Belföld

Orbán Viktor döntött a csornai napelemgyár sorsáról

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu
A kormányfő döntése péntektől hatályos.

Az EcoSolifer Heterojunction Korlátolt Felelősségű Társaság „felszámolás alatt” egységesített eljárásrend szerinti megszüntetéséhez szükséges kormányzati intézkedésekről döntött a kormány. A Magyar Közlönyben megjelent, Orbán Viktor miniszterelnök által aláírt, rendelet a csornai napelemgyár

felszámolási eljárását a csődeljárásról és a felszámolási eljárásról szóló 1991. évi XLIX. törvény (a továbbiakban: Cstv.) 65. § (1) bekezdés b) pontja és 65. § (3) bekezdés a) pontja alapján stratégiailag kiemelt jelentőségű felszámolási eljárássá minősíti.

A kormányfő döntése péntektől hatályos.

Éppen a kormányülés napján, szerdán írtuk meg, hogy a bíróság már kimondta az Ecosolifer Heterojunction Kft. fizetésképtelenségét, elrendelte felszámolását múlt pénteken. A törvény alapján az, hogy a csornai napelemgyár felszámolását stratégiailag kiemelt jelentőségűvé tették, egyebek mellett azt is  jelenti, hogy a kormány megítélése szerint adósságai rendezéséhez, a megegyezéshez hitelezőivel nemzetgazdasági érdek/kiemelt közérdek fűződik.

A 2022. végi állapot szerint a bedőlt cég legnagyobb hitelezője az állami tulajdonú MFB Magyar Fejlesztési Bank Zrt. volt, 11,4 milliárd forint hosszú lejáratú fejlesztési hitellel. A gyárról februárban érkeztek az első aggasztó hírek, akkor a dolgozók jelezték, hogy csúszik a bérfizetés, határozatlan időre állásidőre küldték a munkásokat. Márciusban az önkormányzat csoportos létszámleépítésről posztolt, és arról, hogy a gyár bezárja a kapuit, ám a polgármester ugyanúgy nem tudott kapcsolatba lépni a gyártulajdonossal és a cégvezetéssel, ahogy lapunk sem.

A bérfizetések elakadásáig csak annyi látszott, hogy a cég a termelés 2020-as indulása óta tetemes veszteséget, adósságot halmozott fel. Noha bevétele 2022-ben már valamelyest meghaladta az 1,2 milliárd forintot, de ennek több mind tripláját tette ki a veszteség: 3,8 milliárd forint volt a mínusz. Ennek nagyobb részét a pénzügyi műveleteken elszenvedett 2,9 milliárdos veszteség okozta.

A cég három év alatt 7,7 milliárd forint veszteséget hozott össze, miközben szárnyalt a napelempiac.

Kapcsolódó
Fizetésképtelen a csornai napelemgyár, épp most ég el benne több mint 10 milliárd forint állami hitel
A cég megmentésére bevetették a szerkezet-átalakítási eljárást, de nem érkezett meg a beharangozott külföldi megmentő a sokmilliárdos tőkeinjekcióval, így a bíróság elrendelte a napelemgyártó felszámolását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik