Élő Nagyvilág

Drónnal lőtte ki Izrael a gázai polgári hírszerzés vezetőjét

Jehuda Cohen (középen) a Gázai övezetben túszként fogva tartott fiát, Nimrodot ábrázoló pólóban beszél egy tüntetésen Beni Ganc háza közelében. Jack Guez / AFP
Jehuda Cohen (középen) a Gázai övezetben túszként fogva tartott fiát, Nimrodot ábrázoló pólóban beszél egy tüntetésen Beni Ganc háza közelében. Jack Guez / AFP
Az izraeli háborús kabinet centrista tagja elégedetlen az eddigi eredményekkel, és terveket akar látni a rendezésre, különben kiszáll. Vasárnap Izrael kiiktatta a gázai polgári hírszerzés vezetőjét, de palesztin forrás szerint menekülttábort is ért találat.

Az izraeli csapatok megölték a gázai polgári hírszerzés parancsnokát

Az izraeli csapatok megölték a gázai polgári hírszerzés parancsnokát az övezet középső részén, Dir al-Balahban vasárnap – adta hírül az MTI. Zahar Hamed Alkolit és egy társát dróntámadással végezték ki palesztin jelentés szerint.

Egy másik, az iszlamista Hamász terrorszervezet felügyelte gázai egészségügyi hatóság által közölt jelentés szerint az övezet közepén fekvő Nuszeirat menekülttáborban életét vesztette legkevesebb 24 palesztin egy lakóépület felrobbantásánál. Az izraeli katonai szóvivő bejelentette, hogy kivizsgálják az állítást. A Gázai övezet északi része mentőszolgálatának szóvivője szerint több száz holttestet emeltek ki épületek romjai közül, miután az izraeli hadsereg (IDF) az elmúlt hetekben hadműveletet hajtott végre az övezet északi részén fekvő Dzsabaliában, melyben közlése szerint megsemmisítettek több mint háromszáz épületet.

Az IDF közleménye szerint vasárnap megölték célzott légicsapással a járműjével közlekedő Azmi Abu-Dakkát, egy magas rangú Hamász-tisztségviselőt, aki a szervezet fegyver- és pénzellátásáért felelt. Az izraeli erők az utóbbi napokban több tucat célpontot támadtak az övezetben, eltalálták többek közt a Hamász két alacsonyabb szintű parancsnokát, akik a Rafahban működő izraeli egységek megtámadására készültek.

Vasárnap is megszólalt a légvédelmi riasztás a Gáza szomszédságában fekvő izraeli Szderót városban és környékén, miután rakétákat lőttek irányukba az övezetből. A város önkormányzata bejelentette, hogy a Vaskupola légvédelmi rendszer elfogott egy lövedéket, személyi sérülés vagy anyagi kár nem keletkezett.

Újabb két katonát vesztett Izrael Rafah mellett

Két halálos áldozata volt izraeli oldalon a szombati napnak: az egyaránt húszéves katonák Rafahtól keletre, egy pokolgép felrobbanásakor vesztették életüket. Az incidensben három másik katona súlyosan megsebesült. A háború kezdete óta az izraeli hadsereg, az IDF 630 katonája esett el, közülük 282 a Gázai övezetben.

Egy negyedik túszt is holtan találtak a Gázai övezetben

Szombat este az IDF tudatta, hogy a katonák rábukkantak az 53 éves Ron Benjamin holttestére, aki kerékpártúrára indult október 7-én Gáza szomszédságában, amikor a Hamász iszlamista terrorszervezet megindította támadását Izrael ellen. Ő a negyedik holtan talált túsz az övezetben.

ENSZ: Nincs biztonságos hely Gázában

Az ENSZ palesztin segélyszervezete, az UNRWA főbiztosa azt jelentette, hogy közel nyolcszázezer palesztin, az ott tartózkodók mintegy fele hagyta el a Gázai övezet déli csücskében fekvő Rafahot.

Hamis az az állítás, hogy a gázai lakosok biztonságos vagy humanitárius helyekre költözhetnek. Nincsenek biztonságos helyek Gázában

– közölte a szervezetet vezető Philippe Lazzarini.

A túszok kiszabadítását és előre hozott választásokat követeltek a szombat esti izraeli tömegtüntetéseken

Szombat este Izrael-szerte tömegtüntetéseket rendeztek, amelyeken a túszok kiszabadítását és előrehozott választásokat követeltek. Tel-Avivban felszólalt Jaír Lapid, a parlamenti ellenzék vezére, és a kormány elhagyására szólította fel Beni Ganzot és Gadi Ejzenkotot. Előzőleg Ganz televíziós nyilatkozatában ultimátumot adott Benjamin Netanjahu kormányfőnek, az MTI tudósítójának összegzése szerint ennek lényege, hogy ha június 8-ig nem hozza nyilvánosságra a gázai háborút követő rendezési terveit, akkor kilép a kabinetből.

Beni Ganc kiszáll, ha nem lát új haditervet

Beni Ganc, az izraeli háborús kabinet centristaként elkönyvelt tagja lemondással fenyegetett szombaton, amennyiben három héten belül nem lát egy új haditervet – erről a Telex írt a CBS-t szemlézve. A Hamász októberi terrortámadása után a szervezet felszámolása és a túszok kiszabadítása jelentették a két fő hadicélt, és eddig egyiket sem érte el a zsidó állam hadserege.

A Benjámin Netanyahu miniszterelnök nagy politikai ellenfelének számító Ganc a fentiek mellett a Gázai övezet demilitarizálását, az övezet „nemzetközi, civil” kormányzását és a Szaúd-Arábiával való kapcsolatok normalizálását is el akarja érni. Ha ezek nem teljesülnek június 8-ig, távozik. Így indokolt: „Ha a fanatikusok ösvényét választod, és az egész nemzetet a szakadékba vezeted, arra leszünk kényszerítve, hogy elhagyjuk a kormányt.”

A CBS szerint ha a centristák kiszállnak, a koalíció szélsőjobbos tagjai még erősebben próbálhatnák meg érvényesíteni az akaratukat, hogy izraeli telepek létesüljenek a Gázai övezetben. Ők Rafah városát is lerohannák, ahová az övezet lakóinak zöme menekült.

Olvasói sztorik