Közélet

Orbán volt minisztere: Számos irányban tévedtünk

MTI / Szigetváry Zsolt
Chikán Attila, a CEU (Central-European University) kuratóriumának tagja az egyetem jövőjéről tartott sajtótájékoztatón az intézmény V. kerületi Nádor utcai épületében 2018. december 3-án.
MTI / Szigetváry Zsolt
Chikán Attila, a CEU (Central-European University) kuratóriumának tagja az egyetem jövőjéről tartott sajtótájékoztatón az intézmény V. kerületi Nádor utcai épületében 2018. december 3-án.

Már alig-alig találni olyan mutatót, amiben ne lennénk Európa végén

– fogalmazott Chikán Attila, az első Orbán-kormány gazdasági minisztere Veiszer Alinda műsorában, amit a Telex szemlézett. Chikán Attila felidézte: a közgazdászok egy csoportja, köztük ő is, jó tíz évvel ezelőtt már jelezte, hogy a jelenlegi gazdaságpolitika nem célravezető, és lassú lecsúszás lesz az eredménye. Szerinte azért, mert a kitűzött gazdasági célok és azok a társadalmi körülmények, amelyek között ezek megvalósulnak, nem felelnek meg a magyar gazdaság tényleges követelményeinek.

Azt mondta, hogy a gazdaság szerkezetét másképpen kellene elgondolni, máshová kellene befektetni a pénzt. Számos irányban tévedünk, így például az oktatás, az egészségügy és a szociális ellátórendszer teljesen a háttérben maradt az elmúlt években. Chikán szerint nem arról van szó, hogy rosszabbul élnénk, mint tíz-húsz éve, de mások sokkal gyorsabban fejlődtek, és mi nem tudtuk kihasználni azokat a lehetőségeket, amelyek adódtak.

Kifejtette: ha egy közgazdász versenyképességről beszél, akkor a növekedési rátával egyben szeretné látni az inflációt, az egyensúlyt és a költségvetést, „hiszen ezek egymást tartják”. Chikán szerint a hatékonyságot közvetlenül is befolyásolja a magyar dolgozók egészségi állapota, tudásszintje, viszonyulása, várható élettartama is. Arra a kérdésre, hogy véleménye szerint merre kellene fordítani a hajót, elmondta, ő egyrészt helyreállítaná a nyugati orientációt a nemzetközi kapcsolatrendszerben, továbbá az egészségügyi és az oktatási rendszert kellene talpra állítani máshonnan elvett pénzekkel, akár áldozatok árán is

Ajánlott videó

Olvasói sztorik