Nagyvilág zöldövezet

Ez lehet az alternatíva a műanyag szívószálra

A világ egyik legnagyobb papírgyártója, a finn Stora Enso újrahasznosítható és biológiailag lebomló szívószálat fejleszt. A cég egy helyi start-up vállalkozással, a Sulapac-kal együttműködve veszi fel a harcot a műanyag-szennyezéssel.

Az új szívószál, amely a tervek szerint 2019 második negyedévében kerül forgalomba, fából és természetes kötőanyagokból készül – írja az MTI.

A felhasznált alapanyagoknak köszönhetően a termék újrahasznosítható, a tengervízbe kerülve pedig lebomlik.

Suvi Haimi, a Sulapac alapítója és vezetője szerint globálisan hetente több milliárd műanyag szívószálat gyártanak és használnak.

A mi fejlesztésünk a világ legfenntarthatóbb szívószála, amely ipari mennyiségben előállítható”

– állítja Haimi.

Az új szívószál prototípusát kedden mutatták be egy Helsinkiben megrendezett eseményen, ahol különböző start-up cégeknek volt lehetőségük a bemutatkozásra.

Az Európai Parlament plenáris ülése október végén megszavazta a műanyaghulladék mennyiségének visszaszorítását célzó szigorúbb szabályokról szóló javaslatot.

Nem a szívószálak miatt van baj az óceánokkal
Egyre durvább az a kampány, ami mindenhonnan kitiltaná a műanyag szívószálakat. A dolognak viszont lennének vesztesei, egy másik célponttal pedig sokkal többet tehetnénk a környezetért.

Az egyszer használatos műanyag termékek – így például a műanyag fültisztítók és szívószálak – árusításának betiltásával azt szeretnék elérni, hogy a gyártók érdekeltebbé váljanak az újrahasznosítható termékek előállításában, és csökkentsék az óceánokat elárasztó hulladék mennyiségét.

Kiemelt fotó: Thinkstock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik