A következő élő közvetítés része Putyin: Izrael válasza túl kegyetlen

Párizsban mérgezhették meg az orosz újságírót, aki az orosz állami média élő adásában tiltakozott a háború ellen

Handout / AFP
Handout / AFP

Megmérgezhették Marina Ovszjannyikovát, az orosz állami tévé újságíróját. Ő volt az, aki 2022 márciusában az állami 1-es csatornán élő adásban tiltakozott az ukrajnai háború ellen. A francia ügyészség nyomozást indított az ügyben, írja az AP.

Az újságírónő az esti híradó élő adásában a műsorvezető háta mögött feltartott egy, a háború megállítását követelő plakátot, amelynek szövege arra is felszólította a nézőket, hogy ne higgyenek a propagandának és a hazugságoknak. A televíziós incidens után Ovszjannyikovát előállították, de akkor még csak pénzbírsággal sújtották. 2022 augusztásában a 44 éves újságírónőt két hónapra háziőrizetbe helyezték, miután az orosz fegyveres erőkkel kapcsolatos hamis hírek terjesztésével vádolták meg, és az erre vonatkozó új jogszabály értelmében a bíróság akár tíz év börtönnel is sújthatja.

Az ügy egy júliusi tiltakozó akcióval kapcsolatos, amikor Ovszjannyikova a Kremllel szemben a folyóparton egy plakátot tartott a magasba, melyen Vlagyimir Putyin orosz elnököt gyilkosnak, az orosz katonákat pedig fasisztának nevezte.

Ovszjannyikova azóta Franciaországba menekült.

Az újságírónő csütörtökön került kórházba, miután párizsi lakásából kilépve hirtelen rosszul lett. Arra gyanakszik, hogy megmérgezték. 

A rendőrség átvizsgálta a lakását.

Kapcsolódó
Áruló vagy besúgó az orosz állami tévébe berontó háborúellenes szerkesztő?
Marina Ovszjannyikova tíz másodperc alatt lett a szabad véleménynyilvánítás hőse, miután berohant az egyik legnézettebb orosz hírműsor élő adásába, hogy a háború ellen tiltakozzon.
Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik