Tudomány zöldövezet

Maga alatt vágja a fát az emberiség

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének friss közleménye szerint a biológiai sokféleség drasztikus csökkenése az emberiségre is súlyos hatással lehet.

Az egyiptomi Sarm es-Sejkben zajló ENSZ Biodiverzitási Konferencián bemutatott jelentés alapján a klímaváltozás talán később is visszafordítható lesz, ám ha a fajok kipusztulnak, nem lesz visszaút – számol be az MTI.

A dokumentum szerint a fenntarthatatlan mezőgazdaság, állattenyésztés, erdészet, halászat és akvakultúra, illetve az ipari, bányászati és urbanizációs tevékenységek felmérhetetlen terhet helyeznek a biológiai sokféleségre és az ökoszisztémára.

Vera Agostini, az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) halászati és akvakulturális részlegének igazgatóhelyettese azt mondta, hogy a szervezet meg akarja óvni a kipusztulástól a fenyegetett fajokat.

Agostini szerint az elkövetkező években a FAO párbeszédet kezdeményez a helyi közösségekkel és szakemberekkel, hogy csökkenteni tudják az óceánokban, tavakban és tengerekben folytatott káros tevékenységeket. Emellett különböző eszközökkel fel fogják mérni, hogy a mezőgazdaság milyen hatással van a biológiai sokféleségre, illetve milyen mértékben függ attól.

A november 13-tól 29-ig tartó Sarm es-Sejk-i konferenciára a világ 196 országából érkeztek résztvevők.

Kiemelt fotó: Pixabay

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik