eljutnak Ukrajnába.

John Kirby, a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának kommunikációs vezetője pénteken tekintélyesnek nevezte az újabb katonai csomagot a benne szereplő fegyverrendszerek sokfélesége miatt.  Elmondta, hogy az április végén bejelentett, 1 milliárd dollárról szóló katonai segélycsomag egyes elemei már eljutottak az ukrajnai harctérre, és ukrán katonák kezébe. Megjegyezte: Lloyd Austin védelmi miniszter azon dolgozik, hogy a többi katonai eszköz is a lehető leggyorsabban eljusson rendeltetési helyére, valamint a védelmi tárca azon van, hogy a most bejelentett csomag is minél előbb hozzáférhetővé váljon az ukrán hadsereg számára, amely fontos a Donbasz régiót érintő, valamint Harkiv környékét is elért orosz offenzívával szembeni védekezéshez.

Az amerikai nemzetbiztonsági szóvivő „érdekesnek és aggasztónak” nevezte az orosz támadások újraindulását Harkiv ellen, és lehetségesnek tartotta, hogy az orosz erők a város elleni nagyszabású támadáshoz készülődnek. Hozzátette, ennek fényében van jelentősége annak, hogy a Kongresszus elfogadta a 60 milliárd dolláros ukrajnai támogatási keretet, és ez teszi indokolttá a támogatások sürgős eljuttatását az ukránoknak a hadszíntérre. Emlékeztetett arra, hogy a háború kezdetén az orosz erők kétségbeesett erőfeszítéseket tettek Harkiv elfoglalására, és ennek kudarca vezetett oda, hogy az orosz elnök a csapatok visszavonásáról döntött, Ukrajna északi részét elhagyták, és kizárólag Kelet-Ukrajnára összepontosítottak. (MTI)

Olvasói sztorik