Nagyvilág

Grúz államfő: Elvárom, hogy Macron eljöjjön hozzánk

Charles Platiau / MTI / EPA
Emmanuel Macron francia államfõ (b) és Szalome Zurabisvili georgiai elnök tárgyal a párizsi államfõi rezidencián, az Elysée-palotában 2019. február 19-én.
Charles Platiau / MTI / EPA
Emmanuel Macron francia államfõ (b) és Szalome Zurabisvili georgiai elnök tárgyal a párizsi államfõi rezidencián, az Elysée-palotában 2019. február 19-én.

Szalome Zurabisvili grúz államfő, aki megvétózta a „külföldi befolyásról” szóló vitatott törvényt, szombaton arra kérte Emmanuel Macron francia elnököt, menjen Tbiliszibe, hogy „végleg kivonja a Kaukázust (…) az orosz befolyás alól”.

„Emmanuel Macron gyakorlatilag megválasztásom óta, 2018-ban megígérte nekem, hogy eljön. Még a szeptemberi választási kampány (a grúz parlamenti választások) kezdete előtt meg kell tennie” – mondta a kormánnyal nyílt konfliktusban álló elnök a La Tribune Dimanche című francia hetilapnak adott interjújában.

Az, hogy Franciaország nincs jelen, rendellenesség. Ezt nagyon világosan mondom. Írtam Macron elnöknek, és elvárom, hogy ott legyen Georgia (Grúzia) függetlenségének május 26-i ünnepén

– hangoztatta Zurabisvili, aki korábban francia diplomata volt.

„Nemcsak Georgiáról van szó, hanem arról, hogy a Kaukázus egyszer s mindenkorra kikerüljön a szovjet igából és az orosz befolyás gondolkodásmódjából” – közölte.

Az Európa-párti elnök szombaton jelentette be, hogy megvétózta a törvényt, amely tömeges tiltakozásokat váltott ki a kaukázusi országban. A kormányzó Grúziai Álom – Demokratikus Georgia pártnak azonban elegendő szavazata van a parlamentben a vétó felülbírálatához.

A kedden elfogadott törvény bírálói úgy látják, a törvény kísérlet arra, hogy Georgiát Európától Oroszország felé csábítsák. A NATO, az Európai Bizottság és az ENSZ elítélte a törvényt. A szöveg előírja, hogy minden olyan nem kormányzati szervezetnek vagy médiaszervezetnek, amely finanszírozásának több mint 20 százalékát külföldről kapja, „külföldi hatalom érdekeit szolgáló szervezetként” kell regisztráltatnia magát, és adminisztratív ellenőrzésnek kell alávetnie magát.

Az elnöki vétó „semmin sem fog változtatni. Mindazonáltal nagyon fontos. (…) Én bizonyos értelemben ennek a társadalomnak a hangja vagyok, amely nemet mond erre a törvényre” – indokolta döntését az államfő. Szalome Zurabisvili mindazonáltal nyugalomra szólított fel: „Itt senki sem akar az instabilitás felé haladni” – mondta. „A törvényt el fogják fogadni. (…) Nem folytathatjuk a tüntetéseket. Vegyük tudomásul, és lépjünk tovább a következő szakaszba! Egy demokráciában a jövőről a szavazóurnáknak kell dönteniük” – hangsúlyozta.

Az egykori szovjet tagköztársaság, Georgia 2023 decembere óta hivatalos jelölt az Európai Unióhoz való csatlakozásra, és a NATO-hoz is szeretne csatlakozni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik