Tudomány

Ritka kincset találtak útépítési munkálatok közben

lamyai / Getty Images
lamyai / Getty Images

Ősi tárgyakra bukkantak útépítési munkálatok közben Angliában – számolt be róla a BBC. A leletek között szerepelnek második világháborúsak, de olyanok is, amelyek a középső kőkorszakból, az újkőkorszakból, a bronzkorból, a vaskorból, illetve a római korból származnak.

A legérdekesebb felfedezések közé tartozik egy ritka, Cupidot ábrázoló szobrocska, egy római körömtisztító, valamint néhány pénzérme és ékszer.

A szobrocska körülbelül 7 centiméter magas és rézötvözetből készült. A szakértők ezt tartják mind közül a legfurcsább leletnek, ugyanis Cupidot rajta Herkulesként ábrázolták, ehhez hasonló szobrot pedig korábban még sosem találtak. Alex Thompson, az ásatások vezetője szerint a figura egy szerelmi zálog lehetett, amely azt szimbolizálja, hogy a szerelem még a legnagyobb hősöknél is erősebb lehet. Thompson azt is hozzátette, hogy egy ilyen szobrocska annak idején nem lehetett olcsó, ma pedig egy kifejezetten egyedi és ritka leletnek számít.

National Highways / OCA

 

A lelőhelyen emellett több rézötvözetből készült dísztű is előkerült, amelyek elterjed ékszerek voltak a Római Birodalomban. Ezek a tárgyak feltehetőleg egyszerű, dolgozó emberekéi voltak, akik a közeli településen éltek. A régészek ugyanis úgy gondolják, hogy az ásatások helyszínén egykor egy római település állhatott, ahol a hosszú utakon lévő emberek megpihenhettek és lovat cserélhettek.

Kapcsolódó
Aranykincseket találtak útépítési munka közben
Egy ősi templom romjai között bukkantak rá az értékes leletekre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik