Nagyvilág

Elraboltak és állítólag halálra kínoztak egy magyar férfit Jemenben

Áprilisban dél-jemeni milícia tagjai raboltak el egy 43 éves magyar állampolgárt. A Kimo néven ismert férfi áttért a muszlim hitre, és felvette az AbdulKarim Fares nevet. A férfiért váltságdíjat követeltek, mivel azonban nem kapták meg, ezért halálra kínozták – számolt be a Yemen Akbhar oldalra hivatkozva az Orientalista blog.

A  blog szerint az arab híportál egy jemeni aktivistára Adel Al-Huseinire hivatkozik aki szerint a magyar féfrit az Egyesült Arab Emirátusok által támogatott dél-jemeni milícia fegyveresei rabolták el majd  megkínozták és megölték. Adel Al-Husseini  Twitter-oldalán először még április végén számolt be az esetről, majd május 8-án egy újabb üzenetben írt a gyilkosságról. Állítása szerint a magyar férfi elrablásáról és megöléséről értesítette a jemeni külügyminisztériumot, Magyarország jemeni nagykövetségét és az ENSZ szakértőit.

A jemeni aktivista szerint a magyar állampolgárt az ország déli részén lévő Ádenben az Egyesült Arab Emirátusok által támogatott Dél-Jemeni Átmeneti Tanács milíciái fogták el és arra akarták kényszeríteni, hogy segítsen nekik váltságdíjat kiharcolni az elengedéséért cserébe. Ő azonban ezt megtagadta, ezért fogvatartói végeztek vele. A blogger szerint a magyar férfi 43 éves és a Kimo néven ismerték még mielőtt áttért volna a muszlim hitre és felvette a AbdulKarim Fares nevet.

Frissítünk!

A Blikk hétfőn délután azt írta, hogy egy szélsőjobbos magyar zenekar, a Parázsló Hamvak nevű rockbanda korábbi zenészéről, Koltai Györgyről van szó. A lap szerint az egykori zenész másfél évtizede tért át az iszlám vallásra. Jemenbe költözött, hangmérnökként új életet kezdett, és annyira saját hazájának érezte a közel-keleti országot, hogy csak a 2015-ben kitört véres polgárháború miatt utazott vissza néhány évre Magyarországra. A zenekar hétfő este a Facebookon megerősítette az információt és úgy fogalmaztak, hogy minden kétséget kizáróan a volt tagjukat ölték meg Jemenben.

Kérdéseinket elküldtük a Külgazdasági és Külügyminisztériumnak, válaszaikkal bővítjük cikkünket. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik