Élő Nagyvilág

Tel-Avivban tüntettek, miután az izraeli hadsereg bevallotta, hogy tévedésből megölt három túszt

MTI
MTI

Izrael és a Hamasz háborúja percről percre.

UNICEF: Gáza most a legveszélyesebb hely egy gyereknek

Gáza most a legveszélyesebb hely egy gyereknek – írta az X-en az UNICEF szombaton.

A bejegyzés szerint teljes lakónegyedek váltak romhalmazzá, olyan helyek, ahol eddig a gyerekek játszottak és iskolába jártak.

Ezért az UNICEF szerint a gyerekeknek azonnali és hosszan tartó humanitárius tűzszünetre van szükségük.

Izrael folytatta csapásait a Gázai övezetben

Az izraeli hadsereg szombaton közölte, hogy folytatta csapásait a palesztin lakosságú Gázai övezetben, palesztin hivatalos jelentések szerint a legutóbbi támadásokban sokan meghaltak, illetve megsebesültek.

Az izraeli hadsereg közlése szerint légitámadást intéztek az övezet északi részén fekvő Dzsabalíja egyik épülete ellen, ahonnan előzőleg rálőttek a katonáikra, és palesztin fegyvereseket is láttak a tetőkön.

A palesztin egészségügyi tárca közlése szerint az övezet déli részén fekvő Hán-Júnisz Naszír nevű kórházába húsz palesztin holttestét szállítottak be, akik az éjszakai légitámadásokban haltak meg, valamint sebesültek tucatjait, akik között nők és gyermekek is voltak.

Az egészségügyi illetékesek szerint izraeli légicsapások érték az övezet északi részén fekvő Gázavárosban a Fiatalok Keresztény Egyesületének (YMCA) székházát is, ahol több száz, otthonukból elmenekült embert helyeztek el.

Egy izraeli katonai illetékes szombaton ismertette a tévedésből lelőtt túszokkal kapcsolatos vizsgálat első eredményeit is. A Hamász palesztin iszlamista szervezet fogságából megszökött három izraeli túszt izraeli katonák előző nap lőtték le Sadzsijában, a Gázai övezet északi részén. A szóvivő beszámolója szerint bevetés közben a katonák hibáztak, mert a túszoknál fehér zászló volt.

Izraeli részről szombaton arról is beszámoltak, hogy a hivatalos szervek értesülései szerint a Hamász október elején elrabolt, és még mindig a Gázai övezetben őrzött több mint 130 túsza körül mintegy húszan meghaltak.

(MTI)

Felháborítja az UNRWA vezetőjét a palesztinok elleni lejárató hadjárat

A palesztin menekültekkel foglalkozó ENSZ-szervezet, az UNRWA vezetője elítélte azt a lejárató hadjáratot, amelyek a palesztinokat és az őket segítőket támadják. Philippe Lazzarini kijelentette:

Ez a háború a televízió képernyőjén és a közösségi médiában is zajlik. Ez egy médiaháború is. Elborzasztanak a rágalomhadjáratok, amelyek a palesztinokat és azokat veszik célba, akik segítséget nyújtanak nekik.

Lazzarini arra kérte a sajtó képviselőjét, hogy segítsenek megakadályozni a félretájékoztatást és a pontatlanságokat, és hozzátette, hogy a tényellenőrzés kulcsfontosságú a tájékoztatásban.

Fehér zászló is volt azoknál az izraeli túszoknál, akiket az izraeli hadsereg tévedésből megölt

Rögtönzött fehér zászló volt annál a három, a Hamász fogságába esett izraeli túsznál, akiket az izraeli hadsereg tévedésből ölt meg – írja a hadsereg jelentését részletezve a Guardian.

A három férfi nem viselt ruhát a felsőtestén és amikor meglátta őket az egyik izraeli katona, akkor elkiáltotta magát, hogy „terroristák”, majd társaival tüzet nyitott a férfiakra. Két túszt rögtön eltaláltak és ők a földre zuhantak, míg a harmadik megsebesült, de bemenekült egy épületbe, ahova követték ők a katonák. Ott hiába könyörgött nekik és kért segítséget héberül, őt is megölték – nyilatkozta egy katonai tisztviselő.

A jelentés azt állította, hogy az incidens egy olyan területen történt, ahol intenzív harcok folynak, amelynek során a Hamász fegyveresei civil ruházatban tevékenykednek és megtévesztő taktikákat alkalmaznak – mondta a tisztviselő. Hozzátette azt is, hogy miután az első két túszt agyonlőtték, a zászlóaljparancsnok azonnal tűzszüneti parancsot adott ki, de ekkor a harmadik férfi irányába újabb lövések dördültek el és ő is meghalt. „Ez ellentétben állt a bevetési szabályainkkal” – tette hozzá a tisztviselő.

Izraelben tüntettek az izraeli hadsereg hibája miatt

Utcai demonstrációkat tartottak Tel-Avivban péntek este, hogy tiltakozzanak három izraeli túsz halála miatt, akiket izraeli katonák véletlenül megöltek a Gázai övezetben.

Az izraeli televízió szerint a tüntetők elzárták az főváros egyik fontos főutcáját. Az emberek azt követelték, hogy a kormány tegyen lépéseket a túszok azonnali szabadon bocsátása érdekében.

A tüntetők plakátokat, transzparenseket vittek magukkal, amelyeken számos túsz neve és képe szerepelt. A megmozdulás résztvevői az izraeli hadsereg főhadiszállása felé vonultak. A Jediót Ahronót című újság hírportálja, az ynet beszámolója szerint vörös festékkel öntötték le az utcát. Azt kiabálták: “Kifutnak az időből! Hozzák haza őket most!”.

Olvasói sztorik