Nagyvilág
2016 RNC

Kiderült, hogy Trump előző kampányfőnöke Putyin egyik oligarchájának is dolgozott

24.hu
24.hu

2017. 03. 23. 06:46

Donald Trump amerikai elnök második kampányfőnöke, Paul Manafort a Vlagyimir Putyin orosz elnök támogatójának számító egyik oligarcha, Oleg Deripaszka megbízására is dolgozott, mielőtt szerepet vállalt volna Trump elnökválasztási kampányában – jelentette szerdán az AP amerikai hírügynökség.

Az AP szerint Oleg Deripaszka dollármilliókat fizetett Manafortnak, hogy segítse az orosz kormány érdekeinek érvényesítését. A hírügynökség Washingtonban, Moszkvában, Kijevben és New Yorkban próbálta meg felgöngyölíteni Manafort tevékenységét. A tanácsadó 2006-ban évi tízmillió dolláros szerződést kötött Deripaszkával, és üzleti kapcsolataik egészen 2009-ig fennmaradtak. 2005 júniusában Paul Manafort például olyan stratégiai tervet terjesztett elő az üzletembernek, amelyben javaslatot tett az Egyesült Államokban, Európában és egyes volt szovjet tagköztársaságokban hozandó politikai és a gazdasági döntések, továbbá a sajtó befolyásolására. Az AP birtokába jutott egyik feljegyzés szerint az amerikai tanácsadó úgy fogalmazott:

nagy szolgálatot ajánlunk, amellyel az orosz kormányzat a politikáját mind belföldön, mind külföldön újrapozícionálhatja.

A Fehér Ház szóvivője, Sean Spicer azonnal reagált a szerdán nyilvánosságra került információkra.

Botorság volna azt sejtetni, hogy az elnök tudta, kik voltak Manafort tíz évvel korábbi ügyfelei

– mondta, és megjegyezte, hogy az AP terjedelmes riportjában sok a pletyka és a nem bizonyított állítás is. Sean Spicer emlékeztetett arra is, hogy Manafort jóval korábban dolgozott az orosz milliárdosnak, minthogy elszegődött Donald Trump kampányához. Korábban egyébként John McCain elnöki kampányán is dolgozott, McCain pedig az egyik legoroszellenesebb szenátor a kongresszusban.

Az AP hírügynökség által közzétett feljegyzésekből és nemzetközi pénzátutalásokból azonban nem derül ki, hogy az amerikai tanácsadó konkrétan mennyit és mit is dolgozott az orosz megbízónak. Manafort, aki csak pár hónapig volt Trump kampánymenedzsere, szerdán elismerte, hogy valóban üzleti viszonyban állt Oleg Deripaszkával, de azt állította, hogy munkája nem az orosz kormány érdekeit, és általában sem az orosz érdekeket szolgálta. A tanácsadó azt mondta, készen áll találkozni azokkal, akik szerinte komolyan vizsgálni akarják korábbi megbízatásait.

Az AP összeállítása két nappal azt követően került nyilvánosságra, hogy a képviselőház hírszerzési bizottságának hétfői meghallgatásán James Comey, a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) igazgatója először erősítette meg nyilvánosan, hogy az FBI vizsgálatot folytat a Donald Trump kampánycsapata és Oroszország közötti esetleges kapcsolatokkal vagy akár összejátszással összefüggésben a tavalyi amerikai elnökválasztási kampányban. A meghallgatáson Manafort neve gyakran elhangzott, de Comey igazgató mindahányszor elhárította a konkrét válaszokat, és nem akart nyilatkozni arról, hogy folyik-e vizsgálat Manafort ellen.

Developing programming and coding technologies. Website design. Programmer working in a software develop company office.
Legyél te a címlaposunk!
Mondd el véleményed és nyerj!
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.