Élő Nagyvilág

Fenntartható tűzszünetet követel a német és a brit kormány

Mahmud HAMS / AFP
Mahmud HAMS / AFP

A Hamász és Izrael háborújának szombati eseményeit itt olvashatja el.

Feltárták a Hamász eddigi legnagyobb alagútrendszerét

Az izraeli védelmi erők (IDF) földalatti alagútrendszerre bukkantak Gázában, ami több mint 4 kilométeres, és mindössze 400 méterre van az Erez határátkelőtől. Az IDF sajtóközleménye szerint az elmúlt időszakban feltárt több száz hasonló alagútból, amelyek gyakran vasbetonból épültek, és elektromossággal, szellőzővel, csatorna- és kommunikációs hálózatokkal, valamint sínekkel vannak felszerelve – bár az eddig megtaláltak közül ez a legnagyobb. Mint írják, az elmúlt 70 napban több ehhez hasonló alagutat is feltártak, amelyet iskolák, óvódák, kórházak alá építettek. Az újabb „terroralagútról” készített videót Gilad Erdan, Izrael ENSZ-nagykövete is megosztotta az X-en, azoknak ajánlva a felvételeket, akik „tűzszünetet követelnek, és nem hajlandók elhinni, hogy Izrael a jövőjéért harcol”.

A Hamász csak a harcok leállítása után hajlandó tárgyalni a túszokról

A Hamász iszlamista terrorszervezet vasárnapi közleményében megismételte, hogy csak akkor folytat tárgyalásokat fogolycseréről, ha teljesen leállítják a Gázai övezetben ellene folytatott háborút és teljesítik minden feltételét. A Gázai övezetben csütörtök óta ismét szünetel a mobiltelefon- és az internetszolgáltatás. A háború kezdete óta ez a leghosszabb távközlési „elsötétítés” a térségben. Október 27-én 36 órára szakították el az övezetet a világ információs hálózataitól. Akkor az izraeli hadsereg (IDF) kiterjesztette hadműveleteit.

A rafahi átkelőnél készült, az al-Dzsazíra pánarab hírtelevízió által közzétett felvételek tanúsága szerint a gázai civilek százai szétkapkodták egy segélyszállító teherautó szállítmányát. Az ENSZ jelentése szerint a Gázában élő palesztinok közül sokan „kétségbeesetten vágynak élelemre”, minden kamiont megállítanak, és azonnal elviszik az élelmiszert. Az ENSZ megerősítette, hogy Gáza polgárainak körülbelül fele éhezik, ők nem tudják, mikor és hogyan jutnak legközelebb élelemhez.

Egy másik videofelvételen a Hamász fegyveresei eltulajdonítanak egy teherautónyi humanitárius segélyszállítmányt, amely Egyiptomból a Gázai övezetbe érkezett. Az övezetbe behajtó rakomány tetején felfegyverzett, álarcos férfiak ülnek.

Layla Moran brit parlamenti képviselő vasárnap azt mondta, hogy egy mesterlövész rálőtt egy gázai templomban bujkáló családtagjaira. A brit köztévének adott interjúban Moran közölte, hogy hozzátartozói több száz palesztinnal együtt a háború kezdete óta a katolikus egyháznál találtak menedéket. Moran szerint a helyzet romlott, az emberek víz és élelem nélkül vannak az épületben.

Egy tank elhelyezkedett a templomon kívül, és elfoglalták a szemben lévő épületet. Minden ablaknál mesterlövészek vannak. Lőnek mindenkire, aki kilép az épületekből

– írta a korábban Twitterként ismert X-en a brit politikus vasárnap.

Palesztin jelentések szerint vasárnap délelőtt a Gázai övezet északi részén fekvő Dzsabálíjában meghalt az Iszlám Dzsihád szóvivőjének fia a terrorszervezet egyik vezetőjének otthona elleni légicsapásban. Az izraeli hadsereg közölte, és videofelvétellel dokumentálta, hogy a katonák a Gázai övezet északi részén található Dzsabálíja menekülttábor egyik lakásának gyerekszobájában terroralagút lépcsős lejáratára bukkantak. Az alagútaknát a katonák megsemmisítették.

Az IDF szóvivőjének jelentése szerint az izraeli hadsereg az elmúlt nap folyamán mintegy kétszáz Hamász-célpontra mért csapást a Gázai övezetben. Izrael északkeleti hármas határát, a libanoni-szíriai-izraeli határháromszögnél fekvő Dov-hegyet ért lövedékek észlelése után az IDF megtámadta a lövések forrását Libanonban. A katonai szóvivő elmondta, hogy az IDF harckocsival válaszolt az ellenséges tűzre. Rakéták érték a Földközi-tenger közelében lévő határszakaszt is Ros Hanikránál. A szóvivő azt is elmondta, hogy a légierő repülőgépei libanoni területen terrorista infrastruktúrát és a Hezbollah síita milícia célpontjait támadták.

(MTI)

Németország és Nagy-Britannia után Franciaország is tűzszünetet követel

Fenntartható tűzszünetet szorgalmazott vasárnap megjelent cikkében a brit és a német külügyminiszter. Nem sokkal később Catherine Colonna francia külügyminiszter is azonnali és tartós tűzszünetet sürgetett. Szerinte így kiszabadulhatna a maradék 120 Gázában raboskodó túsz és megindulhatnának a segélyszállítmányok az övezetbe.

A francia külügyminisztérium azelőtt tette közzé a tűzszünetre való felszólítást, hogy Colonna Tel-Avivba utazott volna, ahol izraeli kollégájával fog tárgyalni. Eli Cohen izraeli külügyminiszter szerint hiba tűzszünetet követelni, ugyanis az a Hamásznak kedvezne.

(BBC)

Éhező tömegek tartóztatják fel a Gázába tartó segélyszállítmányokat

Késésekkel értek célba a Gázába tartó segélyszállító kamionok, mivel már útközben megrohamozta és megszállta őket az egyre kétségbeesettebb tömeg.

Csütörtökön az ENSZ palesztin menekültügyi szervezete (UNRWA) arra figyelmeztetett, hogy egyre nehezebbé válik a segélyek kiszállítása, mivel az éhező tömegek megállítják a teherautókat.

Az emberek megállítják a teherautókon, elveszik az élelmiszert és azonnal megeszik. Ekkora a kétségbeesés és az éhínség

– nyilatkozta Philippe Lazzarini, az UNRWA vezetője.

Eközben az ENSZ segélyszállítmányai már Izrael felől is beléphetnek Gázába: az első teherautó helyi idő szerint vasárnap kora délután lépett be a háborús övezetbe.

(BBC)

Az al-Dzsazíra Hágába viszi a Gázában meghalt operatőre ügyét

A katari pánarab hírcsatorna, az al-Dzsazíra a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) elé viszi a Gázában meggyilkolt operatőre ügyét. Samer Abudaqa szombaton halt meg egy izraeli dróntámadásban Hán Júniszban.

Az al-Dzsazíra elkötelezett abban, hogy minden lehetséges lehetőséget megragadjon annak érdekében, hogy a Samer meggyilkolásáért felelős személyeket a Nemzetközi Büntetőbíróság előtt feleljenek

– olvasható a társaság közleményében. Hozzátették: egy jogi szakértőkből álló csoport átfogó dokumentációt készül benyújtani keresetként a hágai bíróságon.

A lap korábban azt állította, hogy Izrael tudatosan támadja az újságíróit, Samer Abudaqa halálát pedig gyilkosságnak nevezték. Izrael tagadja a vádakat.

(BBC)

Fenntartható tűzszünetet követel a német és a brit kormány

Izrael nem nyerheti meg a Hamász iszlamista terrorszervezet ellen vívott háborúját, ha hadműveletei lerombolják a békés együttélés esélyét is a palesztinokkal – ezt írta a brit és a német külügyminiszter a vasárnap megjelent, fenntartható tűzszünetet szorgalmazó közös cikkében, amit az MTI szemlézett.

David Cameron és Annalena Baerbock a The Sunday Times című konzervatív vasárnapi brit lapban közölt írásban leszögezi, hogy Izraelnek joga van az önvédelemhez és a Hamász jelentette fenyegetés felszámolásához, de tiszteletben kell tartania a nemzetközi humanitárius jogot, és különbséget kell tennie terroristák és civilek között.

Cameron és Baerbock szerint a kétállami megoldáshoz arra van szükség, hogy mindkét fél biztonságban érezhesse magát egymás szomszédságában. A ciszjordániai szélsőséges telepesek ugyanakkor az erre irányuló összes erőfeszítést igyekeznek megtorpedózni, erőszakkal elűzve otthonaikból a palesztinokat – írja a két politikus. Hangsúlyozzák: mindketten erőteljesen elítélik ezeket a gyűlöletteljes cselekedeteket.

Cameron és Baerbock a közös cikkben – amely minden bizonnyal nem személyes nézeteket, hanem a két kormány hivatalos álláspontját rögzíti – leszögezik, hogy a szélsőségesség terjedése nemcsak az izraelieket és a palesztinokat fenyegeti, hanem mindenki mást is a világban. A brit és a német külügyminiszter szerint mindent meg kell tenni az olyan fenntartható tűzszünetért, amely tartós békéhez vezet. Hangsúlyozzák ugyanakkor: nem hiszik, hogy az azonnali és általános tűzszünet meghirdetése kínálná az előrelépés lehetőségét, hiszen ez figyelmen kívül hagyná Izrael jogát az önvédelemhez.

A Gázai övezetet uraló Hamász által Izrael ellen október 7-én elkövetett terrortámadás előtt is nehéz volt elképzelni, hogy a Hamász partner lehet a békéhez, és a támadás után végképp nem lehet ilyen illúziókat táplálni

– írja Cameron és Baerbock. Hozzáteszik: ha a Hamász hatalmon marad, az eltorlaszolná a kétállami megoldás felé vezető utat. (MTI)

„Vérben fürdik” a gázai kórház a WHO szerint

Az észak-gázai al-Sifa kórház sürgősségi osztálya valósággal „vérben fürdik” – ez áll az Egészségügyi Világszervezet (WHO) közleményében, amit a Guardian tett közzé.

A WHO szerint „a lakóhelyüket elhagyni kényszerült emberek tízezrei használják menedékhelyként a kórház épületét és területét”, ahol „súlyos hiány van” ivóvízből és élelmiszerből. Mint írják, a műtők üzemanyag-, oxigén- és egyéb készlethiány miatt nem működnek. A WHO a közleményében azt írta: a sürgősségi osztályon több száz sérültet ápolnak, és percenként érkeznek új betegek.

A traumás sérüléseket szenvedett betegeket a padlón varrják, a kórházban még a fájdalomcsillapításhoz szükséges eszközök sem állnak rendelkezésre

– állítja a WHO.

Az al-Sifa kórházról az izraeli hadsereg azt állítja, hogy az épület alatti bunkerekben működik a Hamász parancsnoki központja – ezt a kórház személyzete és a terrorszervezet is tagadja.

Netanjahu: a katonai nyomásgyakorláson kívül semmink sincs a Hamásszal szemben

A fokozódó nemzetközi felhívások, így Németország és az Egyesült Királyság részéről a napokban megfogalmazott javaslatok ellenére Izrael miniszterelnöke szombat esti sajtókonferenciáján leszögezte, folytatni kívánják a katonai akciókat egészen „az abszolút győzelemig” – derült ki a BBC beszámolójából. A politikus szerint kérlelhetetlenek abban a kérdésben, hogy az összes Hamász által fogvatartott túszt kiszabadítsák, ennek érdekében folytatják a diplomáciai erőfeszítéseiket is.

Úgy vélte, a katonai nyomásgyakorlás elengedhetetlen a győzelemhez, csakis ennek köszönhető, hogy száz túszt sikerült kiszabadítani. Netanjahu azt mondta: „A tárgyalások is azért kezdődhettek meg, mert Izrael katonai erőt mutatott, enélkül a nyomás nélkül semmink sincs”.

Izrael és a Hamász között Egyiptom és Katar közvetítésével zajlanak tűzszüneti tárgyalások.

Meghalt egy francia diplomata egy rafahi robbantásban

Szombaton este a francia külügyminisztérium egyik alkalmazottja is meghalt egy rafahi robbantásban. Franciaország elítélte a támadást, és felszólította az izraeli hatóságokat, hogy vizsgálják ki az ügyet.

Válaszul az izraeli hadsereg közölte, hogy mindent megtesz az ártatlanok védelmében, és nem bántja szándékosan az újságírókat.

A harci zónákban való tartózkodás magában hordozza a kockázatot

– tették hozzá. (MTI)

Négy palesztint fegyverest öltek meg Ciszjordániában

Az izraeli hadsereg megölt négy palesztin fegyverest Ciszjordániában vasárnap hajnalban – jelentette a katonai szóvivőre hivatkozva az MTI.

Az izraeli hadsereg erői szombat este óta tevékenykednek Ciszjordániában, a Túl-Karm város keleti szélén fekvő Núr al-Samsz nevű menekülttáborban. Drónokkal lőtték az izraeli katonákat támadó palesztin fegyveres osztagokat, és megöltek legalább négy terroristát, valamint letartóztattak egy megsérült palesztint.

Erőink egész éjjel azon dolgoztak, hogy fellépjenek a terrorizmus ellen a Túl-Karm városban található Núr al-Samsz menekülttáborban. Letartóztattak számos körözött személyt, és fegyvereket találtak

– közölte a katonai szóvivő.

Az IDF bejelentette, hogy szombaton életét vesztette két, egy 26 éves jeruzsálemi, és egy huszonnégy éves Ramat Jisájból származó tartalékos katona a Gázai övezetben vívott harcokban. Mellettük négyen súlyosan megsebesültek az iszlamista Hamász terrorszervezettel vívott csatákban.

Az izraeli hadsereg közölte, hogy a Gázai övezetet uraló Hamász terrorszervezet a fogságban megölte a huszonhét éves haifai Inbar Haimant, akit az övezet melletti zenei fesztiválról hurcoltak el Gázába október 7-én. A terrortámadásban megpróbált elmenekülni élettársával és egy barátjával, de a Hamász terroristái elkapták és motorkerékpáron elrabolták társaival együtt. (MTI)

Újrakezdődnek a túsztárgyalások katari közvetítéssel

Izrael megerősítette, hogy újraindultak a tárgyalások a Hamász által fogva tartott túszok szabadon engedéséről, miután egy forrás szerint az izraeli titkosszolgálat vezetője találkozott a konfliktusban közvetítő szerepet játszó Katar miniszterelnökével – írja a Reuters.

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök szombati sajtótájékoztatóján elmondta, a háborút addig folytatják, amíg sikerül demilitarizálni Gázát, majd izraeli biztonsági ellenőrzés alá vonni. A kormányfő emlékeztetett, Izrael gázai offenzívája segített megkötni novemberben a túszok egy részének elengedéséről szóló megállapodást. Netanjahu hozzátette: ezt a sikert alapul véve Izrael a továbbiakban is intenzív katonai nyomást gyakorol majd a Hamászra.

Az utasítások, amelyeket a tárgyalócsoportnak adok, ezen a nyomáson alapulnak, e nyomás nélkül nem lenne semmi a kezünkben

– fogalmazott Netanjahu.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik