Nagyvilág

Semmi kétség, szégyellnünk kellene magunkat

Száz éve nem tapasztalt éhínség pusztíthat Jemenben, ha a szaúdi koalíció által vezetett légicsapások nem fejeződnek be – figyelmeztet az ENSZ. A világszervezet koordinátora szerint ha folytatódik a háború Jemenben, az éhínség a következő három hónapban 12-13 millió lakost fenyeget. Lise Grande a BBC-nek azt mondta,

sokunk úgy érezte, hogy a 21. században elképzelhetetlen olyan mértékű éhínség, mint amilyet láttunk Etiópiában, Bengáliában vagy a Szovjetunióban. Sokunk biztos volt abban, hogy ilyesmi soha nem törhénhet meg még egyszer, és mégis a valóság az, hogy Jemenben éppen ezt látjuk.

Jemenben 2014 augusztusa óta tart a polgárháború az Irán által támogatott húszik és a Szaúd-Arábia által támogatott, nemzetközileg elismert jemeni elnökhöz – a Rijádban tartózkodó Abed Rabbó Manszúr Hádihoz – hű erők között. A felkelők ellen 2015 márciusában lépett hadba a kormányerőket légierővel segítő arab koalíció Szaúd-Arábia vezetésével.

A harcok kumanitárius katasztrófához vezettek, aminek már legalább 10 ezer civil áldozata van, több millió embernek kellett elmenekülnie otthonából.

Lise Grande szerint kétség sem fér ahhoz, hogy szégyellnünk kellene magunkat azért, ami Jemenben zajlik.

Alultápláltság miatt kezelt kisgyerek egy jemeni kórházban (Fotó: Mohammed HUWAIS / AFP)

Az ENSZ-koordinátor drámai nyilatkozatát nem sokkal előzte meg a az ENSZ Gyermekjogi Bizottságának jegyzéke, amiben a civilek elleni légicsapások azonnali befejezésére sürgették a Szaúd-Arábia vezette arab koalíciót. Arra is felszólították Rijádot, hogy indítson vizsgálatot azok ellen, akik felelősek a légicsapások során életüket vesztett gyerekek haláláért.

A tizennyolc független szakértő által összeállított jegyzék szerint a jemeni gyerekek élete továbbra is veszélyben van: 2015 márciusa óta csaknem 1248-an haltak meg, közel ugyanennyi sebesült meg a légicsapások következtében, beleértve az északnyugat-jemeni Szaada tartomány Dahjan nevű városában idén augusztusban végrehajtott támadást is, amelyben egy gyerekeket szállító autóbuszt találtak el, és több tucat gyerek vesztette életét – áll a jegyzékben.

A szakértők továbbá kétségeiket fejezték ki a Szaúd-Arábia vezette koalíció által 2016-ban összeállított, a háborús bűncselekményeket vizsgálni hivatott bizottság munkája kapcsán is.

“Nem akadt olyan eset, beleértve a gyermekáldozattal járókat, illetve azokat, amelyekben gyermekkatonákról számoltak be, ahol a bizottság vizsgálatai végül bűnvádi eljáráshoz vagy bármilyen más konkrét retorziókhoz vezettek volna” – fogalmaztak. Felszólították a koalíciót a térség légi és tengeri blokádjának beszüntetésére is, amivel jemeniek millióit fosztják meg az élelmiszer- és egyéb segélyektől, elsősorban a vörös-tengeri kikötőváros, Hodeida zárlata miatt.

Egy fogyatékkal élő férfi  kerekesszéket kapott egy jemeni kórházban   (Fotó: ABDO HYDER / AFP)

Márciusban az ENSZ már felszólította Szaúd-Arábiát, hogy hagyjon fel az ország női lakosaival szembeni diszkriminációval, beleértve a férfi gondviselő intézményét is, a mostani kritika pedig egybeesik az ismert szaúd-arábiai ellenzéki, Dzsamál Hasogdzsi október 2-i eltűnésével Szaúd-Arábia törökországi konzulátusán. Hasogdzsi, akinek eltűnése nemzetközi sajtóvisszhangot keltett, a többi közt kritizálta országa jemeni katonai intervencióját is.

Kiemelt kép: MOHAMMED HUWAIS / AFP

(MTI, Guardian)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik