Élő Nagyvilág

Egy újságíró meghalt, hat megsérült egy izraeli bombától

Mohamed Zaanoun / Middle East Images / AFP
Mohamed Zaanoun / Middle East Images / AFP
  • Már több mint 1500 halottja van a Gázai övezet bombázásának.
  • A támadások miatt 423 ezer ember volt kénytelen elhagyni az otthonát.
  • Az izraeli oldalon is nőtt a halálos áldozatok száma, 1300-ra.
  • Mindkét oldalon már 2800-nál jár a halottak száma.
  • A Gázai övezetet irányító Hamász terrorszervezet 150 túszt tarthat fogva, négyüket csütörtök reggel szabadon engedték. A Hamász szerint az elmúlt 24 órában 13 túsz halt meg az izraeli légitámadásokban.
  • A helyzet a blokád alá vont térségben egyre súlyosabb: nincs áramszolgáltatás, a túlzsúfolt kórházakban fogyóban a gyógyszer.
  • Az izraeli energiaügyi miniszter tegnap közölte: addig nem lesz áram és víz Gázában, amíg a túszokat szabadon nem engedik.
  • Egyiptom tegnap bejelentette, hogy nyitva hagyja a Sínai-félszigetre nyíló, rafahi átkelőt: jelenleg egyedül itt lehet kijutni Gázából.
  • Idáig 6000 bombát dobtak az izraeliek Gázára.
  • A Human Rights Watch foszforbombák használatával vádolja Izraelt.
  • Izrael felszólított egymillió lakost Észak-Gázában, hogy egy napon belül hagyja el az otthonát. Az ENSZ szerint ez lehetetlen.
  • A Hamász tisztviselői arra biztatják a gázai lakosokat, hogy hagyják figyelmem kívül az izraeli hadsereg felszólítását.
  • A Palesztin Vörös Félhold közölte, hogy a kórházi dolgozók nem hagyják magukra a betegeiket, ezért maradnak Gáza északi részén.
  • Benjamin Netanjahu a Knesszetben tartott beszédében arról beszélt, „nehéz idők jönnek”.
  • Eközben Budapesten két palesztinpárti tüntetést is betiltottak.
  • A csütörtöki nap történéseiről itt olvashat, a konfliktus geopolitikai következményeiről itt írtunk, a biztonságpolitikai vonatkozásait alábbi cikkünkben taglaltuk, a Gázai övezetet pedig ebben a cikkünkben mutattuk be.

Von der Leyen találkozott Netanjahuval

Benjamin Netanjahu, Izrael miniszterelnök a Twitterre rakott ki egy posztot, amelyen az látszik, hogy pénteken Izraelben találkozik Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével. Netanjahu megköszönte von der Leyen többszöri támogatását, von der Leyen pedig elmondta, hogy Izrael és Gáza szenvedéséért egyedül a Hamász a felelős.

Netanjahu: Ez még csak a kezdet

Izrael miniszterelnöke, Benjamin Netanjahu közölte, hogy el fogják törölni a Hamászt, és hozzátette, hogy Izrael ellentámadása még csak most kezdődik. Netanjahu a tévében beszélt pénteken, és azt mondta, hogy Izrael példátlan dühvel csap le az ellenségeire.

Szeretném nyomatékosítani, ez még csak a kezdet. Az ellenségeink csak most kezdték el megfizetni az árát, és nem fogom részletezni, mi fog következni. De szeretném elmondani, hogy ez még csak a kezdet.

– mondta.

12 ukrán állampolgár halt meg Izraelben a Hamász támadása alatt

Ukrajna tel-avivi nagykövetsége szerint 12 ukrán állampolgár halt meg Izraelben a Hamász támadása során, az ukrán külügyminisztérium viszont eddig 11 halálát erősítette meg – számolt be pénteken az Interfax-Ukrajina hírügynökség.

Az ukrán külügyminisztérium tizenegy ukrán állampolgárt halálát tudja megerősíteni, és további kilencet tartanak nyilván eltűntként

– idézte a hírügynökség Oleh Nyikolenko ukrán külügyi szóvivőt. A külügyi szóvivő csütörtökön még arról tájékoztatott, hogy Izraelben hét ukrán vesztette életét, kilenc pedig különböző súlyosságú sérüléseket szenvedett.

(MTI)

Újabb 105 embert mentett ki a magyar légierő Izraelből

Újabb 105 embert, köztük 89 magyar és 16 külföldi állampolgárt menekített ki Izraelből a magyar légierő – jelentette be Szijjártó Péter pénteken Moszkvában. A külügyminiszter arról számolt be, hogy az izraeli biztonsági helyzet továbbra is komoly aggodalomra ad okot, ezért a kormány legfontosabb célja és feladata a közel-keleti országban rekedt magyar állampolgárok minél előbbi biztonságos hazaszállítása.

Jó hír, hogy újabb evakuációs műveletünk járt sikerrel, ugyanis a magyar légierő újabb repülőgépe hagyta el az izraeli légteret

– közölte.

Ez a repülőgép összesen 105 főt szállít a fedélzetén, közülük 89-en magyarok, 16-an más országok állampolgárai, vannak köztük szlovákok, amerikaiak, izraeliek és osztrákok is. A fedélzeten összesen 44 gyermek van

– tette hozzá.

Tehát összesen 105 fővel a fedélzetén a magyar légierő repülőgépe elhagyta az izraeli légteret, tart haza Magyarország felé annak érdekében, hogy az Izraelben rekedt magyar állampolgárokat biztonságban tudhassuk

– összegzett Szijjártó Péter.

(MTI)

Újságírók közé csapódott egy izraeli bomba, egy ember meghalt

Egy újságíró meghalt, hat másik megsérült, amikor izraeli lövedék csapódott a konfliktust közvetítő újságírók találkozójára. Az Al Jazeera közölte, hogy két munkatársuk, Elie Brakhya és Carmen Joukhadar a sérültek között van. A bombázás a libanoni-izraeli határon történt, miután az izraeli katonák összecsaptak a Hezbollah embereivel. Az AP egyik fotósa a helyszínen látta a sérült újságírókat és halott kollégájukat.

1800 halálos áldozat volt Gázában

A Reuters szerint a halálos áldozatok száma Gázában 1799, és 6388 ember sebesült meg. Ezt a gázai egészségügyi minisztérium közléseire hivatkozva írják.

Közben Észak-Izraelben Hanita település lakóit arra kérték, maradjanak otthon, mert katonák szökhettek át a határon izraeli területre.

A Hezbollah kész csatlakozni a Hamász Izrael elleni háborújához

A Hezbollah kész csatlakozni a Hamász Izrael ellen indított háborújához, ha eljön annak az ideje – jelentette ki az Irán által támogatott, libanoni terrorszervezet helyettes vezetője, Naim Qassem egy palesztin-párti felvonuláson Bejrútban. Ha ez bekövetkezne, akkor Izraelnek kétfrontos háborút kellene vívnia, északon és délen, amit próbálnának elkerülni.

Megérkeztek Ciprusra az Izraelből kimenekített magyarok

Megérkezett Ciprusra az a hajó, amely 65 magyar állampolgárt, köztük 18 gyereket szállított biztonságba Izraelből a kormány szervezésében, az érintetteket délután különgéppel hazaviszik Magyarországra – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Moszkvában. Szijjártó szerint előző nap sikerült kétszáz jegyet szerezni egy Izraelből Ciprusra közlekedő hajóra, ezeket fel is ajánlották a közel-keleti országban rekedt magyaroknak, akik közül 65-en éltek a felkínált lehetőséggel.

– Jó hír, hogy néhány perccel ezelőtt a hajó kikötött Lárnakában, ahol a ciprusi kollégáim már várják a magyarokat, őket el fogják kísérni a lárnakai repülőtérre, ahonnan pedig egy, a külügyminisztérium által biztosított különgéppel haza fogjuk őket vinni. Tehát valamikor a délután, az este folyamán ez a 65 magyar állampolgár meg fog érkezni haza, és immár véglegesen biztonságban lesznek – közölte Szijjártó.

(MTI)

Egy izraeli lány, akinek a szüleit túszul ejtette a Hamász, állandóan a híreket nézi, hátha megpillantja szüleit a terroristák felvételein

A Talk TV szólaltatta meg Natalie Ben Amit, egy 18 éves izraeli lányt, akinek az anyja és az apja is a Hamász fogságába esett a terrorcsapat múlt szombati támadása után. Natalie szombat délelőtt fél 11-kor beszélt utoljára a szüleivel, alig félórával később a nővére küldött neki egy fotót, amelyen az édesapját látta. A zűrzavart közvetítő videók egyikén szúrták ki a férfit, akit épp elrángattak a terroristák. A nővérek azóta semmit nem tudnak a szüleikről.

Natalie a családja többi tagjával együtt jelenleg biztonságos helyen van messze a harcoktól. Öt napja várják, hogy hírt kapjanak a szülőkről, de hiába. Kérdésre azt mondta, egész nap a Gázai övezetből érkező újabb és újabb felvételeket nézi, hátha akárcsak egy pillanatra is megpillanthatja a szüleit.

Csak vissza akarom kapni a szüleimet. Nem tudom, hogy élhetnék nélkülük, ők az életem, ők neveltek fel. Nem akarok árva lenni

– mondta arra a kérdésre, mit üzenne azoknak – akár egyik vagy másik oldalon – akiknek ráhatása lehet a kiszabadításukra.

Natalie az interjúban beszélt arról is, hogy az édesanyjának agytumora van, ezért különösen aggódnak érte, jelenleg leginkább amiatt, mert kétségesnek tartják, hogy a fogvatartói biztosítják számára a szükséges gyógyszereket. Azok nélkül pedig pokoli fájdalmai vannak.

Iráni külügyminiszter: Eszkalálódhat a konfliktus, ha Izrael nem hagy fel a Gázai övezet elleni támadásokkal

Hoszein Amirabdollahián iráni külügyminiszter Bejrútban tárgyalt libanoni kollégájával. A tanácskozás utáni sajtótájékoztatón megfenyegette Izraelt.

Ha a cionisták nem hagynak fel a szervezett háborús bűnökkel, akkor bármi megtörténhet

– mondta Amirabdollahián.

Nevetséges, hogy miközben Amerika önmérsékletre szólítja fel a feleket, hagyja, hogy a cionista bűnözők nőket, gyerekeket és civileket gyilkoljanak Gázában

– szögezte le a külügyminiszter, aki Libanonban a Hezbollah terrorszervezet vezetőjével is találkozott.

A héten a Hamász egyik vezetője azt nyilatkozta az AP-nek, hogy a szövetségeseik, Irán és a Hezbollah csatlakoznak a harchoz, amennyiben Gáza megsemmisítésére törnek.

(ABC)

Több ezren tüntettek Bagdadban Palesztina mellett

A palesztinok melletti szimpátiatüntetést tartottak Irak fővárosában, amin a helyszínről érkező képek tanúsága szerint ezrek vettek részt. Sajtóbeszámolók szerint százával lengették a résztvevők a palesztin zászlókat, miután a Hamász egykori vezére, Khaled Meshaal arra kérte a muszlim világot, hogy egy emberként álljanak ki a palesztinok ügye mellett.

Ursula von der Leyen megérkezett Izraelbe

Erről az Európai Bizottság elnöke osztott meg videót a Twitter-oldalán. Az Európai Parlament elnökével, Roberta Metsolával azért utaztak a háborúban álló országba, hogy kifejezzék szolidaritásukat az izraeliek felé a „Hamász borzalmas támadása után” .

Az izraeli hadsereg elismerte, hogy az evakuálás időbe fog telni

Az izraeli hadsereg elismerte, hogy időbe telik, amíg a gázaiak teljesítik az evakuálásra vonatkozó felhívást.

Nagy erőfeszítéseket teszünk annak érdekében, hogy biztosítsuk a kellő időt az evakuálásra, megértjük, hogy ez nem csak 24 órát vesz majd igénybe

– mondta az újságíróknak Daniel Hagari, a hadsereg szóvivője.

Az ENSZ értesülésére, miszerint az Izraeli Védelmi Erők (IDF) 24 órás idősávot biztosítanak az 1,1 millió civil evakuálására, Hagari nem kívánt reagálni. Kiemelte, hogy a Hamász arra buzdítja a lakosságot, hogy hagyja figyelmen kívül a hadsereg felszólítását. „Szomorú valóság? Ez a Hamász felelőssége” – szögezte le. Az időablakkal kapcsolatban azonban nem kívánt ennél pontosabb tájékoztatást adni:

Megértjük, hogy (az evakuálás – a szerk.) időbe telik. Én csak ennyit mondtam.

(BBC)

Ashraf Amra / Anadolu Agency / AFP A Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának járművei biztonságos területekre szállítják azokat a palesztinokat, akiknek otthonai megsemmisültek a támadások során.

WHO: a súlyos sebesülteket nem lehet egyszerűen elszállítani Gáza északi részéről

A helyi hatóságok arról tájékoztatták az Egészségügyi Világszervezetet (WHO), hogy egyes kórházi betegeket képtelenség evakuálni Gáza északi részéről.

Tarik Jasarevic, a WHO szóvivője elmondta, hogy a kórházakban olyan betegeket is ápolnak, akiknek a sérüléseik nem engedik meg, hogy áthelyezzék őket. Egyetlen esélyük a túlélésre, ha kórházi felügyelet mellett, gépi lélegeztetőgépen maradnak.

Ezeknek az embereknek az elszállítása egyet jelentene a halálos ítéletükkel. Az egészségügyi dolgozókat erre kérni több mint kegyetlenség

– jelentette ki Jasarevic.

(BBC)

Momen Faiz / NurPhoto / AFP Sebesült palesztinok a gázai Al-Sifa kórház túlzsúfolt sürgősségi osztályán várnak a kezelésre 2023. október 12-én.

A Hamász szerint izraeli foglyok is meghaltak az elmúlt nap légitámadásaiban

Tizenhárom, Izraelből elhurcolt fogoly vesztette életét a Gázai övezetet érő izraeli légicsapásokban a Hamász pénteki bejelentése szerint. A halálos áldozatok között állítólag külföldiek is vannak.

A Hamász katonai szárnya azt közölte, hogy a foglyok a Gázai övezet különböző részein vesztették életüket az izraeli hadsereg utóbbi 24 órában végrehajtott műveletei során. A külföldiek állampolgárságát nem közölték, Izrael pedig egyelőre nem kommentálta az elhangzottakat.

Az izraeli hadsereg az éjszaka folyamán 750 katonai célpontra mért csapást az övezetben.

(MTI)

MOHAMMED ABED / AFP

Lemészárolt csecsemőkről készült képeket tett közzé az izraeli kormány

Az izraeli kormány úgy döntött, hogy megosztja a Hamász által megölt gyermekekről készült felkavaró felvételeket, hogy a világ elé tárja a múlt hétvégén elkövetett atrocitásokat.

A miniszterelnöki hivatal a közösség médiában tett közzé fényképeket egy vértócsában heverő halott csecsemőről és egy gyermek elszenesedett holttestéről.

A miniszterelnöki hivatal szóvivője a The Times of Israel című izraeli lapnak azzal indokolta a döntést, hogy

 így a világ egy töredékét láthatja a Hamász által elkövetett borzalmaknak.

A képeket nem linkeljük a posztban.

Tegnap Jonathan Conricus, az izraeli hadsereg szóvivője megerősítette, hogy a Hamász harcosai valóban lefejeztek csecsemőket a hétvégi támadások során. A szóvivő szerint egy halottkém, aki a mészárlást követően járt a Be’eri kibucban, és látta a gyerekek holttestét, megerősítette, hogyan haltak meg. Conricus szerint nehéz volt elhinniük, hogy a Hamász ilyen „barbár tettekre” képes.

(BBC)

Jordániai tüntetők masíroznak az izraeli határhoz

Több száz, Palesztina mellett demonstráló jordániai tüntető indult meg az izraeli határ felé – írja a helyi médiára hivatkozva az Al Jazeera.

Szerdán II. Abdullah jordán király azt mondta, hogy palesztin állam nélkül nem lehetséges a béke, miután a fővárosban, Ammánban palesztinbarát tüntetéseket tartottak.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter pénteken Ammánba látogat, ahol a királlyal és Mahmúd Abbász palesztin elnökkel fog tárgyalni.

Könnygázzal és vízágyúkkal kergettek szét palesztinbarát tüntetéseket Franciaországban

Az Independent és az MTI is beszámolt róla, hogy a francia rendőrség könnygázt és vízágyúkat is bevetett a francia fővárosban tartott palesztinbarát tüntetéseken. Az események megtartását nem engedélyezték a hatóságok, mert a hivatalos álláspont szerint ezek az összejövetelek (és a résztvevők) nagy eséllyel megzavarhatják a közrendet.

Párizsban két, csütörtökre tervezett palesztinbarát tüntetést már előre betiltottak a közrendre hivatkozva, később a belügyminiszter utasította a prefektusokat, hogy országszerte tiltsanak be minden palesztinbarát tüntetést. Ennek ellenére több száz tüntető gyűlt össze Párizs központjában csütörtökön, külön-külön csoportokban, a rendőrség ezeknek az egyesülését próbálta megakadályozni. A tüntetők Emmanuel Macronnak üzentek az „Izrael gyilkosa” és „Macron cinkos” rigmusokkal, utalva arra, hogy a francia elnök elítélte a Hamász terrortámadásait és szolidaritását fejezte ki Izrael felé.

A tüntetések szétkergetése mellett a francia rendőrség a szombati támadás óta eddig 24 embert tartóztatott le antiszemita bűncselekmények gyanúja miatt. A szóbeli fenyegetések mellett olyan esetekről számoltak be, hogy néhányan késsel felfegyverkezve ólálkodtak zsidó iskolák és zsinagógák környékén, és olyan esetről is, hogy valaki drónt reptetett egy zsidó kulturális központ felett.

Ibrahim Ezzat / Anadolu Agency / Getty Images A francia rohamrendőrség könnygázt használ a tüntetők feloszlatására a párizsi Republique téren, 2023. október 12-én a palesztin-barát tüntetésen.

Az izraeli hadsereg felszólítása ellenére a kórházi dolgozók nem hagyják el Gáza északi részét

Képtelenség egymillió embert 24 óra alatt, biztonságosan evakuálni Gáza északi részéről

– jelentette ki a Palesztin Vörös Félhold szóvivője Gázavárosban.

A nemzetközi humanitárius szervezet képviselője közölte, hogy a kórházi dolgozók nem hajlandóak hátrahagyni a betegeiket, ezért maradnak Észak-Gázában.

Mi lesz a betegeinkkel? A sebesültekkel, az idősekkel, a gyerekekkel, akik kórházi ellátásra szorulnak? (…) Az embereknek nincs hova menni

– nyilatkozta Nebal Farsakh az AP-nek.

(BBC)

Bírálják Izraelt a palesztinok kollektív büntetése miatt

A skót kormányfő, Humza Yousaf egy Twitter-bejegyzésben reagált azokra a hírekre, hogy Izrael 24 órás utlimátumot adott egymilliónál is több palesztinnak a lakhelyük elhagyására. Yousaf – akinek anyósa és apósa is a Gázai övezetben rekedt a szombati események után – a nemzetközi közösséghez szólt, hogy az tegyen lépéseket annak érdekében, hogy Izrael felhagyjon a kollektív büntetéssel.

„Elég. Az ártatlan férfiak, nők és gyermekek halálát nem lehet igazolni” – jelentette ki.

Hozzá hasonlóan az ír politikai elit is kritikával illette az izraeli hadviselést. Leo Varadkar ír miniszterelnök kijelentette, hogy a kollektív büntetést alkalmazó Izraelnek nincs joga megsérteni a nemzetközi jogot.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik