Nagyvilág

A magyar kormánynál még mindig nincs napirenden a svéd NATO-csatlakozás ratifikálása

Nincs változás a kormánypártok álláspontjában, a magyar parlament szuverén, a saját menetrendje szerint halad

– közölte a Fidesz-frakció az atv.hu-val azzal kapcsolatban, mikor veszi a magyar parlament napirendre a svéd NATO-csatlakozási egyezmény zárószavazását, illetve mi ennek a Fidesz-frakció részéről az előfeltétele.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Recep Tayyip Erdogan török elnök hétfőn aláírta a Svédország NATO-csatlakozásáról szóló jegyzőkönyvet, az MSZP pedig rendkívüli házbizottsági ülés összehívását kezdeményezte hétfőn, ahol a párt javaslatot tesz arra, hogy soron kívül még hétfőn vagy legkésőbb kedden szavazza meg az Országgyűlés Svédország NATO-csatlakozását.

Az Országgyűlés Sajtóirodája ezzel kapcsolatban azt közölte: „A Svédország NATO-csatlakozásáról szóló ratifikáció nem szerepel az Országgyűlés soron következő plenáris ülésének napirendi javaslatában. A további ülések napirendi javaslatáról a Házbizottság hivatott dönteni, konszenzus hiányában pedig az Országgyűlés elnöke.” Kövér László házelnök egyébként nemrég úgy fogalmazott a svédek NATO-csatlakozásáról, hogy „nem biztos, hogy nekünk ezt meg kell szavazni”.

Magyarországon és Törökországon kívül már minden NATO-tagország jóváhagyta a svédek csatlakozását.

Frissítünk!

Szijjártó Péter kedden New Yorkban, az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésére érkezve kijelentette: „Nem változtatott semmit a svéd NATO-csatlakozás ratifikációjának magyarországi helyzetén az, hogy a török elnök beterjesztette a parlament elé a skandináv ország belépését jóváhagyó törvénytervezetet”. A külügyminiszter a nap folyamán beszélt török kollégájával, Hakan Fidannal, aki tájékoztatta, hogy Ankarában is a törvényhozás elé terjesztették a svéd NATO-tagság ratifikációját.

„A mi helyzetünkön ez nem változtat semmit. Magyarország parlamentje egy szuverén ország szuverén parlamentje, tehát szuverén döntést fog hozni ebben a kérdésben”, szögezte le.

„És most azzal, hogy Törökországban is megtörtént az ügynek a parlament elé való beterjesztése, ezzel gyakorlatilag most a török parlament ott tart, ahol a magyar parlament hosszú hónapok óta van, hiszen a magyar parlament számára is a kormány már beterjesztette a ratifikációhoz szükséges határozattervezetet”, mutatott rá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik