Tudomány zöldövezet

Apró szigetország perelne a klímaváltozás miatt

Vanuatu, a Csendes-óceán délnyugati részén fekvő szigetország a klímaváltozás előidézése miatt be akarja perelni a kőolaj-, földgáz- és szénkitermelő vállalatokat, illetve a fosszilis tüzelőanyagok használatára épülő iparosodott országokat.

A csaknem 80 szigetből álló és 280 ezer lakosú Vanuatu azon csendes-óceáni szigetállamok közé tartozik, melyeket alacsony fekvésük miatt már most fenyeget a tengerszint-emelkedés és az egyre gyakoribbá váló pusztító viharok.

Fogy az időnk: Több nagyváros is víz alá kerülhet
A tengerszint-emelkedéssel kezdenünk kell valamit.

Ralph Regenvanu, Vanuatu külügyminisztere az éghajlatváltozás által legsúlyosabban érintett fejlődő országok vezetőiből álló Climate Vulnerable Forum csütörtöki virtuális találkozóján arról beszélt, hogy országa jogi lépéseket tervez a klímaváltozás előidézésében részt vevő cégek és országok ellen.

Országom kormánya jelenleg azon dolgozik, hogy az igazságszolgáltatási rendszer – beleértve a nemzetközi törvénykezés – nyújtotta lehetőségeket kihasználva kifizettesse az éghajlatváltozás elleni védekezés költségeit azokkal a kőolaj-, földgáz- és szénkitermelő vállalatokkal, pénzintézetekkel, valamint kormányokkal, amelyek tevékenyen és tudatosan részt vettek az országom létét fenyegető veszély létrehozásában”

– mondta a külügyminiszter. Regenvanu szerint 2015-ben egyetlen ciklon csaknem 450 millió dollár ( mintegy 127 milliárd forint) gazdasági kárt okozott országának.

A külügyminiszter hozzátette, Vanuatu várja azon országok jelentkezését, amelyek csatlakoznának a kezdeményezéshez. Regenvanu szerint a tervezett jogi lépések részleteit az ENSZ 24. Klímakonferenciáján vitatnák meg, melyet jövő hónapban, a lengyelországi Katowicében fognak megtartani.

A különböző nagyvállalatok és kormányok klímaváltozásban betöltött szerepével kapcsolatos keresetek száma egyre növekszik. Az egyesült államokbeli Baltimore idén júniusban 26 olaj- és gázvállalat, köztük a BP Plc, a Chevron Corp és az Exxon Mobil Corp ellen tett jogi lépéseket arra hivatkozva, hogy tudatosan járulnak hozzá az éghajlatváltozás katasztrofális következményeihez.

Kiemelt fotó: Thinkstock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik