Belföld

Betiltottak két palesztinpárti tüntetést Budapesten

Marc Asensio / NurPhoto / AFP
Marc Asensio / NurPhoto / AFP

Magyarországon nem lehet terrorszervezet mellett tüntetni! A Budapesti Rendőr-főkapitányság megtiltotta a főváros területére 2023. október 13-ára bejelentett gyűlés megtartását.

– közölte a BRFK a Facebook-oldalán.

A poszt szerint egy magánszemély jelentette be, hogy az Izrael és a Hamász terrorszervezet között folyó fegyveres harc kapcsán 2023. október 13-án Budapest II. kerületében gyűlést kíván tartani. Ám rendőrség szerint mindez

illeszkedik a Hamász felhívásához, amely e napra »a harag kimutatására« szólítja fel híveit az egész világon.

A BRFK a gyülekezési jogról szóló törvény alapján tiltotta be a gyűlés megtartását, mivel az „közvetlenül veszélyeztetné a közbiztonságot és a közrendet”. Hozzátették: a betiltott gyűlésen történő részvétel szankciót von maga után.

Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggeli a Kossuth Rádióban beszélt arról, hogy Magyarországon nem lehet terrorpárti tüntetéseket tartani. – Szimpátiatüntetések vannak a terroristák mellett egész Európában. Még Magyarországon is próbálkoztak, de hát ugye itt szimpátiatüntetés nem lehet rendezni, mert az önmagában is terrorveszélyt jelentene a magyar polgárok számára – mondta Orbán. Eközben a Facebook-oldalán az alábbi poszt jelent meg, fekete háttér előtt fehér betűkkel:

Magyarországon nem lesz terrorpárti tüntetés. Megvédjük a magyar embereket!

Nem sokkal később a BRFK – rendkívül hasonló szóhasználattal – közölte, hogy betiltottak egy tüntetést.

A Telex kérdésére Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke közölte, hogy amikor Orbán Viktor, grúziai hivatalos útjáról hazatérve, értesült a péntekre a Külgazdasági és Külügyminisztérium budai épülete elé tervezett megmozdulásról, melyet „Stand with Gaza” címmel hirdettek meg. Orbán ezt követően intézkedett annak megakadályozásáról.

A közelmúltban számos palesztinpárti megmozdulást rendeztek Európában, és közben megszaporodtak az antiszemita incidensek a kontinensen.

Mint ismert, a Gázai övezetet uraló Hamász terrorszervezet múlt hét szombaton megtámadta Izraelt. A konfliktusnak immár 2800 halálos áldozata van, a legfrissebb fejleményekről élő hírfolyamunkban számolunk be. A háború geopolitikai következményeit itt taglaltuk, a biztonságpolitikai vonatkozásait pedig alábbi cikkünkben jártuk körbe.

Frissítünk!

A BRFK nem sokkal később azt közölte, hogy szombatra is tüntetést jelentett be egy magánszemély az Izrael és a Hamasz terrorszervezet között folyó fegyveres harc kapcsán, és ezt is betiltották.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik