Nagyvilág

A Külügyminisztériumhoz nem érkezett jelzés az állítólag Jemenben elrabolt és meggyilkolt magyar ügyében

Róka László / MTVA / MTI
Róka László / MTVA / MTI

Az Orientalista blogon megjelent cikk alapján hétfőn számoltunk be róla, hogy áprilisban Jemenben elraboltak és állítólag halálra kínoztak egy 43 éves magyar állampolgárt. A blog egy arab hírportált idézett, amely pedig egy jemeni aktivistára, Adel Al-Huseinire hivatkozott. Huseini szerint a magyar férfit az Egyesült Arab Emirátusok által támogatott dél-jemeni milícia fegyveresei rabolták el, majd miután nem tudtak váltságdíjat szerezni érte, meggyilkolták. Állítása szerint erről értesítette a jemeni külügyminisztériumot, Magyarország jemeni nagykövetségét és az ENSZ szakértőit is.

Hétfőn küldtük el kérdéseinket a Külgazdasági és Külügyminisztériumnak, amelyekre kedden érkezett válasz, eszerint sem a minisztérium, sem a területileg illetékes magyar külképviselet nem kapott eddig hitelt érdemlő tájékoztatást vagy közvetlen hozzátartozói megkeresést az ügyben. „A hozzánk eljutott állítások igazságtartalmát vizsgáljuk” – tette hozzá a külügyi tárca.

Adel Al-Huseini szerint a 43 éves magyar férfit Kimo néven ismerték még mielőtt áttért volna a muszlim hitre és felvette az AbdulKarim Fares nevet. Az Index szerint a Magyar Iszlám Közösségben ismerik Kimót, de elrablásának és meggyilkolásának hírét nem tudták megerősíteni. A lapnak Bolek Zoltán, a közösség elnöke azt mondta: a diplomás hangmérnök „jó és idealista ember volt, aki hitt az emberek jóságában. Mivel nem politizált, sosem hitte, hogy bántani fogják”.

Kimo, vagyis Koltai György a Parázsló Hamvak nevű zenekar alapító tagja volt, az Index úgy tudja, hogy népzenét ment gyűjteni Jemenbe, ahol az állampolgárságot is megkapta. Hangmérnökként és zenészként dolgozott a 2014-ben kitört polgárháború előtt az országban. A lázadók 2016-ban börtönbe zárták, két év múlva szabadult, ekkor tért vissza Magyarországra, ahonnan 2019-ben utazott újra Jemenbe.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium válaszában kiemelte: Magyarország nem javasolja a Jemenbe történő utazást a fennálló fegyveres konfliktus, valamint a világjárvány miatt. A háború és a terrorveszély miatt sem az utazás, sem a közlekedés nem biztonságos.

Kapcsolódó
Semmi kétség, szégyellnünk kellene magunkat
13 millióan halhatnak éhen Jemenben, ha a világ nem tesz semmit.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik