Nagyvilág

Nem nyomoz a rendőrség a többszörös áron vásárolt kínai maszkgyártó gépsor ügyében

MTI/Koszticsák Szilárd
MTI/Koszticsák Szilárd

Különös indoklással utasította el a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság gazdaságvédelmi osztálya, hogy Hadházy Ákos független parlamenti képviselő feljelentésére nyomozást indítson egy látványos túlárazási ügyben – írja a 444.hu. Hadházy ügyvédje hűtlen kezelés és költségvetési csalás miatt tett feljelentést egy többszörös áron vásárolt maszkgyártógép ügyében, amiről a 24.hu is beszámolt.

Kapcsolódó
Tízszeres áron vásárolhatta a vitatott maszkgyártó gépet az állam
210 millió helyett 21 millióért is megtalálható a berendezés a legnagyobb kínai online kereskedő oldalon.

Az eszközbeszerzés egy tavaly április elején közzétett miniszterelnöki propagandavideóból lett ismert. Orbán Viktor miniszterelnök ekkor a sátoraljaújhelyi börtönbe látogatott, hogy megnézze az ott üzembe állított, Kínából közel 220 millió forintért vásárolt automata maszkvarró gépet. A videóban az hangzott el, hogy az ott bemutatott gép egy hónap alatt 2,8 millió maszkot képes előállítani.

Elsőként az derült ki, hogy a megadott kapacitás nem volt igaz. Hadházy rákérdezett a Büntetésvégrehajtásnál, hogy addig mennyi maszkot gyártottak le. A BVOP hivatalos, írásos válaszából kiderült, hogy az töredéke a propagandavideóban állítottnak: az időarányos több mint ötmillióhoz képest 890 ezret gyártottak vele. A több millió darabos eltérést a BV Hadházynak adott válaszában azzal indokolta, hogy a miniszterelnöki látogatáson határozottan erre az egy gépsorra bemondott adat valójában a BV teljes kapacitását takarja.

A gépért a magyar kormány megbízásából eljáró cég 2020. tavaszán 600 ezer eurót, vagyis durván 216 millió forintot fizetett. Csakhogy két, egymástól független üzletember is azt állította, hogy ugyanabban az időszakban nagyjából ekkora, illetve jóval nagyobb kapacitású maszkvarró gépre Kínából ennek a töredékére rúgó konkrét árajánlatot kapott.

Az ügyben Hadháyzék feljelentést tettek, ezt utasították most el. Az indoklásban az állt:

A feljelentéshez csatolt adásvételi keretszerződés tárgyát képező maszkgyártó gépsor ára nem hasonlítható össze az internetről letöltött és a feljelentéshez mellékelt, hasonló funkciójú és teljesítményű gépsorok ellenértékével, valamint ugyancsak a feljelentéshez csatolt, a Babosi Mérnökiroda Kft. részére adott, maszkgyártó gépsorra vonatkozó árajánlatban közölt összeggel. A világméretű pandémiás helyzetben a piaci egyensúly felborult, a megelőzéshez és védekezéshez szükséges eszközök, berendezések iránti kereslet jelentős mértékben megnövekedett, ami az árak emelkedését idézte elő.

De ez még nem minden. Hadházy egy feljelentés-kiegészítést is fűzött az eredeti feljelentéshez, amelyben leírta, hogy azt is megtudta, hogy BVOP  a saját honlapján árulta el, hogy egy másik börtönükbe, a kiskunhalasiba két darab, a sátoraljaújhelyi kapacitásának kétszeresére képes maszkgyártó gépet vettek ugyanakkor, darabonként 23 millióért, vagyis a sátoraljaújhelyi ár tizedééért. A rendőrséget azonban ez sem sarkallta nyomozásra.

A rendőrök a hűtlen kezelésre vonatkozó feljelentést elutasították, ám a „költségvetési csalás bűntett bűncselekmény vonatkozásában” a feljelentést a rendőrök továbbtolták elbírálásra a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Közép-magyarországi Bűnügyi Igazgatóságának.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik