Nagyvilág

Trump volt kampányfőnöke épp arra készül, hogy hátba szúrja az elnököt

Paul Manafort egy éven át ellenállt, és nem adta ki Trumpot az ellene nyomozó ügyészeknek. Trump most viszont kezdhet izgulni.

Alig egy hónapja Donald Trump még „bátor emberként” emlegetve dicsérte volt kampányfőnökét, amiért nem kezdett el együttműködni az ellene nyomozó különleges ügyésszel. Paul Manafort ügyvédje is arról beszélt, kizárt, hogy védence az enyhébb büntetés érdekében „énekelni kezdjen” Trumpról. Most azonban úgy tűnik, hogy erre készül a pénzügyi bűncselekmények miatt elítélt lobbista, akinek második pere a jövő héten kezdődik Washingtonban.

A Bloomberg, a Washington Post és az ABC News is arról számolt be, hogy Manafort egy lehetséges peren kívül megegyezésről tárgyal a Trump-kampány, valamint az elnök ellen vizsgálódó különleges ügyésszel.

Paul Manafort egy meghallgatás előtt márciusban
Fotó: Alex Wong/Getty Images/AFP

Ez nagyon rossz hír Trump számára. A 69 éves Manafort ugyanis könnyedén terhelő bizonyítékokat adhat át Robert Muellernek arról, hogy összejátszott-e a Trump és kampánycsapata az orosz kormánnyal.

Nyakig benne a kampányban

A veterán republikánus tanácsadó 2016 márciusában csatlakozott Trump kampánycsapatába, hogy segítsen az elnökjelölő gyűlés megszervezésében. Az orosz és oroszbarát ukrán politikusokkal szoros kapcsolatban álló Manafort – aki dolgozott a Vlagyimir Putyin orosz elnök köreibe tartozó oligarchának, Oleg Deripaszkának is – májusban már kampányfőnökként és főstratégaként irányította Trump elnökválasztási harcát.

Manafortnak tavaly augusztusban azután kellett távoznia a Trump-kampányból, hogy kiderült: 3,5 milliárd forintnyi összeget kaphatott titokban a bukott ukrán elnök, Viktor Janukovics pártjától. Később kiderült, a szövetségi hatóságok már évekkel korábban vizsgálódtak ellene az Ukrajnában végzett gyanús munkái miatt, de végül nem találtak elég terhelő bizonyítékot arra, hogy bűncselekményt követett el.

A kampányfőnök egyike volt azoknak, akik ott voltak a hírhedtté vált „Trump Tower-találkozón”, ahol Trump fia, Donald Trump Jr., valamint veje, Jared Kushner egy a moszkvai kormánnyal kapcsolatban álló orosz ügyvédnővel tartott megbeszélést. A találkozót azért tartották, mert az ügyvédnő a demokrata elnökjelöltet, Hillary Clintont kínosan érintő információkat ígért a Trump-kampánynak.

Ez az epizód különösen fontos lehet Mueller számára, hiszen akár azt is bizonyíthatja, hogy Trump és stábja összejátszott az oroszokkal az elnökválasztás megnyerésére.

Jared Kushner hallgatja Trump elnököt egy megbeszélésen a Fehér Házban
Fotó: Jabin Botsford/The Washington Post /Getty Images

Lakatot tett a szájára

Manafort ellen tavaly ősszel emelt vádat a különleges ügyész hivatala Washingtonban, majd az év elején egy újabb pert indítottak ellene Virginiában. Az utóbbi ügyben nyolc vádpontban találták bűnösnek különböző gazdasági és adóügyi bűncselekmények miatt, és csak egyetlen esküdt ellenállásán múlt, hogy nem mondták ki bűnösnek másik tíz vádpontban. Büntetése nagyságáról még nem döntöttek, de akár több évtizedre is rácsok mögé küldhetik.

A 69 éves tanácsadó második pere a jövő héten kezdődik Washingtonban. Hét vádpontban indítottak eljárást ellene: egyebek mellett az Egyesült Államok ellen elkövetett összejátszással vádolják, tanú befolyásolásával, valamint azzal, hogy nem regisztrálta magát külföldi kormány érdekeit képviselő lobbistaként az Ukrajnának végzett munkája részeként.

Annak ellenére, hogy súlyos büntetések elé néz, Manafort mostanáig nem volt hajlandó vádalkut kötni a különleges ügyésszel, és nem működött együtt Mueller nyomozásával. Ezt nem sokan vállalták be Trump korábbi  munkatársai közül. Mások mellett George Papadopoulos külpolitikai tanácsadó, Mike Flynn nemzetbiztonsági tanácsadó és Trump ügyvédje, Michael Cohen is „átállt” Muellerék oldalára, és együttműködésbe kezdett az ügyészekkel. Csakúgy, mint Manafort „jobb keze”, Rick Gates.

Michael Flynn júliusi meghallgatása után
Fotó: Mark Wilson/Getty Images

Manafort azonban makacsul kitartott és nem kötött alkut. Ez nem kerülte el Donald Trump figyelmét, aki miután Manafortot bűnösnek mondták ki, dicsérni kezdte kiállását. Az elnök Twitter-oldalára írva kijelentette, hogy nagyon sajnálja, ami Manaforttal történik, akire „hatalmas nyomást helyeztek”, de végül „Michale Cohennel ellentétben nem engedte, hogy megtörjék”. Majd hozzátette, hogy „ez a bátor ember” minden tiszteletet megérdemel.

Megtört?

Manafort ellenállása az alkukötésre azonban most, a második per megindulása előtt megtörni látszik. A Bloomberg előző hét pénteken már azt írta egy, az ügyet ismerő emberre hivatkozva, hogy Manafort ügyvédjei vádalkuról tárgyalnak a Muellernek dolgozó ügyészekkel. A lap információi szerint a megbeszélések leginkább arról szólnak, hogy Manafort melyik vádpontokban vallja bűnösnek magát, és ezért cserébe mekkora börtönbüntetést javasolnak az ügyészek.

A Washington Post kedd este szintén arról számolt be, hogy Trump egykori kampányfőnöke vádalkuról tárgyal Muellerékkel, majd ezt szerdán az ABC News is megerősítette. Manafort szóvivője és a különleges ügyész hivatala nem kommentálta az értesüléseket.

Az ABC  News értesülései szerint Muellerék azt várják, hogy Manafort a vádalku részeként együttműködik nyomozásukkal, és információkat ad át nekik Trumppal és az elnökválasztási kampányával kapcsolatban. Manafort és jogászai azonban az ABC cikke szerint azonban olyan vádalkut szeretnének, aminek nem része az együttműködés.

Robert Mueller a Szenátusi Bírói Bizottság ülése előtt 2017 őszén
Fotó: Alex Wong/Getty Images/AFP

A Post cikke szerint Manafort az ellene hozott ítélet után kezdett kacérkodni a vádalku gondolatával. Szinte biztos, hogy a napokon belül kezdődő második perében is bűnösnek találják majd, így újabb börtönévek várnak rá, hacsak nem köt alkut a per megkezdése előtt. Ráadásul ha nem kell végigülnie a tárgyalást, azt is megússza, hogy ügyvédekre kelljen költenie, ami nem elhanyagolható, hiszen ezek a költségek az egymillió dollárt is meghaladhatják.

Elnöki kegyelem?

Manafort eddigi ellenállása a vádalkuval szemben érthetetlennek tűnt, tekintve, hogy milyen hosszú börtönbüntetés elé nézett. Ez felvetette a lehetőségét, hogy arra számít, Trump elnöki kegyelemben fogja részesíteni, hálából azért, hogy nem mártotta be az különleges ügyész előtt. Ezt Trump is meglebegtette, bár ügyvédjei azt tanácsolták neki, hogy ne tegye meg ezt a lépést.

Az elnöki kegyelemben bízni azonban meglehetősen nagy lutri Manafort számára, hiszen Trump eddig még egyetlen olyan munkatársával kapcsolatban sem élt ezzel a lehetőséggel, aki Muellerék célpontjává vált.

A kegyelemadás ugyanis problémás lehet Trump számára. Egyrészről politikai botrányt okozhat, és úgy tűnhet, mintha akadályozni próbálná az igazságszolgáltatást. Emellett lehet, hogy Trump semmit sem oldana meg vele. Muellerék egy elnöki kegyelem után is beidézhetnék Manafortot, hogy tanúként hallgassák ki, és akkor már nem bújhatna az 5. alkotmány-kiegészítés mögé, ami lehetővé teszi a tanúvallomás megtagadását. Amit most még megtehet.

Ráadásul hiába az elnöki kegyelem, Manafort ellen állami bíróságokon is pert indíthatnak, és azokban az ügyekben Trumpnak már nincsen joga kegyelmet adni. Azt ugyanis csak szövetségi szintű bűncselekmények esetén teheti meg.

Hamarosan meg fogjuk tudni, hogyan döntött Manafort. Második pere jövő hét hétfőn kezdődik az esküdtek kiválasztásával, és még az előtt döntésre kell jutniuk a feleknek. Ez péntekre várható. Az ügyet vezető bíró ugyanis minden magyarázat nélkül akkorra halasztotta a tárgyalás  előtti utolsó meghallgatást.

Keimelt kép: Win McNamee/Getty Images

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik