Nagyvilág

Több tucatnyi, terrorizmus ürügyén megfigyelt ember volt a Capitoliumnál

ALEX EDELMAN / AFP
ALEX EDELMAN / AFP
Az érintettek nagyobb része a fehér felsőbbrendűséget hirdető szélsőséges.

Több tucatnyi olyan ember vett részt a Capitolium elleni támadásban, akik rajta vannak az FBI „terrorista listáján” – értesült a Washington Post. Az érintett személyek nagyobb része a fehér felsőbbrendűséget hirdető szélsőséges, akik korábbi tevékenységük miatt kerültek fel a megfigyelési listára, mert potenciális veszélyt jelentenek.

A cikk szerint attól, hogy valaki felkerül a listára, még nem jelenti azt, hogy folyamatosan megfigyelés alatt áll, inkább arra szolgál, hogy ha az illető például a rendőrség látókörébe kerül, akkor segítse a munkát. Részben ezért történhetett meg az, hogy az FBI előtt ismert szélsőségesek is nagyobb számban jelen lehettek a Donald Trumpot támogató tömegben. A Washington Post szerint ugyanakkor ez is csak azt bizonyítja, hogy a hatóságok nem készültek fel megfelelően a tüntetésre.

Az FBI nagyszabású nyomozást rendelt el és eddig több tucatnyi tüntetőt tartóztatott le a halálos áldozatokkal járó capitoliumi rendbontás miatt. Azt nem tudni, hogy a letartóztatottak közül valaki szerepel-e az említett listán. A hatóságok különféle bűncselekményekkel vádolják a résztvevőket, például zendüléssel, amelyért akár húsz év börtön is kiszabható.

Kapcsolódó
Az FBI megüzente: mindenkit megtalálnak, aki részt vett a Capitolium ostromában
Eddig több mint 100 ezer digitális bizonyíték érkezett be a nyomozókhoz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik