Élő Nagyvilág

USA: Izrael a nemzetközi jog megsértésével használhatott amerikai fegyvereket

AFP
Rafah, 2024. május 11.
AFP
Rafah, 2024. május 11.

A Hamász és Izrael háborújáról a pénteki élő közvetítésünket itt olvashatja el.

Az izraeli hadsereg szórólapokon szólította fel Rafah lakosságát az evakuációra

Izrael szombaton felszólította a Dél-Gázában fekvő Rafah több részének palesztin lakosságát, hogy kezdjék meg az evakuációt, és induljanak el az al-Mawasi felé az úgynevezett kibővített humanitárius területre, és ott várjanak az izreali katonaság további instrukcióira, amelyeket a Rafah elleni szárazföldi támadás tervei alapján adnak ki.

Az X közösségi oldalon közzétett bejegyzésben a katonai szóvivő arra is felszólította a Gázai övezet északi részén található Jabalia térségben és az enklávé 11 másik negyedében lakókat és lakóhelyüket elhagyni kényszerülő embereket, hogy azonnal menjenek el Gáza városától nyugatra fekvő terüeltekre.

A palesztin egészségügyi minisztérium közlése szerint legalább 37 palesztin meghalt az enklávé területén, köztük Rafahban lezajlott éjszakai légicsapásokban.

Szórólapokat dobtak Rafah környékén, és azt mondták: Rafahból biztonságos az út al-Zawaydába, az embereknek oda kell evakuálni. Meg is tették, és mi lett velük? Feldarabolt holttestek? Nincs biztonságos hely Gázában” – közölte Khitam Al-Khatib, aki azt mondta a Reutersnek, hogy legalább 10 rokonát elveszítette egy családi ház elleni légicsapásban szombaton.

Al-Zawayda egy kis város a Gázai övezet középső részén, ahol több ezren zsúfolódtak össze az enklávé túloldaláról.

Újabb evakuálásokat rendelt el az izraeli hadsereg

Az izraeli hadsereg (IDF) újabb evakuálásokat rendelt el szombaton Rafah városában, illetve a Gázai övezet északi részén benyomult egy olyan területre, ahová a Hamász átcsoportosítja az erőit.

Az IDF arab nyelvű szóvivője, Avihaj Adrei arra szólította fel a Dzsbalija és Bejt Laíja nevű településeken és a környező területeken élő palesztinokat, hogy hagyják el otthonaikat, és menjenek a Gáza város nyugati részén lévő óvóhelyekre, mert „veszélyes harci övezetben” tartózkodnak, ahol a hadsereg „nagy erővel” fog lecsapni.

Mindeközben heves összecsapások zajlanak a fennmaradt erőit a héten újfent átcsoportosító Hamász és az izraeli hadsereg között a Gázai övezet északi részén is, azon a területen, ahol az IDF tavaly év végén megkezdte a szárazföldi hadműveletét az övezetben.

AFP

A palesztin egészségügyi hatóságok szombatra virradóra három különböző éjszakai légicsapásról számoltak be a Gázai övezet középső részén, amelyekben a jelentés szerint legalább 19 ember, köztük nyolc nő és nyolc gyermek vesztette életét.

Miközben az izraeli hadsereg kiterjeszti hadműveleteit a Gázai övezetben, a Rafah ellen tervezett teljes körű offenzívája – noha egyre súlyosabb harcok jellemzik – egyelőre a déli város külső területeire koncentrálódik. (MTI)

USA: Izrael a nemzetközi jog megsértésével használhatott amerikai fegyvereket

Az Egyesült Államok szerint Izrael egyes esetekben a nemzetközi humanitárius jog megsértésével használhatott Amerikából szállított fegyvereket a gázai háború során – egyebek mellett ezt tartalmazza az a kormányzati jelentés, amely a Fehér Ház megrendelésére készült, és azt vizsgálja, hogy ebben az évben hat ország – köztük Izrael – miként használta fel az Egyesült Államok által felajánlott és leszállított hadifelszereléseket – írja a bbc.com.

Noha a jelentés egyértelműen elítél néhány gázai hadműveletet, nem mondja ki egyértelműen, hogy az Izraeli Védelmi Erők (IDF) tevékenysége bizonyíthatóan megsértette volna a nemzetközi jogot. Mint írják, Izraelnek „rendkívüli katonai kihívással” kell szembenéznie, amikor a Hamász ellen küzd Gázában. Megjegyzik: mivel a Hamász „polgári infrastruktúrát katonai célokra, civileket pedig emberi pajzsként használ”, gyakran nehéz megkülönböztetni ezeket a legitim célpontoktól egy aktív háborús övezetben.

Ugyanakkor a jelentés úgy fogalmaz: Izrael jelentős mértékben támaszkodik az Egyesült Államokban gyártott fegyverekre, és ezeket valószínűleg „olyan esetekben is bevetették, amelyek nem egyeztethetők össze a nemzetközi humanitárius joggal vagy a polgári károk enyhítésére vonatkozó bevált gyakorlatokkal.”

ENSZ-főtitkár: Humanitárius katasztrófa fenyeget Rafahban

António Guterres ENSZ-főtitkár felszólította az izraeli hadsereget, hogy ne terjessze ki a Gázai övezetben fekvő Rafah városa ellen indított támadását.

A helyzet Rafah városában kritikus, mivel a légicsapások Gáza egész déli részén folytatódnak – mondta a főtitkár pénteken a kenyai fővárosban, Nairobiban tartott sajtótájékoztatóján. Hozzátette:

egy nagyszabású szárazföldi támadás hatalmas humanitárius katasztrófához vezetne, és ellehetetlenítené az emberek támogatására tett erőfeszítéseinket, miközben éhínség fenyeget.

A főtitkár hangsúlyozta, hogy több mint egymillió palesztin keres menedéket Rafahban, és a menekültek fele gyerek.

Az ENSZ pénteken arra figyelmeztetett, hogy napokon belül leállásra kényszerülhetnek a segélyszervezetek a Gázai övezetben az egyre fokozódó élelmiszer- és üzemanyaghiány miatt. Az ENSZ palesztin menekülteket segélyező ügynöksége (UNRWA) ugyanakkor azt közölte, hogy mintegy 110 000 ember hagyta már el a Gázai övezet déli részén fekvő Rafah városát, mióta az izraeli hadsereg megkezdte műveleteit a térségben. Az Egyiptom felé vezető rafahi határátkelő továbbra is zárva van a humanitárius segélyszállítmányok előtt. (MTI)

Új jogokat kapnak a palesztinok az ENSZ-ben

Az ENSZ-közgyűlés megszavazta azt az arab-palesztin határozattervezetet, amely új jogokat biztosít a palesztinoknak a világszervezetben. A határozattervezetre kilenc ország nemmel szavazott, köztük Magyarország, Izrael és az Egyesült Államok is.

A tervezet jóváhagyása 143 igennel, 9 nemmel és 25 tartózkodással a 193 tagország képviselőiből álló testületben gyakorlatilag annak a kifejeződése, hogy a tagországok támogatják a palesztinok azon törekvését, hogy egyszer elnyerjék a teljes jogú ENSZ-tagságot, ami elvezethet államiságukhoz is. Az elfogadott határozat nem adja meg a teljes jogú tagságot a palesztinoknak, csak azt ismeri el, hogy jogosultak ezt megkapni, és leszögezi, hogy „minél előbb meg is kell azt kapniuk.”

Ezen kívül a közgyűlés azt javasolta a Biztonsági Tanácsnak, hogy „kedvező kimenetellel vizsgálja felül korábbi döntését”, amelyben az Egyesült Államok vétójával elutasította a palesztin állam elismerését.

Békét és szabadságot akarunk

– jelentette ki a közgyűlésben Rijád Manszúr palesztin ENSZ-nagykövet.

Ameddig önök közül sokan zsidógyűlölők, addig nem igazán törődnek azzal, hogy a palesztinok nem békeszeretők

– jelentette ki Manszúr után felszólalva Gilád Erdan, Izrael állandó ENSZ-képviselője. „Szégyelljék magukat! A világszervezet legnagyobb testülete »a korunk Hitlere« vezette palesztin terrorállam létesítésének küszöbén áll” – tette hozzá a Hamász terrorszervezetre utalva. „Megnyitották az ENSZ-t a modern nácik és a népirtó dzsihadisták előtt, akik egy iszlamista államot akarnak létesíteni Izrael egész területén, és meg akarnak gyilkolni minden zsidó férfit, nőt és gyermeket” – hangoztatta Erdan.

Az elfogadott közgyűlési határozat révén a palesztinok 2024 szeptemberétől bizonyos pótlólagos jogokhoz és privilégiumokhoz jutnak, így helyet kapnak az ENSZ-tagok között a közgyűlés termében, de továbbra sincs szavazati joguk a testületben. A szavazás után Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság elnöke közleményben hangsúlyozta, hogy „Palesztina továbbra is kitart a teljes jogú ENSZ-tagság elérése mellett. ” (MTI)

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik